Добре, че невинаги получаваме каквото искаме

жена арт
Снимка: iStock

„Каква беше 2013-а за теб?“, попита ме наскоро една приятелка. Бях бърза с отговора си: „О, ужасна година! Може би най-лошата ми до момента.“ Толкова много пъти съм изричала тези думи, коментирайки тежките моменти в живота си, че вече ги повтарях без дори да се замисля върху тях.

2013 остави дълбоко чувство на разочарование и горчивина в мен, което дълго ми държеше влага. Бях обявила годината за най-неприятната в живота ми и се молех никога да не се повтаря.

В онзи период нищо не се случваше, както го исках или се надявах да стане.

Всичките ми планове се проваляха, често в последния момент, бях дълбоко наранена и предадена както от тогавашния ми партньор, така и от човек, когото смятах за приятел.

Колкото повече се опитвах да се боря за нещата, които исках, толкова по-категорично ми ги отказваше съдбата. Отделно на това идваха едно след друго разочарования от провалени планове за почивки, срещи и изобщо каквото приятно бях замисляла.

Дълбока горчивина и разочарование от всичко. Стигнах момента, в който се отказах от всякакви планове и надежди, стоях тихо и плахо в очакване годината да приключи най-сетне и да започне следващата.

жена арт
Снимка: iStock

За щастие, времето неумолимо тече и всичко в един момент отминава - както хубавите периоди, така и лошите.

И ето ме мен, 10 години по-късно в началото на 2023-та, отново повтаряща като глупав папагал колко лоша била 2013-а. Чак сега се замислих дали ако наистина бях получила нещата, за които толкова горещо се борех, сега щях ли да съм по-щастлива в живота си?

Замислих се за всичко, което 2013-а ми отне, за хората, които отстрани от живота ми и за пътя, по който ме буташе напред, когато аз упорито исках да вървя в друга посока.

жена арт
Снимка: iStock

Замислих се и установих, че реално въпросната ужасна година ми е направила най-голямата услуга, предпазвайки ме от неща, които иначе биха ме унищожили (или поне направили нещастна).

Аз съм била малкото дете, опитващо се да бърка в контакт с вилица, убедено, че това е най-креативното и интересно нещо, с което да се занимава, и никой не следва да ограничава порива ми към свобода на действие. Докато 2013-а като една добра майка, първо ми изби вилицата от ръцете, пък успокоенията и гушкането остави за след това.

Сега мога да кажа, че 2013-а не беше лоша година, просто не ми допаднаха методите ѝ да ме държи в правилния път.

Вярно, че ми отне едно десетилетие да осъзная това, но пък явно узрявам и помъдрявам, а не си стоя вечно зелена и разглезено тропаща с крак, че светът ми е виновен.

жена арт
Снимка: iStock

Натрупаният опит не би имал стойност, ако не променяше някои от мненията и нагласите ни. Ако след 10 или 20 години сме на същия акъл като преди, то значи нещо не го живеем този живот както трябва или по-скоро не приемаме никои от уроците, давани ни от съдбата.

И добре, че невинаги получаваме това, за което мечтаем и упорито искаме, защото често не си даваме сметка към какви глупости се стремим.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти