Момчето, което оживя... и стана мъж: Даниел Радклиф отвъд Хари Потър

Даниел Радклиф
Снимка: Getty

Етикетът „най-мил човек в Холивуд“ се подхвърля нагоре-надолу във филмовата индустрия в какъв ли не контекст. Бил е поставян на филантропи като Опра Уинфри, политически активисти като Джордж Клуни и очарователни сценични изпълнители като Хю Джакман. Но надали носи при когото и да е от тях същата тежест, която носи при Даниел Радклиф.

На 11 години той става „момчето, което оживя“ – Хари Потър, най-популярният литературен протагонист на 21 век, икона на попкултурата и обект на любовта на стотици милиони фенове по целия свят. Никой не би могъл да си представи какво е да постигнеш такова ниво на популярност на такава крехка възраст – просто защото никой в историята на планетата не го е правил.

Разбира се, светът помни многобройни гении, засвидетелствали таланта си от ранна възраст – ако искате, можете да се върнете дори до Моцарт през 18 век. Не, с това не казвам, че Даниел Радклиф е Моцарт на актьорската професия. Но професионалният му възход настъпва в ерата на масовите медии и на Интернет, давайки му ниво на всеизвестност, непостижимо за когото и да е от младите таланти от миналото.

Литературната поредица „Хари Потър“ вече е хит, когато започва подготовката за филмовите адаптации на отделните книги и Радклиф получава главната роля в тях. Изключително лесно е да предположим, че много други деца на неговото място щяха да рухнат под невъобразимия натиск. Самият той далеч не се разминава с всички трудности – но успява да остане верен на себе си и здраво стъпил на земята.

Заяждали ли са се с вас в гимназията? Или пък сте виждали как се заяждат с някой друг? Представете си всичко това, целия тормоз, характерен за периода на пубертета, умножен по десет: и ще се доближите до причината защо Радклиф не прекарва много време в обществени училища и образованието му е дадено основно от частни учители у дома. Това е жестоката цена на славата за едно дете.

Неговите съученици са неговите екранни партньори; неговите преподаватели са неговите режисьори и по-възрастните му колеги. Социалният му живот е толкова далеч от типичното израстване на един тийнейджър, колкото можете да си представите. Именно по време на тийнейджърските си години Радклиф има проблеми с алкохола и аз поне не се сещам за човек, когото съм по-склонен да оправдая за подобен тип лош избор.

Вместо да се безпокои каква оценка в дневника ще му впише учителят по математика, той се притеснява за това каква оценка ще му дадат филмовите критици по страниците на вестници с международно разпространение. За щастие, талантът му проличава още от „Хари Потър и Философският камък“, първият филм от магическия свят на Джоан Роулинг. Радклиф е определен от експертите като „въплъщение на читателското въображение“.

Даниел Радклиф
Снимка: Getty

Това все пак не възпира определени журналисти от това да изкажат изненада десет години по-късно, при излизането на последното попълнение към поредицата, „Хари Потър и Даровете на смъртта: Част втора“, от това в колко добър актьор се е превърнал вече възмъжалият Радклиф. Същите оценки са масово дадени и за неговите партньори пред камерата Рупърт Гринт и Ема Уотсън.

Ала независимо от това дали са били поддръжници на младия актьор от началото или не, медиите се обединяват около становището, че никой не е могъл и да се надява на по-подходящ екранен Хари Потър. Прозвището на „момчето, което оживя“ може спокойно да се припише и на самия Радклиф – въпреки всички проблеми и целия натиск, той оцелява и успява напук на резонните очаквания за провал.

Оттогава насам актьорът не е престанал да се снима, нито се е превърнал в отшелник от обществото, макар че щеше да е оправдан, ако беше взел каквото и да е решение в такава посока. Вместо това, Радклиф е сред най-активните изпълнители в Холивуд и това очевидно не е мотивирано от липса на лични средства, а от неподправено творческо любопитство и страст към разказването на истории.

В списъка му с професионални изяви след „Хари Потър“ можем да видим ленти със световно разпространение, независими продукции, сериали, театрални постановки и попълнения към почти всички жанрове на филмовото повествование. В момента можем да го видим в „Изгубеният град“, класическа приключенска комедия със звездите Сандра Бълок и Чанинг Тейтъм в главните роли.

Сандра Бълок
Снимка: Getty

Тяхната комична химия и комбинираният им чар може да са водещата причина лентата да е критически успех, но изпълнението на Радклиф в амплоато на налудничав, комплексиран антагонист е съвършеният им контрапункт. В бомбастичната роля младият английски актьор напомня много на професионалния си кумир Гари Олдман, изиграл през легендарната си кариера немалък брой смахнати, експресивни злодеи в подобен тип филми.

Но градацията на всичко изписано дотук не следва да кулминира с признание на актьорските способности на Даниел Радклиф, дори и те да са отвъд всякакво съмнение – а на човешкия му характер. Въпреки невероятните си преживявания от най-ранна възраст, небивалата си популярност и публичния натиск да бъде перфектен както на екрана, така и извън него, за Радклиф в момента се говори именно като за „най-милия човек в Холивуд“.

На възраст от 32 години той все още не е бил описан от фенове нито веднъж като гневлив или рязък при среща на улицата. Да, и той, като всеки разумен човек, не харесва папараците – решението му да носи едно и също закопчано яке и една и съща шапка в продължение на шест месеца през 2007 година, за да направи всички свои папарашки снимки еднакви и следователно безполезни, е сред най-гениалните звездни ходове в това отношение.

Но тази обяснима неприязън в нито един момент не се е отразила на почитателите му. Радклиф никога не е бягал от амплоато на Хари Потър, никога не е твърдял, че ще има нещо против, ако остане в историята именно като Хари Потър, никога не е и обиждал фенове на Хари Потър. Нищо не говори по-красноречиво за позитивното му отношение от появата му в „20 години Хари Потър: Завръщане в Хогуортс“, където той дискутира преживяванията си с колегите и режисьорите си.

Даниел Радклиф
Снимка: Getty

В много отношения Даниел Радклиф е антиподът на поредицата от предистории на „Хари Потър“ – „Фантастични животни“, на която ще обърна повече внимание в текст другата седмица. Около него не се говори за публични скандали, той е положително настроен, усмихнат и доволен от това да бъде себе си. За нас той е „момчето, което оживя“, символ и икона – но вече на 32 години той е преди всичко добър актьор и очевидно един добре възпитан мъж.

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти