Жената, която промени възгледите ми

Калин Терзийски
Снимка: Николина Костова-Богданова

Калин Терзийски

Обади ми се една актриса. Тя е една от най-обсъжданите в страната ни.

Сега нека направя досадното си, но много важно за мен, вечно и протяжно мисловно отклонение.

Та така. Забелязвате ли колко немощен е езикът в неясно време като нашето? Колко неспособен е да изрази точно нещата, такива, каквито са?

Най-вероятно и в много други времена е било така. Но помнете – ние други времена, освен своите си, няма да преживеем. Затова и така мощно и понякога направо идиотски преувеличаваме всичко в нашето си време – просто защото то си е наше. И както майката преувеличава всички качества на детето си и смята, че то е неповторимо – така и ние – все едно времето е наше дете – смятаме го за най-най-най изключителното време от всички времена.

И казваме: Олеле, най-лошото време от всички времена е нашето! Или: Олеле, най-страшното от всички времена е нашето! Или казваме: Такова никога не е било!

А това – повярвайте ми – се дължи на факта, че живеем само сега. Пристрастни сме. И шапкарят, роден в крепостта Дръстър през 1322 година, най-вероятно е бил твърдо убеден, че по-специално и по-невероятно и по-ужасно време от неговото не е имало и няма и да има!

Та искам да кажа, че в наше време, което ние смятаме за доста мътно или въобще – за най-мътното от всички времена (без да си даваме сметка, че всички хора от всички времена са смятали така за своите времена), ние твърдим, че не можеш да изразиш с думи това, което се случва. Не можеш да го направиш точно. Защото нюансите в значенията на думите са се променили. Конотациите са се променили твърде много.

Примерно: Аз казах „една от най-обсъжданите“. И веднага ми стана ясно, че това най-вероятно не е вярно. Та правил ли съм статистика на това – кои са „най-обсъжданите“? Освен това – думата „обсъждана“ какво точно означава?

Обсъждана в научните среди? Или обсъждана от черешопроизводителите в Кюстендилско? Или просто – защото е най-обсъждана в две-три от жълтите вестничета? Защото често това означава „най-обсъждана“. И това е май защото голямото обсъждане при нас – по условие – тече в жълтите клюкарски вестници.

Така че думата „обсъждана“ е извънредно неудовлетворителна.

Ами друго! Изразът „страната ни“. Той  е направо покъртително неясен.

Кое е по-точно „страната ни“? 

Рила планина? Парламентът? Колибата на Геро Шубрата от Извор махала, Кулско? Гробът на баба ми Куна Табанска? Публичният дом във високия блок до I-ва Английска гимназия, в който съм бил като млад? Кое, Бога ми, е „страната ни“?

Всичко това? Хм.

Осъзнайте се, дами и вие, смели господа! Това са щуротии! Магазинчето за евтина храна и алкохол на руснака полковник Пьотр от Дианабад и прашките на Николета Лозанова са все части от „страната ни“?! Мислите ли?

Можете ли да ги осъзнаете в един миг - едновременно – всички тези неща – заедно? С още един милиард други неща – накуп? Които милиард неща - ако сме наистина правдиви и последователни - би трябвало да се включат в израза „страната ни“? Къщите и гробовете, песните и проститутките, мършата и цъфналите вишни, данъците и сините очи от нечий спомен. Всичко!

Та исках да кажа: Каквито и думи да използва човек – все ще са смешно, нелепо, безотговорно неточни, неясни, неотговарящи на самата същност на нещата. Думите не описват нищо. Помнете го от мен. Но оттам нататък – когато вече сме освободили думите от задължението да описват точно света – ние можем да създадем с тях нов свят. Но той е само в главите.

В главиците ни клети.

Та така.

Аз направих своето отклонение.

А сега – към актрисата. Тя е прекрасна. Била женена за много богат човек. Няма да кажа името ѝ. Знаете ли защо? Защото вие или ще се сетите, или няма да се сетите. Ако се сетите – значи не е имало нужда да ви го казвам. Ако не се сетите – значи не ви интересува. Така че – няма нужда да го казвам. И все пак – мразя хора, на които им е все едно. За всичко. Те са върховните обезценители. На света.

Тя, актрисата, била голяма надежда. Звезда. Точно тази думи ли да използвам? Защо пък не – наистина – била харесвана, прочута, любима.

Или поне така започвали дните на разцвета ѝ. С възторг и възход.

Но като се оженила за много богатия човек – а той бил някакъв своеобразен особняк – хората започнали да не я обичат твърде много.

Пфу, Боже мили. Как и моят език се гъне от евфемизми; и душата ми се гъне от благоприлични лицемерия! „Не я обичали твърде много“- ха-ха…

Хората – мили мои хора – мразят всяка жена, която още млада, се ожени за стар и богат мъж. Особено жените. Мразят, защото завиждат. Някой ще каже: Не всички.

Аз ще кажа: Да-да.

Но нека не бъдем лицемерни. Нека бъдем и малко жестоки със себе си – нали можем да си го позволим? И да се поровим в душите си. И да си признаем, че там откриваме само лошо, зло чувство към богатите. Откриваме в душите си завист, но също и раболепие – насочено към тях. Мразим ги и сме готови да ги целуваме – защото клякаме трепетно и алчно, страхливо пред парите им. И пак ги мразим.

Но още повече мразим жените, оженили се за богати.

О, милички – казвам ви – ако си признаем, че сме зли и завистливи – ще ни е по-леко. И точно тогава вече – като сме си признали – ще можем да се борим. Да уталожим и да овладеем злобата и завистта си! Докато не си признаваме, че сме зли и завистливи –няма как да се преборим с тези си страсти. Да-да.

Аз съм зъл и завистлив. Но – повярвайте ми – опитвам се да овладявам тия свои страсти. И по-леко ми е – отколкото на тези от вас, които казват: О, аз никога не завиждам, о, моето сърце е чисто!

Апропо: Спомнете си Иисус, който казва: Не тоя праведен книжник дето стои отпред до олтара, с вдигната глава, и казва: благодаря ти, Боже, че съм толкова чист и праведен – не той ще влезе в царството небесно. А този митар отзад, който блъска с юмруци главата си и казва: Господи, аз съм голям мръсник! – той, той ще влезе в царството небесно!

Мхм, Иисус.

Та така. Актрисата. Обади ми се. Знаете ли за какво?

Оу, сега искам да направите една бърза интроспекция на чувствата си и да си признаете, че сте изпитали злоба и към мен – дето така се суетя да ви кажа, или да не ви кажа нейното име. Но ви казвам: Аз го правя нарочно – а вие вземете, че уталожете тая злост.

Тя, деца и колеги мои, ми се обади да направим литературно четене. Тя пишела. О, Боже, ще кажете…

Ето тук идва същинската част на моя разказ. Горната беше важната част. Тази ще е същинската.

Сега всеки един от вас ще измяука с мощни детски гласове: Как някаква си актриса, пък и женена за богаташ, ще ми пише стихове?!

Тя се разведе с богаташа -  ще ви река аз и ще ви тупна по тиквичките.

Но вашата ненавист към всички други хора, особено към тия – които стават за мразене: към богаташите, към недъгавите, към различните от вас, към хората с власт, но и към хората съвсем без власт – вашата ненавист вече тича и громоли наоколо!

Как така една ми ти актриса, продала се на Мамона, ще ми чете поезия!? И ще ми пише поезия!? Та тя е само за моловете и за виенските сладкарници на свещеното светско празноглавие – нека там си стои и да не мърда! - така казвате вий, мили мои сродници и братовчеди.

Знам ви аз вас - какво можете да кажете.

А някои жени сред вас – за да се почувстват на всичкото отгоре и благородни – ще кимат всеопрощаващо с глави и ще казват милостиво: хм, че може и да е талантливо момичето.

О, знам ви аз вас. Ха-ха. Мил е смехът ми, не е зъл. Иде ми да ви погаля, но и да ви посъветвам – със злобата се стига до гастроентеролог.

Обади ми се тази неведома актриса и ми прати стиховете си. И аз съм мнителен и зъл – като вас, че и повече. Всички ние се задушаваме от злоби и предразсъдъци, от мнителности и недоброжелателности! Но аз си признавам – препоръчвам го и на вас  - и се боря с мерзостите в себе си. Та и аз в първия миг си казах: Е, чакай сега, ама тя не беше ли женена за един…

Но после викнах ангела си – да ме предпази от мръсната мнителност. Която е част от мен. (Но и от вас, Бога ми, и от вас.)

И аз все пак взех и прочетох стиховете на актрисата, разделила се с богатия мъж и станала поетеса. И сега ще ви кажа...

Четях. И имаше моменти, в които кожата на ръцете ми ставаше като кокоша кожа. Късите, малки косъмчета по ръцете ми се изправяха. Докато четях. Не, не, не от смущение или недоволство. Не.

А от онова особено чувство, което понякога - в редки и свещени моменти - човек изпитва… докато си казва: А не е ли велико това?

След това той седи и не знае какво друго да си каже.

След това си казва друго: А ако това не е велико – кое друго ще е великото?

След това си казва: Ах, какво малко леке съм! Защо така малодушно не смея да определям  нещата като велики и невелики?

И след това седи и си казва: А ако аз… Ако аз не ги определям като велики или невелики – кой друг ще ги определи? Някой друг?! Някой друг Аз – но по-арогантен от мен, нали така?

Затова аз се изправих и съвсем смело, малко грубо, малко прекалено  дръзко – както прави колебалият се човек – думнах с юмрук по нищото пред себе си и казах:

Аз…аз смятам, че тия неща са велики! Тия – писаните от една актриса.

Ще направя поетично четене с нея.

И така.

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти