Докато светът се избиваше...

Калин Терзийски
Снимка: Личен архив

Калин Терзийски

На 13-ти, в петък, аз представях книга.

Моята мила приятелка Елен Колева, която хората, които страдат от липса на интересни неща в собствения си живот, знаят като „скандалната звезда и бивша приятелка на милионер“ представяше първата си книга с поезия, наречена Мактуб. Съдба. И аз и помагах. Бях редактор, съставител и (надявам се) вдъхноветил на книгата.

Мактуб значи съдба. На арабски. Колко странно и колко подвеждащо. Това би могло да те подведе да мислиш за крайната и безусловна предопределеност на света – за връзките между Всичко и Всичко. Арабски. На 13-ти петък. Знаете, сещате се каква е връзката.

Но аз говоря за друго. Докато светът се избиваше, докато грозотата и злобата сипеше куршуми и тринитротолуол върху човешки тела (колко лесно е да знаеш, че човешкото тяло може да изпитва болка - и злостно да се възползваш от това!), та докато се случваше това, Елена, моята приятелка, танцуваше танго.

Ноли ме тангере. Това е първата ми асоциация, когато чуя за танго. Това са думи на Иисус. Означават: Не ме докосвай. Така казал възкръсналият Иисус на Мария Магдалена, когато тя го разпознала. Странни думи. Той сигурно е искал да каже: Не ме докосвай вече като човек и като любим. Докосвай ме с душата си – като Сила.

Танго означава докосване. На представянето на книгата си, след като аз свърших с моите приказки, след като прочетохме няколко от хубавите ѝ, страстни стихотворения, Елена започна да танцува.

Елена танцуваше с Алфредо Торес, един човек, идващ от страна, която Западният свят от седемдесет години смята за терористична държава. Куба. А ние винаги сме я знаели като Остров на свободата. Ние Западен свят ли сме или не сме? – замислих се аз – разсъждавайки за Алфредо, за страната му и за свободата. И гледайки чудния им танц.

Объркан свят, объркан свят.

А те танцуваха прекрасно. Докато светът се избиваше, двама – мъж и жена – в разцвета на човешкото съвършенство – извиваха един около друг красивите си тела. Прекрасните си тела. Телата са дух – запомнете го от мен!

И ако за някого в това, че докато има убийства, има и докосвания, има нещо пошло, нека сам се обеси. Ха. С нищожества няма какво да се занимаваме.

Защото само красивите докосвания могат да се опълчат на грозните убийства! – така си казах и гледах съвършените движения на тия красиви хора. Които танцуваха танго.

Алфредо, идващ от страната на революциите и на свободата, която другаде наричат робство; и Елена – разкошна, въпреки робството, което ни налагат пошлите писания на клюкарските вестници.

Алфредо за расистите е един негър. Елена - за нищожествата е една бивша метреса.

На 13-ти съюзът на нищожествата, расистите, фанатиците и изродите се опита да уплаши света.

Светът – аз ви казвам – светът на светлите хора – не е толкова лесен за плашене! Защото…

…Той умее да танцува.

Красотата е негово оръжие.

Хубав ден!

* * *

Прочетете още от Колонката на Калин Терзийски в Edna.bg:

Сънят на разума ражда чудовища

Не е достатъчно…

Параноя

Парите като извор на спокойствие

Лице надолу, душа - нагоре

Събитието на 2015-а година за мен

* * *

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти