Да, подаръците са важни и не, не сме меркантилни

свети валентин двойка подарък
Снимка: Istock

Няма значение дали става дума за св. Валентин, 8-и март, рожден ден, годишнина, Коледа или Великден, темата за подаръците между двойките е почти толкова парлива, както и тази за плащането на сметката.

Истината обаче е, че подаряването на подаръци е многопластово и сложно деяние, което може се счита за вид изкуство. А също така е изключително важно, защото чрез подаръка може най-добре да разбереш как отсрещния те възприема и обратното.

Винаги съм се чудела, като чуя някой да казва “Ами, не знам какво да му/ѝ подаря, ние сме заедно от толкова време, че вече се изчерпах”.

Първо, няма някакъв наръч от “задължителни” или “препоръчителни” подаръци, които да поднасяш на всеки повод, за да се окажеш в някакъв момент без повече опции.

Второ, да кажеш, че не знаеш какво да подариш на любимия човек означава, че или той/тя вече няма никакви интереси и хобита, или ти не ги знаеш. Защото подаръците основно произлизат именно от това – любимите ни неща, на които желаем да посвещаваме свободното си време.

Казано накратко – винаги има какво да подарим на някого, стига да си направим труда малко да помислим какво би зарадвало любимия.

Тук се стига до другия момент – реакцията при получаването на подаръка. Ако е искрена, тя говори красноречиво за това как човекът насреща те възприема теб – подаряващия.

Има най-различни варианти – бурни възклицания и радост, премрежени очи и тиха, широка усмивка, нацупен поглед тип “само това ли?!”, пълно неглижиране и липса на ентусиазъм и т.н.

Лично според мен най-страшната и опасна реакция на подарък е фалшивата. Да се престориш на зарадван от нещо, което недоумяваш как изобщо може да ти се подари или пък дори те обижда по някакъв начин, е толкова жесток подводен камък, че може да преобърне лодката на всякакъв вид отношения (като тук не става дума само за такива между партньори).

Всички ние (жените) се страхуваме, че ще разочароваме или дори обидим мъжа насреща, ако си кажем, че подаръкът му не ни е харесал. Работата обаче е, че след като той не си е направил труда да помисли какво би ни зарадвало, а просто е отбил номера, то обидата е за наша сметка.

свети валентин двойка подарък
Снимка: Istock

До ден днешен ми става тъпо, като си спомня за връзки от преди години, когато на празниците си или не съм получава каквото и да било с обяснението “ами, аз не ти взех нищо” или съм ставала неволен собственик на безумни подаръци, които сякаш са били намерени случайно и поднесени на мен без капка мисъл.

И нека направя едно важно уточнение – тук не се говори за меркантилност или очакване на чудеса от страна на партньора!!! Но когато говорим за пораснали хора със собствени приходи нищо не оправдава липсата на подарък или жест на внимание! А ако се чувствате притиснати от разни календарни празници и сте типа мъж “аз не те обичам само на св. Валентин/8 март, че да ти подарявам тогава цветя!”, то спокойно можете да ни сюрпризирате с каквито сметнете за удачни малки изненади по всяко друго време на годината. Но не си търсете извинения да се стискате.

Жестовете на внимание, които като жени очакваме, са много повече от просто материални подаръци. Чрез поднесени изненади основно очакваме да видим, че ни слушате. Затова не ни подарявайте червена роза на 14 февруари, защото такава е класиката, а се замислете кои са любимите ни цветя. Може да е мушкато в саксия, стига това да е нещото, което харесваме или дори наръч моркови, понеже любимият ни филм е No strings attached.

филм
Снимка: imdb.com

Що се отнася до женската половина като подаряваща страна, имам да кажа само едно – не използвайте подаръците към половинката като метод за промяна на партньора! С други думи – не му подарявайте дрехи, които харесват само на вас и целят смяна на стила му. Изобщо въздържайте се да подарявате неща, които сами искате да получите (като спа уикенд за двама, когато прекрасно знаете, че той предпочита да посвети събота и неделя на някоя писта с мотори и за риба).

В заключение мога само да повторя с думите си от предишната ми статия – казвайте си! Много по-лесно, приятно и елеминиращо проблеми е, когато не държим отсрещната страна в неведение и слепешком търсене на правилния път към нас, а си улесним взаимно животите и отношенията, и споделяме какво е окей и какво не :)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти