Как човечността се завърна в „Междузвездни войни“

Оби Уан Кеноби сериал Дисни плюс Disney plus
Снимка: Disney+/Lucasfilm

Най-обичаната, мразената, дискутираната и експлоатираната филмова поредица в историята на киното, „Междузвездни войни“, преминава през поредната фаза от своята еволюция. След новата трилогия от филми, продуцирани от „Дисни“ и пуснати по кината между 2015 и 2019 година, космическата сага в момента е намерила нова ниша за развитие на малките екрани.

Разбира се, за това безспорно спомогна и фактът, че последните три пълнометражни епизода от поредицата бяха посрещнати с преобладаващо негативна реакция от публиката. Видимо беше, че „Междузвездни войни“ се нуждае от завръщане към корените си – но не повърхностно, каквото видяхме в трите филма на „Дисни“, в които за по няколко минути се завърнаха Марк Хамил, Харисън Форд и Кари Фишър, а завръщане към човешките теми в ядрото си.

Именно те липсваха в седмия, осмия и деветия епизод от сагата, в които сюжетът се развиваше без никаква дълбочина, обратите нямаха последствие, персонажите оставаха на архетипно ниво и гениалната музика на легендарния композитор Джон Уилямс кажи-речи единствена извикваше емоционална реакция у зрителите. И именно те са налице в сериала „Оби-Уан Кеноби“.

Естествено, за съществуването му трябва на първо място да благодарим на „Мандалорианецът“ и неговите създатели Джон Фавро и Дейв Филони – без тяхната продукция да предизвика фурор и да покаже, че серийният формат на малък екран е оптимален за развитието на „Междузвездни войни“ на този етап, до създаването на „Оби-Уан Кеноби“ вероятно нямаше изобщо да се стигне. Но сериалът вече е реалност и ни връща назад във времето с нещо повече от носталгия.

Действието му се развива в зенита на могъществото на Империята – тъмен период от историята на галактиката, в които джедаите са разпръснати, безпомощни и системно издирвани, а злодеите на поредицата са на върха на силите си. Главният герой е едноименният известен джедай, обезсмъртен от великия сър Алек Гинес в оригиналния филм „Междузвездни войни“ и изигран като по-млад от Юън МакГрегър в трилогията от предистории на Джордж Лукас от 1999 до 2005 година.

Протагонистът отговаря на сюжетната атмосфера – Кеноби е съкрушен след събитията от „Епизод III: Отмъщението на ситите“ и падането на Републиката и Ордена на джедаите. Така известното му саркастично чувство за хумор го няма, няма го и приключенския дух, изчезнала е готовността и увереността, с която Оби-Уан скачаше в капани, сигурен, че ще може и да излезе от тях.

На тяхно място се е настанила предпазливост, граничеща с мнителност и параноя. С други думи, митичният войн е сведен до това да бъде просто травмиран човек. Емоционалното му състояние дори почти изцяло го е лишило от връзката му със Силата. Самотата, кошмарите и тежестта на миналото са пресъздадени от Юън МакГрегър с вещината на опитен актьор, който не само владее отлично изразните средства на професията си, но и познава до съвършенство персонажа си.

А в крайна сметка именно това е нещото, което феновете на „Междузвездни войни“ очакваха и не получиха в последните пълнометражни филми от поредицата. В „Оби-Уан Кеноби“ МакГрегър получава възможност да бъде легендарния джедай отново, да се потопи обратно в ролята и естествено да го доведе до следващата фаза от израстването му като герой и личност.

В трилогията на „Дисни“ участието на персонажи като Люк Скайуокър и Лея Органа беше редуцирано до нелепа степен, в която тяхното 30-годишно извънекранно развитие беше обобщено в няколко сцени и последващото поведение от тяхна страна изглеждаше нелогично на мнозина. А изпълнители като Марк Хамил и покойната Кари Фишър заслужаваха пълноценна възможност да развият своите образи не по-малко от МакГрегър.

Но Кеноби е само едната страна на монетата. На другата е не по-малко травмирана личност: неговият бивш ученик Анакин Скайуокър, когото джедаят бе принуден да осакати в дуел на вулканична планета при последната им среща. Сега той вече е Дарт Вейдър, облечен в паметния черен животоподдържащ костюм, с който всички го асоциират, изигран физически от актьора Хейдън Кристенсен и озвучен, както винаги, от несменяемия Джеймс Ърл Джоунс.

Сцените с участието на Вейдър са емоционално ударни и прецизни, каквито са и репликите му. В него виждаме обратната страна на травмата: човек, който е прегърнал мрака в себе си и вследствие на това е по-силен и по-страховит отвсякога, антиподът на Кеноби и резултатът от неговите неуспехи като ментор и джедай. Персонажът е верен на себе си, автентичен и е иконата, която всички познаваме.

Поддържащите персонажи функционират отлично като аксесоари към двете основни фигури и допълват тяхното развитие. Това е ключовото в сериала: сюжетното действие изследва личностите, повествованието не препуска безцелно напред, а актьорите се възползват от предоставените им възможности. С този сериал човечността се завръща в „Междузвездни войни“ или, иначе казано, Силата отново е с „Оби-Уан Кеноби“.

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти