Всичко, което искам за Коледа, е… пари

жена Коледа пари
Снимка: Istock

Хайде сега да бъдем честни и да си признаем, че парите не са цел, но средство, благодарение на което животът ни може да бъде далеч по-спокоен, добър и подсигурен. Най-често тези, които казват, че парите нямали значение, не страдат от липса на финанси. Истината обаче е, че парите имат доста голяма роля в днешния свят, най-малкото защото всичко има цена.

Като говорим за топла и уютна Коледа, няма как да имаме такава без покрив над главата ни и отопление, като и двете струват не малко. Подаръци ще има за всички от сърце, само ако е имало някаква сума за закупуването им. Дори и да решим сами да изплетем чорапи за подаръци, ще трябва да си осигурим преждата, куките и т.н.

Схващате мисълта ми, нали?

Така, както парите не са по-важни от любовта, разбирателството и щастието, така и балансът на банковата сметка дава сериозен наклон на настроението и степента на стрес. Ако се разяждаш от притеснение как ще си позволиш храна на масата и включен радиатор до края на месеца, няма да ти остане много капацитет за философски обобщения как най-важно е да сме живи и здрави. За здравето пък да не отварям темата колко е обвързано с имането и нямането на финансови възможности (както и връзки в медицинските среди, като става дума за България).

жена Коледа пари
Снимка: Istock

Не искам да звуча цинично или прекалено практично, но всяка една Коледа се убеждавам как парите имат сериозно отношение към празниците, както и към целия живот. Да, можеш да се забавляваш чудесно и с малко средства, но все някакви налични трябва да бъдат похарчени. Когато имаш деца, нещата съвсем се променят, защото от все сърце искаш да направиш празника им незабравим, а това включва пари. И който не е съгласен, може да се сети за приказката за малката кибритопродавачка…

Разбира се, можеш да направиш празника незабравим и без да харчиш две заплати в аванс, както и най-скъпите подаръци не могат да заменят липсващата атмосфера на любов и семейно разбирателство.

Както винаги, ключът към успеха, е в баланса – умно похарчени пари за подсилване на празничното веселие. Финансовият аспект на Коледа не бива да се подценява, но пък и не следва да робуваме на сметките и цените. Просто трябва да бъдем добре осъзнати от какво точно имаме нужда и колко е достатъчно да бъде похарчено. Но и да не се заблуждаваме, че можем да минем без дадена стотинка.

жена Коледа пари
Снимка: Istock

Щастието се крепи на много неща, като едно от тях е добрата банкова наличност.

Ако някой ден се събудим като господари на ферма с елфи, които без протести и очаквания за заплата, ще майсторят всичко нужно, а материалите ще се появяват от въздуха като с магия, тогава ще можем да си отдъхнем от бремето на парите. До тогава обаче, е добре да планираме бюджета разумно, да заделяме по повече, защото парите наистина спасяват от черните дни.

Весела Коледа и нека си пожелаем коледни бонуси, ниски лихви и падане цената на парното.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти