Четири перфектни екранни двойки от 21 век и какво ги прави такива

Джулия Робъртс Джордж Клуни
Снимка: Getty

Химията между двама изпълнители пред камерата е трудно, почти невъзможно за фалшифициране качество, но когато е налице, неизменно издига съответния филм или сериал на съвсем друго ниво.

Това са любимите ни двойки от големия и малкия екран за последните 20-ина години. Ето защо ги обичаме:

На големия екран: Джордж Клуни и Джулия Робъртс

Двамата носители на „Оскар“ са пример за екранна двойка със съвършена химия. В действителността извън камерата те никога да не са били в интимна връзка, а само приятели – разбира се, с помощта на значителните си актьорски способности те лесно вдигат градуса на очевидното професионално и лично разбиране помежду си до степен на романтика.

Всяко тяхно интервю е изпъстрено със саркастични забележки един към друг и приятелско заяждане, което особено се удава на Клуни, който комуникира по същия шеговит начин и с други свои звездни приятели като Брад Пит или Алек Болдуин. Това прелива и във взаимоотношенията между екранните им образи. Клуни и Робъртс играят заедно в четири филма: първите две части от трилогията „Бандата на Оушън“, „Самопризнанията на един опасен ум“ и „Пулсът на парите“.

В „Бандата на Оушън“ персонажите им са разведени, но още първият им разговор в лентата кара зрителя да се зачуди как и защо двама души, които комуникират така непринудено и с толкова очевидно разбиране един за друг, са се развели. Сюжетът до голяма степен е концентриран именно около причините за това и около опита на Дани Оушън да покаже на жена си как и защо биха могли да са отново заедно.

В „Самопризнанията на един опасен ум“ Клуни и Робъртс не споделят екрана, тъй като играят несвързани помежду си поддържащи роли, но в допълнение към изявите си пред камерата, Клуни е и режисьор на лентата, което прави ефективната му съвместна работа с Робъртс изключително важна, макар и ние, като зрители, да не ставаме преки свидетели на нея. Крайният резултат е успешен режисьорски дебют за Клуни, който към момента дори е по-активен зад камерата, отколкото пред нея.

Джулия Робъртс Джордж Клуни
Снимка: Getty

В „Пулсът на парите“ двамата изпълнители отново играят персонажи с дълга история помежду си – този път, харизматичен телевизионен водещ и режисьорката на неговото предаване. Налице отново е саркастичният тон и безспорната химия, която очакваме да видим възпроизведена и в „Билет до Рая“, петият съвместен проект на носителите на „Оскар“.

На големия екран: Райън Гослинг и Ема Стоун

Динамиката между Райън Гослинг и Ема Стоун извън филмовите им образи е много сходна с тази между Клуни и Джулия Робъртс: въпреки много спекулации, те никога не са били романтично обвързани, но са добри приятели и превъзходни екранни партньори. По същия начин те обичат да се заяждат помежду си в рамките на шегата: Гослинг често го прави просто с неодобрителни погледи към Стоун на червения килим, които са достатъчни да накарат околните да избухнат в смях.

Ема Стоун Райън Гослинг
Снимка: Getty

Двамата имат три съвместни, жанрово разнопосочни проекта: романтичната комедия „Оглупели от любов“, криминалето „Гангстерски отряд“ и мюзикълът „Ла Ла Ленд“. И в трите филма двамата неизбежно стават двойка, макар и в коренно различни ситуации, които само подчертават актьорските им дарби. Независимо от контекста и жанра на лентата, Гослинг и Стоун приковават вниманието на зрителя и го карат да стиска палци за щастлива развръзка за тях.

В „Ганстерски отряд“, филм с фантастични костюми, декори и цялостна екранна атмосфера, но и с доста повърхностен сценарий, героите им преживяват характерен за жанра на лентата поетичен романс. На фона на преиграването на Шон Пен в амплоато на злия мафиот Мики Коен, непринудената химия между Гослинг и Стоун, млади, красиви и продуцирани до съвършенство в пресъздадената епоха на 30-те години на миналия век, изпъква още повече.

Доста по-реалистични са персонажите им в „Оглупели от любов“, романтична комедия, категорично приземена в нашата всекидневна действителност, в която двамата разсмиват и очароват в еднакво висока степен. В „Ла Ла Ленд“ пък виртуозният режисьор Деймиън Шазел комбинира простите проблеми и мечти на младостта с прекрасната си ретро визия на Лос Анджелис и великолепни песни, написани от Джъстън Хъруиц, награден с „Оскар“ за усилията си.

Гослинг и Стоун на свой ред изпълняват ролите и песните си безпогрешно, като Стоун печели и „Оскар“ за главна женска роля за представянето си. „Ла Ла Ленд“ изглежда като подобаваща кулминация на сътрудничеството им, но надали някой би отказал да ги гледа отново заедно на екран.

На малкия екран: Нейтън Филиън и Стана Катич (Касъл и Бекет в Castle)

Неслучайно в началото на текста ми написах, че екранната химия между двама изпълнители е почти невъзможна за фалшифициране. В някои много редки случаи въпросните двама души може да не се понасят извън екрана, но сценариите им са написани толкова добре, а те самите са толкова компетентни актьори, че зрителите остават напълно заблудени.

Нейтън Филиън Стана Катич
Снимка: Getty

Именно такъв е любопитният случай с Нейтън Филиън и Стана Катич, чиято перфектно изфабрикувана химия пред камерата буквално изнася до цели осем телевизионни сезона иначе елементарна концепция за криминален сериал. Героите им Ричард Касъл и Кейт Бекет са двойката, за която зрителите пред малкия екран стискат палци най-много от 90-те години и Рейчъл и Рос насам.

Всяка шега помежду им попада в целта, всеки инцидентен момент на близост е изигран съвършено, непринудено и след това е умишлено игнориран с голяма доза хумор. Филиън играе спокойно и уверено типичния саркастичен гений, но Катич е тази, която наистина блести в амплоато на полицай, която е страхотна в професията си, но доста несигурна в романтичния си живот.

Всяка спортуваща жена в Холивуд може да изиграе кораво и находчиво ченге ефикасно, но именно моментите на неувереност, емоция и на пропукваща се ледена фасада са тези, които могат да изглеждат невероятно фалшиво, ако са изиграни от неспособна актриса. За щастие, Катич е повече от способна; за нещастие на феновете на „Касъл“, с Филиън не се спогаждат никак зад камерите, което довежда и до прекратяването на иначе обичания сериал след осем сезона.

На малкия екран: Джон Кразински и Джена Фишър (Джим и Пам в The Office)

За разлика от Касъл и Бекет, Джим и Пам в хитовия комедиен сериал „Офисът“ не крият симпатиите си един към друг. Напълно реалистични обстоятелства от човешкото ежедневие обаче ги спират от това да бъдат заедно в продължение на три телевизионни сезона. След това двамата се превръщат в обичана от всички двойка, при това без да изгубят комедийния усет и химията помежду си.

Джон Кразински Джена Фишър
Снимка: Getty

В „Офисът“ човек може да види отлични примери за много различни видове комедия: от нелепите мимики и фрази на Майкъл Скот, изигран от Стив Карел, именно до класическите романтични и забавни перипетии на Джим и Пам, пресъздадени от Джон Кразински и Джена Фишър. Многократно награждаваните сценаристи на сериала поставят двамата актьори във всевъзможни ситуации от жанра на романтичната комедия.

Благодарение на таланта и на остроумието на всички замесени както зад камерата, така и пред нея, нито една от тези ситуации не се усеща фалшива, невъзможна в реалността или зле изиграна. И тук актьорите трябва да използват всички изразни средства на изкуството си, за да илюстрират в продължение на много дълго екранно време своите емоции, и го правят без грешка.

Това всъщност е и основната разлика между двойките в киното и телевизията. Тези на големия екран имат около два часа средно, за да предадат на зрителя съответните чувства ударно и същевременно автентично, овладяно; тези на малкия екран пък трябва да осъществят емоционална градация в продължение на много екранни часове, за да бъде успешен сериалът и да има задоволителна кулминация.

Независимо кои предпочитате или чия работа смятате за по-трудна – по мое мнение са еднакво деликатни и сложни – едно е сигурно: никога не отказваме да стискаме палци за любими екранни двойки, стига наистина да ни очароват и запленят подобаващо.

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти