Какво представлява диетата на аюрведа и как помага за отслабване?

аюрведа
Снимка: iStock

Биляна Божилова

Източните начини за постигане на душевна хармония, крепко здраве и добра форма стават все по-популярни. От масажи и медитация до акупунктура и ароматерапия. Древният начин на хранене по аюрведа позволява да избирате храните според формата на тялото.

Интересът към храненето, както за превантивни, така и за терапевтични цели също се покачва, включително повлияването от хранителните практики на по-здравите народи по целия свят. По-конкретно, отново се забелязва мания по аюрведичната диета. Съществуваща от хиляди години, аюрведичната диета се основава на принципите на аюрведическата медицина. Фокусът е върху балансирането на различни енергии в тялото за постигане на по-добра синергия и подобряване на здравето на тялото и ума.

Защо структурата на тялото има значение?

аюрведа
Снимка: iStock

Типът на тялото определя водещите принципи на хранене. Според аюрведа има пет елемента, които изграждат Вселената: ваю (въздух), джала (вода), акаша (пространство, етер), теджа (огън) и притхви (земя). Прието е, че тези елементи образуват три различни доши или телесни типове, които се отнасят до енергията, която циркулира в тялото. Въпреки че всички хора поддържат характеристики на трите доши, едната обикновено е доминираща:

Вата (пространство и въздух): вата контролира основните телесни функции, включително ума, дишането, кръвообращението и храносмилането. Хората с тази доша обикновено са слаби и енергични. Когато са извън баланс, те могат да изпитат проблеми с храносмилането, умората, загубата на тегло, безсънието или безпокойството.

Пита (огън и вода): тази доша контролира метаболизма, хормоните и храносмилането. Хората с пита доша често имат средно телосложение. Ако са извън баланс, те може да се борят с високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, възпаления или храносмилателни проблеми.

Кафа (вода и земя): тази доша контролира имунитета, мускулния растеж и силата. Хората с кафа доша обикновено имат по-набита структура. Ако са извън баланс, те може да изпитват проблеми с контрола на теглото, задържането на течности, диабета, депресията, алергиите или здравето на белите дробове.

5 лесни рецепти за вкусни и здравословни сандвичи, подходящи за диета

Вашата доша определя кои храни трябва да ядете и кои да избягвате. Според аюрведическата практика, след като сте в баланс съвсем естествено ще желаете храни, които са най-полезни за поддържане на доброто ви състояние.

С какво да се храните при вашия тип на тялото?

аюрведа
Снимка: iStock

Аюрведичната диета също така определя шест основни вкуса с ясно изразени полезни ефекти: сладък, кисел, солен, остър, горчив и стипчив. Включването на всички шест в ежедневните хранения се насърчава, така че постоянно да се чувстваме сити и удовлетворени. Според аюрведа редовното ядене само на няколко от тези вкуса може да предизвика желание за нездравословна храна или да изкара тялото от равновесие. Консумирането на остър, горчив и стипчив вкус помага за противодействие на сладкото, киселото и соленото.

Хората, които са вата доминантни, трябва да сведат до минимум студените и сурови храни и твърде многото кофеин. Вместо това те трябва да предпочитат топлите ястия, които са по-доминиращи в сладки, солени и кисели вкусове. Сладките храни като пълнозърнестите продукти, нишестените зеленчуци и меда имат успокояващ ефект върху тялото. Солените храни, включително трапезната сол и осолената риба, засилват апетита. А киселото, което се намира в цитрусовите плодове, горските плодове и маринованите храни, подпомага храносмилането.

Хората с пита доша трябва да намалят горещите и пикантни храни и да избягват алкохолни напитки и ферментирали храни. Вместо това те трябва да се съсредоточат върху сладките, горчивите и стипчивите храни. Горчивите храни, включително зеленолистни зеленчуци, броколи и целина, помагат за детоксикацията. А стипчивите храни като леща, боб, зелени ябълки и нар помагат да се балансира питата.

Хората с кафа доша трябва да ограничават солените или тежки храни, както и млечните продукти. Вместо това те трябва да дадат приоритет на острия, горчивия и стипчивия вкус. Острият, намиращ се в храни като чушки, чесън, лук, горчица и джинджифил, помага за изчистване на синусите и насърчава изпотяването.

13-дневната диета за космонавти, която ускорява метаболизма и стопява мазнините

Може ли аюрведичната диета да доведе до отслабване?

аюрведа
Снимка: iStock

Въпреки че са публикувани едва броени проучвания за резултатите от аюрведичната диета, има няколко известни ползи. В едно малко проучване, което комбинира диетата с други практики, базирани на аюрведа, начин на живот, включително йога и управление на стреса, участниците осредняват загуба на тегло от 13 килограма за деветмесечен период.

Като цяло диетата акцентира върху пълнозърнестите и свежда до минимум преработените храни, повишава приема на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти и така може да помогне за поддържане на теглото. Само преминаването от преработени към пълнозърнести храни без намаляване на приема на калории води до увеличаване на изгарянето на калории след хранене с близо 50%.

Аюрведичната диета включва също много билки и подправки. Освен че са богати източници на антиоксиданти, някои естествени подправки действат като пребиотици, които подхранват полезните бактерии в червата, свързани с противовъзпалителните процеси, имунитета и положителното настроение. Билките и подправките също помагат за повишаване на ситостта. А някои като джинджифил и люти чушки са известни с това, че ускоряват метаболизма.

Експресната диета с домати, която топи килограмите за дни

Аюрведа и съзнателното хранене

аюрведа
Снимка: iStock

Аюрведа насърчава съзнателното хранене, което може да доведе до естествено консумиране на по-малко калории, като същевременно се чувствате по-удовлетворени. Също така подкрепя други здравословни навици като прекарване на време сред природата, пълноценен сън и почивка, физическа активност и повече смях. Доказано е, че смехът понижава стресовите хормони, включително кортизола. Излишъкът от кортизол е свързан с увеличаване на мазнините в корема и отслабен имунитет.

Този текст е само кратък преглед на аюрведичната диета. Консултацията с регистриран диетолог, обучен в практиката, би предоставила много по-задълбочени и конкретни препоръки. Може да научите повече като разгледате готварски книги, които включват запознаване с принципите на диетата, както и вкусни рецепти.

Основни правила при спазването на тридневната диета със супа

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти