Красотата и вълшебството на януари

жена нова година коледа уют магия
Снимка: iStock

Доста дълги години поред не можех да приема януари като нещо по-различно от безкрайно тегав, сив и безрадостен месец. Струваше ми се като понеделника на годината. Ако приемем, че декември е като онези весели уикенди, наситени със събития и забавления, след които обаче се чувстваш преял, препил, изтощен, изморен и финансово разорен. И така цял месец.

Добре, че с времето нагласите ми към света се променят, та успях да видя януари с нови очи.

Може би промяната се дължи на факта, че вече не съм безгрижна девойка, мислеща само за себе си, а майка на две деца, което идва с колкото си пожелаеш отговорности. Последните няколко нови години посрещам вкъщи в много тясно-семейна обстановка, без особена лъскавина, шумни и тежки наздравици, тежки трапези и дълги веселия. По-скоро се старая да остана будна до полунощ, че да си пожелаем честита нова година с мъжа ми, да гледаме фойерверките с лек страх дали няма да събудят и изплашат децата, а после право в леглото, че да съберем някакъв сън.

Тази промяна в начина на празнуване явно доведе и до различното възприемане на целия месец януари. Сега си отдъхвам, че празничната декемврийска лудница вече е отминала. Доволна съм, че мога да прибера украсата дълбоко в килера, да изчистя както трябва, да изхвърля всичко ненужно и да направя място за новото начало.

Януари ти помага да разбереш, че колкото и да е весело да има празник след празник, имаш нужда и от малко почивка и нищонеслучване.

Януари ти дава възможността да започнеш с промените, които искаш да направиш. Да, точно за новогодишните обещания става дума. За един това е да отслабне, за друг – да спре цигарите, за трети – да започне да спортува или чете повече книги и т.н. Няма нищо лошо в тези стремежи, колкото и клиширани понякога да звучат те. И няма нищо лошо да бъдат започвани именно през януари, когато стартира и годината. Не че трябва да чакаш до понеделник или до първия месец в календара, за да дадеш начало на отдавна желана инициатива, но все пак действа доста мотивиращо, когато се задействаш в правилния момент.

жена нова година коледа уют магия
Снимка: iStock

Друго интересно качество на януари е, че се усеща като безкраен! Имаш чувството, че е минала цяла вечност, а още е 20то число от месеца. Това явление може както да натоварва, така и да облекчава. От една страна вече губиш търпение и имаш нужда да продължиш нататък, но от друга е винаги добре да знаеш, че имаш още време да свършиш каквото си планирал. В случая – да започнеш да градиш новите желани навици.

За мен януари носи обещанието за ново начало, за нова по-сгодна година, за още 12 месеца, през който да се постарая да бъда по-успешна, по-щастлива, по-спокойна и добра.

И да, всяко ново начало е трудно, но веднъж поставено, можеш само да надграждаш над него. А това е чудесно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти