Гримът на новото време - каква безкрайна досада

грим
Снимка: iStock

Не ме разбирайте погрешно, обожавам козметиката! Личното ми твърдение е, че всяка една жена изглежда по-добре, ако сложи малко грим тук и там. Подчертаване на очите и миглите, лека свежест по бузите, изразителни устни, чиста кожа и добре сресана коса - ще изглеждате (и ще се чувствате) в пъти по-добре.

В последните години обаче тенденцията в гримирането въведе така нареченото “контуриране”, което обяснено на езика на простосмъртните ще рече - рисуване на лицето със светлосенки с цел да се създаде повече изразителност на чертите и дълбочина. Сякаш като създания от плът и кръв нямаме такава…

Интернет е буквално наводнен от всевъзможни съвети как да се изрисуваш така, че да си скриеш пълните бузи, двойната брадичка, торбичките под очите и гърбавия нос. То не са контури, 5 до 10 различни четки и съответни нюанси на фон дьо тен, контур, руж, бронзант и хайлатър, отделно сенки за очи, моливи за мигли и устни, червила, гланц и т.н.

Разбира се, създателите на съдържание обожават да прибягват до хитрости с цел увеличаване на аудиторията, съответно показват трикове как можем да се гримираме само с червилото си, да оформим очите с помощта на лъжица, да направим опушен грим с помощта на тиксо и т.н. Някои от тях са наистина полезни и интересни, други са просто предобряне и излишно суетене.

И все пак масово момичета и жени прекарват безкрайни минути пред огледалото, опитвайки се да прерисуват чертите на лицето си, като първо се почва от острите четки на Пикасо, за да се стигне постепенно до пълната бърканица, но пък привлекателна странност на Дали.

Всичко би било чудесно, ако не беше пропусната малката подробност, а именно - тези усилия в гримирането водят до резултат, който изглежда добре единствено пред камера. В ежедневния живот придават повече нелеп и по-скоро пренаситен, отколкото добър вид.

Лицето ти вече има своите размери, дълбочина и характерни черти. Да, ти може да повлияеш леко с поставяне на акцент тук и там, но цялото това бояджийско мазане и ползване на палитра от поне 5 цвята само за основния тон, не остава незабелязано, даже напротив.

грим
Снимка: iStock

Да се гримираш като Джей Ло в новия ѝ клип и да отидеш така на училище или работа, няма да постигне същия ефект. Защото Джей Ло има цяла банда професионалисти, които да насочат плеяда прожектори към нея, че да постигнат качественото осветление, за да заснемат с професионална камера, след което допълнително да обработят записа и да го разпространят за гледане на екран. Докато теб те гледа Иван от счетоводство и Надя от човешки ресурси как си правиш кафе и обсъждате уикенда. Те неминуемо ще забележат дебелата близо сантиметър грим покривка върху лицето ти и повярвай, единствената мисъл в главата им ще е как, ако прекарат пръст по бузата ти, ще съберат половин шише фон дьо тен.

Това, което всъщност искам да кажа, е, че колкото и да гледаш съвети в Инстаграм и Тик-Ток, каквито и марки козметика да купуваш, колкото и да мажеш и “блендираш”, най-добри резултати ще постигнеш, ако просто се целиш към естествено изглеждащо лице. Максимата “малкото е повече” важи най-силно по отношение на грима, особено ежедневния такъв. Постарай се да постигнеш естествено красив вид с по-малко мацане и ще откриеш, че не само изглеждаш, но и се чувстваш по-добре, дори по-лека, без няколкото пласта наслоен грим по кожата ти.

Прочети още от Лилия Огнянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти