Лице надолу, душа - нагоре

Калин Терзийски
Снимка: Личен архив

Калин Терзийски

Направил си такъв филм, какъвто не съм гледал от сто години! – написах му на есемес аз.

А той ми отговори: Ха-ха, така е, като не гледаш кино.

А аз не се сдържах и му отговорих: Абе, ти нищо не разбираш! Аз съм тук на един коктейл, вървя напред-назад като умопомрачен и разказвам на всички за филма!

А той: Ха-ха, така, така.

И горе-долу това беше нашата комуникация в тая вечер.

А, да, също така му се и обадих, но не можах нищо особено силно да му кажа. Само мучах, повтарях някакви празни думи: Невероятно, просто не знам! – ей такива думи, знаете как човек не може да изрази чувствата си, когато са силни.

Това беше разговорът ми с Камен Калев. Преди седмица той ми каза: Отиди и гледай моя филм „С лице надолу“.

И вчера аз го гледах.

Знаете ли… Ще взема да зарежа писането! Нищо особено не може да се постигне с него…

Ще ми се да хвърлям и аз гранати с гранатомети по разни богати свине, наследство от социализма. Шегувам се. Ще ми се да имам по-силно оръжие от думите, за да изразявам мислите и чувствата си.

Знаете ли защо? Защото ми се струва, че думите се поизтощиха. Сега искам да кажа страшни неща за филма на моя приятел и някак – знам, че няма да мога.

Не че аз няма да мога, но сега, мама му стара, и за реклама на паста за зъби, и за тоалетна хартия се използват такива суперлативи, че моите думи ще изглеждат пред тях като варени картофи пред атомна електроцентрала.

А аз искам да кажа страшни и силни думи за филма на моя приятел.

Вижте, вижте! Няма никакво, никакво значение, че той ми е приятел.

Сега ще ви кажа: Плюя на лицемерните времена, в които – а те и сега продължават – се говореше и се възхваляваше до небесата само това, което е наше, шуробаджанашко, или пък е подмазване! О, българите се казват "срам и позор", те само това знаят – да говорят сладко за тоя, който може да ги бие или чука.

Но аз съм казвал неудобната истина в очите и на високопоставени хора...

И такива разни. Блудкаво ми е от угодничество. Сега не става въпрос за това. Забравете, че казах, че Камен ми е приятел.

Ако ще – заради тоя филм и свой враг бих го направил – за да повярват на думите ми!

И така, аз казвам: Филмът „С лице надолу“ на Камен Калев е такова постижение в българското кино, че аз съм едновременно смазан и възхитен, и объркан, и ми се плаче, и ми се пее, и ми се ще да прегърна това момче-режисьор, и ми се ще да викам по улиците: Гледайте тоя филм, моля ви, гледайте го!

Велик филм.

Размазващ, някак обикновен, това-което-е, необикновен, пълен с крупни планове на лица и очи, мрачен, поетичен, вдъхновен, отчайващ, покъртителен, изваждащ сърцето, изпълващ душата с кал, изпълващ душата със страх, пречистващ! Ужас и възторг ме обхванаха, и такава тъга, че ходех и охках тихо, след като го гледах, да.

Краката ми трепереха.

Филм за малки момичета, които ги карат с микробуси в Европа. За да правят свирки. И те го искат. 

Карат ги към тая лакома и безлична всепоглъщаща Европа с милионите ѝ пороци. Защото друг път няма. 

И има в същото време. Но няма чия силна ръка да ни поведе по него, няма. Велик филм, за Бог и за хората. В който хората са това, което са – нищожни.

Но в най-фините, едва доловими, красиви и поетични нишки, сплетени в оловносивата тъкан на филма, се провижда, че ние, хората, ние можем да бъдем и величествени. Могат, могат, могат. Можем, можем, можем. Бог ни е свидетел.

А аз – докато го гледах – пиех чаша вино. Треперех. Гордеех се с моя приятел.

Казвах си: Е, кой ли би искал да гледа такъв тежък филм? И се вбесявах от мисълта, че великите филми не се гледат, защото натоварват капризните, лениви и повърхностни консуматорски души!

И наистина - после отидох на светски коктейл. На годишнина на едно женско списание. И нищо друго не говорех, освен: Гледайте тоя филм. Моля ви! Гледайте го! Краката ми треперят след него. Грамаден филм!

Така говорех.

И ме беше страх, че хората нямат моята чувствителност, че времето се разпада, че общият ни смисъл и общите ни ценности и общите ни знания вече не са общи; а вече ги и няма…

…че няма общ контекст, тоест – когато говориш – едва ли наистина някой те разбира задълбочено и така, както ти би искал…

Страх ме беше от това; мислех си за рекламите, които подобно на мен – с гръмки думи и екстатичен патос хвърляха страшни и силни думи.

Усещах, че сега всеки хвали някаква стока, просто защото лениво очаква да му се плати или да обслужи някаква маркетингова, пиарска схема…

И все пак, въпреки че знам какво е времето, знам какви са хората, знам всичко…

Аз увещавам, приканвам, моля, настоявам да гледате тоя филм: „С лице надолу”.

И дано, гледайки го, заедно със срама, който поражда драстичното съдържание, изпитате и гордост. От това, че в България отново се прави истинско изкуство.

Да. Велик филм!

* * *

Прочетете още от Колонката на Калин Терзийски в Edna.bg:

Сънят на разума ражда чудовища

Не е достатъчно…

Параноя

Парите като извор на спокойствие

Инструмент на доброто или какво се случи в Горубляне

Събитието на 2015-а година за мен

* * *

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти