5 грешки при лечението на кашлица

грип настинка
Снимка: iStock

Зимата наближава и досадната, упорита кашлица се лепва за малките деца като пиявица. Още на входа на детската градина сестрата я маркира и ви посочва с пръст вратата. За безсънните нощи е ясно. Сиропи, инхалации, билки без особен ефект. И така цяла зима. Кашлицата се лекува трудно, защото се допускат някои основни грешки. Ако се избягват, шансовете да победите досадницата се увеличават.

Лекуваме следствието, а не причината. Първо трябва да се установи защо кашля детето. Най-честите причини са хрема, трета сливица, възпалено гърло и трахея, алергия и по-рядко бронхит, астма и пневмония. Например ако детето го дразни гърлото, трябва да се лекува възпалената лигавица с локални средства и кашлицата ще намалее. При бронхит кашлицата изчезва когато се изхвърли дразнещият секрет в бронхите. Ако не се лекува основната причина, каквито и сиропи да се дават, ефектът ще е нулев. Затова, когато детето кашля упорито и дълго време, трябва да се прегледа от педиатър, който да установи точната причина.

грип настинка
Снимка: iStock

Грешен избор на сироп за кашлица. На кърмачетата обикновено не се дават сиропи за кашлица, ползите са много по-малки от вредите. При по-големите деца принципът е следният: сухата, дразнеща, лаеща кашлица трябва да се успокои, а при влажна да се подпомогне отхрачването. Във вторият случай обаче ако се прекали с муколитиците (втечняващи средства), можем да „удавим” детето в секрети, които така или иначе са обилни. Често са необходими само прием на повече течности, за да се втечнят секретите и да се изхвърлят по-лесно. Най-подходящи за сухата кашлица са овлажняването на лигавиците с инхалации с физиологичен разтвор и подходящи средства, които успокояват кашлицата. При ларингит се прилагат инхалации с кортикостероид.

грип настинка
Снимка: iStock

Късна вечеря и обилно хранене. Около 40 % от малките деца имат гастроезофагиален рефлукс изразен в различен степен. Техните стомахчета са като шише без тапа, стомашното съдържимо лесно излиза и се връща към хранопровода и трахеята. Това става още по-лесно, когато са легнали. Стомашният сок дразни лигавицата на гърлото и трахеята и децата кашлят. Затова кашлящото дете не трябва да вечеря късно, нито да пие течности преди лягане. Избягват се и соковете, пържените храни, които допълнително дразнят стомаха и влошават рефлукса. Последното хранене и пиене трябва да е поне 2-3 часа преди лягане.

грип настинка
Снимка: iStock

Сух, замърсен въздух. Най-голямата грешка е да оставим кашлящото дете да спи в топла стая. Да, обстановката трябва да е комфортна, но високата над 21-22 градуса температура в спалнята изсушава въздуха. Което дразни още повече и без това възпалената лигавица на дихателната система. Оптималната температура за спане е около 19 градуса, като не се забравя честото проветряване. Грешка е облажняването чрез сушене на пране върху отоплителните уреди. Препаратът за пране се изпарява и дразни още повече кашлящите, при влага се развиват плесени. Не е нужен и овлажнител, просто намалете температурата в стаята.

грип настинка
Снимка: iStock

Ненужно лечение. Кашлицата не е измислена, за да ни дразни. Тя е естествен защитен механизъм за изхвърляне на попадналите в дихателната система вируси, бактерии, вредни вещества, частици от мръсния въздух. Ако кашлицата е епизодична, за кратко време и не пречи на съня и общото състояние на детето, не е необходимо да го тъпчем с безброй лекарства. Просто трябва да я оставим да си свърши работата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти