Да избереш правилните зависимости

Светла Иванова
Снимка: Edna.bg

Не се сещам за човек, който няма някаква зависимост. Някои не могат да не пийнат вечер една ракийка, други - да се събудят без кафе. Трети зависят от настроението на мъжа си например, за да са усмихнати и те. Зависимостите могат да бъдат от по-безобидни до такива, за които ни трябва помощ, като хазартните, алкохолните, наркотичните и други уж забавления. В последните години към тях може да добавим и социалните мрежи.

Към тези, които изглеждат на пръв поглед наивни, слагам зависимостта от астрологичните прогнози, от различни суеверия, религиозни поверия и обичаи, навици и втълпени ни от родителите модели, ритуали и обреди.

Сигурна съм, че някои от вас няма да се съгласят с мен, а други ще се сетят за още пристрастия, които не съм изброила.

Ние, хората, обичаме сякаш все нещо да ни ограничава.

Сещам се за поне два случая отскоро. Една колежка (йога инструктор) сподели пред практикуващите, че е добре в един определен ден (не искам да ви обременявам с информация) да си направим подарък и да си купим нещо златно, и тези наши действия щели да определят годината ни и да напълнят портмонетата ни.

Много дами приеха информацията присърце и тръгнаха да си купуват нещо златничко, за да им върви. А може би вътрешно им хареса, че имат повод да си купят нещо. Няма лошо.

жена магазин
Снимка: iStock

Вторият случай беше свързан с престоя ми в дома на роднина. Когато си тръгвах, ми казаха, че докато пътувам и пристигна няма да пускат прахосмукачка, за да може да не възпрепятстват безаварийното ми прибиране. Да си призная, това не го бях чувала. 😊

Ако започна да изреждам и различните суеверия, с които някои хора се съобразяват и позволят това да промени плановете им, свързани с черна котка, разсипване на сол, почесване на носа и други от този сорт, един ден няма да ми стигне да ги опиша.

Спомням си, че преди години написах една статия тук, която се казваше „Светла Иванова се развежда. Идеята ми беше да покажа как всички ще отворят материал с провокативно заглавие, дори и после да се разочароват, че вътре става дума за друго.

Една жена, без изобщо да вникне в написаното в текста ми, се беше изказала, че щом се занимавам с йога, сигурно знам силата на думите, и едва ли не да чакам скоро развода си, защото съм го провокирала.

За какво ви пиша всичко това? Искам да ви помогна или поне да ви накарам да се замислите дали не искате да бъдете по-малко зависими, за да живеете по-леко.

За целта ще ви изброя 3 причини, които според мен ни карат да бъдем такива:

1-ва причина: Стадният начин на живот

Да сме като другите, като съседа, да не се различаваме от хората. Често избираме ресторант, който се пълни, защото вярваме, че щом другите са там – кухнята е добра. Влизайки в заведение с няколко пълни маси, винаги сядаме до най-близката до другите хора. Да сме до другите, да се слеем с тях.  

2-ра причина: Конформизмът

Да си като всички, да не се различаваш, да се съгласяваш с останалите и да имаш добри отношения с тях. Дори и да си изградил някакво собствено мнение, щом то се разминава с общото, все едно не е правилно. Правиш нещата като всички, за да следваш някакъв модел на поведение.

жена ресторант
Снимка: iStock

Не съм психолог, но това ми мирише на недостатъчна самоувереност и липса на самочувствие. Не мога да разбера желанието да се харесаш на всяка цена на всички, да избягваш конфликти и защита на позицията си. Няма как да създадеш нещо иновативно, ако правиш всичко като другите.

3-та причина: Липсата на собствено мислене

За разлика от конформизма, тук изобщо не трябва да мислиш. Просто влизаш в социалните мрежи не за да се информираш какво пишат другите и да решиш какво мислиш ти, а за да тръгнеш след стадото. Отделно самите мрежи ти предлагат наготово това, което ще те устройва и пусне по течението, така че да ти е лесно и удобно.  

Ако тези аргументи не те карат да се замислиш дали все още искаш да си зависим, не мога да ти помогна. Аз също съм. Например от спорта. Ако повече от един ден не правя йога, тялото и умът ми се чувстват зле, защото вече знаят как е, когато практикуват. Но смятам, че тази зависимост е полезна. Има и други такива, разбира се.

Така че изберете само зависимостите, които ви развиват и ви карат да се чувствате добре. И забравете за суеверията.

Веднъж си говорих с един близък свещеник, когото уважавам, и той ми каза, че думата суеверие съдържа в себе си две други – суета и вяра. А във вярата не може да има суета… Откакто споделям това тълкуване с мои близки, съм сигурна, че съм отказала много хора да се съобразяват с тях.

Замислете се вие от какво сте зависими. И може ли благосъстоянието ни да се определя от външни обстоятелства и чуждо мнение, колкото и да е удобно това да имаме оправдание.

Кое е по-добре – да си живеем живота (нашият живот!) и да знаем какво искаме, или да чакаме някой друг да ни каже какво определя усмивката ни? Не забравяйте, че щастието не е еднакво за всички!

жена усмивка щастие
Снимка: iStock

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Прочетете още от Светла Иванова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти