Параноя

Калин Терзийски
Снимка: Личен архив

Калин Терзийски

Викат ме на среща с кметицата. И аз отивам.

В НДК-то, което се казваше Людмила Живкова, където стенописи на Светлин Русев – нейния приятел – покриват стените. И там – среща на хора от партия, която се бори срещу последствията от комунизма. Странен е тоя живот.

Пътят към Европа беше затворен благодарение на тая власт, която построи това НДК, в което сега се събират хората от Граждани за Европейско Развитие и така нататък. Смешен е тоя живот.

И е крайно време да усетим тая негова смешнота; да го усетим, да се разсмеем и да си простим един на друг дребните глупости. Защото целият ни живот и без друго е странна плетеница от недомислици.

Така че – който го дава много сериозно – просто сам се натиква в капана на пълната глупост!

Голяма конфузия ще ти докара всяка тъпа и надута сериозност, приятелю! – така ми се ще да кажа на българина и да гo хвана за носа, пък да го целуна по челото. Ето, борците срещу социализма са в сградата на самия социализъм – с нейните социалистически стенописи. А в същото време аз виждам в една от фигурите от стенописа извънредно характерната поза на жената от Синьо голо тяло (от галерията в Балтимор) на Анри Матис. М-да. Бай Светлин – комунистът – е образован човек; подобно на всеки голям художник е взаимствал силни и вечни пози. Така Мане е взел позите на две от фигурите в Закуска на тревата от Рафаело. От Присъдата на Парис.

А пък като погледнеш - Матис не е бил комунист…

…и всъщност всичките тия неща са една чудовищно смешна щуротия – тия неща с надутата поза на отричане и непоносимост. Една шепа хора, които се боричкат, защото нямат ум да се съберат и както са малко и не особено силни – да се хванат да работят заедно, защото иначе си…сега ще се наложи да псувам, но не – хайде този път няма да псувам.

Така де. Поканиха ме да се зарадвам на началото на предизборната борба на сегашната кметица. И аз се зарадвах. В залата беше пълно с народ. Аз обичам тая сериозна и умна жена, не я свързвам с никаква партия, но все пак  - тая зала беше пълна с партия. Партийните неща – атрибути, същества и усмивки – бяха доста много.

И аз започнах да правя това, което правя обикновено в такива моменти – започнах да правя анализ на това, което изпитвам. Защото мисля, че така – анализирайки себе си – и описвайки този анализ – мога да съм полезен на други хора, попаднали в подобни ситуации.

Първо ми стана подозрително. Няма човек на изкуството, пък и човек на свободната съвест, който да не изпитва параноичен страх от партии.

Всеки човек, заложил най-вече на своята независимост и необвързаност, се притеснява ужасно да не го свържат с някоя партия.

И честно казано – повечето хора на изкуството, пък и повечето независими хора изпитват чувство за нечистота от партиите и политиката.

Аз обаче не искам да съм параноик. С разума си осъзнавам, че политиката е единственият смислен и хуманен начин за управление на обществото. Другото е тиранията.

Така че – казах си – моите (и на другите творци) съмнения и омерзения към политиката и политиците са от ирационално естество. А освен това – казах си - подозрението към политиците и политиката са ни втълпени. А кой обича да се опира на неща, които са му втълпени? Против волята му. Или – неусетно – зад гърба на волята му? Защото главно оръжие на съвременната политика е очернянето на опонентите (пък и оръжие на всяка политика) ние оставаме с впечатлението, че всички политици са черни. Та има ли политик без опоненти? Да – всеки политик си има противници, а те – борейки се срещу него - майсторски го очернят. А ние оставяме това мудно говедо – мнението си – да бъде пасено от тях – на воля.

Та нима не смятаме, че всеки политик е воден от нечисти подбуди, именно защото така ни втълпяват неговите противници?

Тоест – ако аз се отдам на параноята си и на ирационалната си непоносимост – просто ще вляза в ролята на лесен за манипулиране глупак.

После видях колко много интелектуалци и артисти има на тая първа предизборна среща. И изпитах нещо като разклонение на параноичното чувство – това разклонение беше повече свързано с подмазвачеството. Казах си в миг: А сега дали няма някой да ме обвини, че се подмазвам на властта?

И в мен изригна вулкан. Ако има нещо, което ме кара да избухвам и беснея, е мисълта, че някое мизерно лайно може да си помисли, че аз съм се подмазвал на някого. Че се подмазвам или че мога да се подмажа в бъдеще.

А всъщност – аз се подмазвам. Обичам силните хора, властните и известните. И си го признавам – и пред себе си и пред всички. Защото това е най-важната цел на писателя – да успее да покаже на другите как може да се практикува осъзнатост и пълна искреност. Да. Видя ли прочут човек, известен, силен и успял – пък особено с власт – изпитвам симпатия към него.

Смятам, че единствено оправдание за мен в случая е, че всички хора изпитват същото. А как, ако не „готовност за подмазване“ можем да наречем тая симпатия, която изпитваме към силните?

Но повечето хора не си признават, че това го има и у тях. А някои дори не го осъзнават. Повечето хора не осъзнават това, което се случва в душите им.

Можеш да видиш такива да се подмазват до безобразие – и след това да твърдят, че никога в живота си не са се подмазвали.

Но при мен има и друг – типичен за интелектуалците, дълбоко вкоренен рефлекс: Да се бунтувам срещу подмазваческите си склонности!

И затова в поведението ми се развива една особена диспропорция. От едната страна аз съм мил и вежлив с големците. И малко след това – като се погнуся от себе си – че съм такъв лесен и лигав подмазвач –аз избухвам и ставам агресивен към тях. За да докажа на себе си, че съм смел и независим. И става „дявол на магаре“. В смисъл – пълна идиотщина. Държа се вежливо, симпатично, подавам ръце, говоря ведро и учтиво, правя всичко възможно да се харесам. И изведнъж – бааам. Ръмжене и отричане. За да се почувствам като горд бунтовник и да ми е приятно от себе си.

Мисля си всички тия неща, анализирам се, чудя се дали и другите хора – мъже и жени – умни и образовани – на тая предизборна среща - си ги мислят.

Навярно и през техните глави се извъртяват такива едни анализи.

Но аз си давам сметка за едно: Колко инфантилни са емоциите ми. Колко тия мои паранои, омерзения, пристрастия и антипатии, бунтове и ревности са смешни и нелепи. И колко смешно са ми натрапени разни глупашки нагласи и представи.

Боже. Има хора. Усмихват се. Смятат, че е редно да се работи. Гледай ги открито, не крой интриги в ума си. Бъди чист – и нека и те бъдат чисти в очите ти. Ако някой лъже – не ти, а той влиза в капана!

Но ако ти мислиш по цял ден и нощ за неговата лъжа – ти ставаш по-голямо нищожество и от него.

Пък и да не забравяме – само крадецът вика „Дръжте крадеца“!

Бъди чист, човеко, вярвай на всички, работи уверено, помагай на кметове и кметици, ако искат да градят – прати по дяволите партиите и политическите интриги, защото те водят до ада. Имай чисти намерения, имай чисти цели и залягай над тях с чист труд!

Не мисли за обогатяването си, защото то ще ти донесе нещастие. Бъди чист даже в най-дълбоките пластове на душата си – и пред себе си – в най-тайните си мисли.

Разкривай се пред другите и бъди наясно със себе си.

И няма значение кой е кмет, кой е кум, кой е сват. Коя е партията и кой е построил шибаното НДК.

НДК е хубаво място, ако е пълно с хубави хора.

А аз мисля, че ако всеки осъзнае себе си и реши с волята си – може да бъде добър човек. Да.

* * *

Прочетете още от Колонката на Калин Терзийски в Edna.bg:

Парите като извор на спокойствие

Инструмент на доброто или какво се случи в Горубляне

Събитието на 2015-а година за мен

Но това не е ли мръсна съблазън?

Обичам да си говоря така с хората

Кошмарът, който съзнанието ми роди

* * * 

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти