Събитието на 2015-а година за мен

Калин Терзийски
Снимка: Личен архив

Калин Терзийски

Питате ме кое беше най-впечатляващото събитие на 2015-а година?

Хм. Ще ви кажа. Беше лято, средата на август...

Отивах по работа в Националния радио-телевизионен център. Той се намира зад гигантския мол на Цариградско шосе.

Отиваш ли натам – вървиш покрай големи, лъскави, лишени от каквото и да било човешко сгради. Банкови трезори и някакви подобни неназовими неща. Ходиш по малка, напечена уличка – от едната страна са тези сгради, а от другата – също такива сгради – стъкло, стомана, алуминий – но по-нарядко, а между тях – буренясали полянки, бивши строителни площадки, запустели места. Напечена суха и дълга трева. Все едно от земята леко се показва брадат труп на рус клошар. Тук там бетонни отломки. Стърчащи железа.

Но в августовския пек има нещо пречистващо.

Всичко изглежда побеляло и почистено от ядреното слънце. Сламките по земята. Стъкълцата по бетонните плоскости (там уличката е от бетон, не от асфалт). Изумруди и сапфири върху пирамидата на Хефрен. В изумителния пек човекът е замаян. Нещата изглеждат нереално.

Аз не бързах – имах среща без определен час с някой от ръководството. Бях доволен от живота си писател. Ако бързах и мислех за работа и за пари - щеше да е друго. Аз влачех крака и протягах очи. Плъзгах се като сянка. Уличката към центъра беше дълга най-малко километър. Или така изглеждаше в неистовия пек. Не ми се бързаше. Жестокото, палаво дете у мен може би искаше да провери нещо. Примерно какво е да паднеш в тая жега. И да лежиш с потекла тъмна струйка от носа, докато кръвта в гърнето на главата ти кипи. 

И изведнъж нещо се размърда. Нещо бледо, златисто, нещо като сребърно-златна жилка се стрелна. Нещо ужасяващо, малко, но дълго, длъгнесто. Все едно халюцинация. От тия, които оставят особено неприятно, ужасно чувство за неопределеност в главата. Нещо се стрелна. После изчезна. Аз се загледах. Надолу. Напред - на десет крачки от себе си. Или на пет. Даже може би – на три от върха на обувките ми. Но всичко беше замряло.

После пак нещо се стрелна. И този път го видях. Малък пор. Не не. Не пор. Златка. Белка? Не познавах тия животни. Нещо ужасяващо и възхитително имаше в тая малка стрела от съвършена лъскава козина и истерични, безпощадни мускули. То се стрелкаше. И сега  - още веднъж. На къси прибягвания – по три или четири метра. Спираше и застиваше. Нещо като змия – но бозайник. Много по-пъргаво, много по-съвършено и много по-неумолимо от всяко влечуго. Тънко, дълго, красиво и отвратително. С лъскавите си очички. И заоблената муцунка. Нещо като златист пенис. Роден в представите на наплашени монахини. Който се пъха и шмугва навсякъде и може да изнасили всеки – даже и най-предпазливия!

Златката – вече бях почти сигурен, че това е златка – отново светна като безшумна светкавица – три метра. Само няколко сухи сламки потрепнаха. Но в края на траекторията на това пробягване трепна и нещо друго. Аз се вгледах - скован от детински, сладък ужас – в това нещо. То трептеше. А златката се беше отдръпнала – стоеше опъната като сруна. И струва ми се – също трептеше. Но като убиец. Другото нещо трептеше като жертва. Защото беше жертва. Мишка.

Златката – при последния си светкавичен щурм – беше застигнала и мълниеносно беше захапала мишка. Острите игли-зъби бяха пречупили гръбнака на мишката. И сега тя стоеше парализирана на едно място. И трептеше.

А златката – забелязала, че я наблюдавам – стоеше на два метра от парализираната си жертва. И не помръдваше. Тримата стояхме в зловещ, трептящ триъгълник. И не помръдвахме. Една, две, три минути.

Накрая мишката направи мъчителен опит да тръгне, олюля се много силно, смъртно, и падна на една страна. Конвулсия и като че ли – край. А златката – вече някак по-бавно – притича и я захапа, а след това – извивайки се като змия – с телцето в уста – се запромъква и изчезна из тревите. Из сухите бетонни късове, из зеленикавите натрошени стъкла-изумруди.

Всичко приключи.

Аз поех към националния радио-телевизионен център. Където всъщност бях поканен да участвам в комисия, която избираше кой проект за български филм да получи субсидия.

Когато отидох в центъра – вдигнах безпричинен скандал на заместник директорката. Отказах се от участие от комисията и замалко не счупих един прозорец. Не знаех защо правя това. Може би - горещината.

Невестулката…да, това беше невестулка, не златка…или мишката? Нещо ми беше повлияло. Страшно. Дали ми беше повлияло?

Та това беше събитието на годината за мен. На 2015-а. Тази случка с мишка и невестулка.

Прочетете още от Колонката на Калин Терзийски в Edna.bg:

Но това не е ли мръсна съблазън?

Августовски календар на чувствата

Обичам да си говоря така с хората

Жената, която промени възгледите ми

Как да живея, за да бъде животът ми смислен?

Не се привързвай, за да не страдаш

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти