Вечният Брад Пит: Близо до пенсия или до върха на Холивуд?

Брад Пит
Снимка: Getty

Преди няколко седмици годеницата ми вметна, че Брад Пит е заявил по време на медийното си турне във връзка с премиерата на „Убийствен влак“, че наближава момента на оттеглянето си от актьорската професия. Това веднага ме върна към абсолютно идентичен разговор с баща ми преди повече от 10 години, когато той пък правилно беше чул, че Пит е казал, че няма намерение да участва във филми, след като навърши 50-годишна възраст.

Е, към настоящия момент Брад Пит е на 58 години и очевидно все още не е напуснал филмовата индустрия. Дори напротив, през 2022-ра суперзвездата ще има повече екранно време по киносалоните, отколкото през предходните шест години, взети заедно. Актьорът очевидно се намира в един от най-продуктивните периоди от кариерата си, тъй че ми се струва леко наивно да вярваме на поредната порция коментари относно потенциалното му скорошно оттегляне.

Най-забавните кадри на Брад Пит от премиерите на „Убийствен влак“

Хора като Пит и неговият кумир Робърт Редфорд често говорят за пенсиониране. На пръв поглед те винаги са на ръба на това да изгубят удовлетворението от актьорската работа, да им омръзне от постоянното медийно внимание и да се оттеглят да живеят в къща в прерията. Но е също толкова вярно, че любовта им към киното е доста по-силна от тези негативни импулси.

Да вземем за пример Редфорд, чиято смайваща физическа прилика с Пит има отражение и в идентичната професионална траектория на двамата изпълнители. Той за първи път си взима почивка от киното през 1980 година, когато печели „Оскар“ за режисурата си на „Обикновени хора“. След това Редфорд не участва, нито пък режисира друг проект в продължение на четири години.

Брад Пит
Снимка: Getty

Но след тази пауза почти не минава година през следващите цели две десетилетия, в която да не излезе филм с негово участие пред или зад камерата. Редфорд е легенда на американското кино и основната причина за това, встрани от неговия магнетизъм или дори неговите умения като актьор или режисьор, е именно неговата любов към седмото изкуство. През 2018 година той най-сетне обяви пенсионирането си от екрана на възраст от 81 години...

...и само година по-късно направи едноминутна поява в най-касовия филм за всички времена, „Отмъстителите: Краят“ на Marvel Studios. Затова е трудно човек да не подходи с известна доза скептицизъм към коментари относно пенсионирането на хора като Редфорд и Брад Пит. Тяхното оттегляне трае до появата на следващия страхотен сценарий във физическата или виртуалната им пощенска кутия.

И кой може да ги обвини? Те са посветили живота си на филмовата индустрия. А всъщност някой и иска ли? Бихме ли отказали възможността да видим фигура от подобна величина на големия екран отново? Разбира се, че не. Затова и Брад Пит може да твърди колкото си пожелае, че наближава края на актьорската си кариера, но надали някога ще изгубим надежда да го гледаме отново в киносалона.

А последните няколко години всъщност не са нищо по-малко от професионален ренесанс за големия актьор. В диапазона между 2011-та, когато бе номиниран за „Оскар“ за главна мъжка роля в „Кешбол“, и 2019 година, когато пък спечели „Оскар“ за поддържаща мъжка роля в „Имало едно време в Холивуд“, екранните му появи оредяха значително за сметка на споменаванията му по таблоидите във връзка с личните му проблеми и шумния му развод с Анджелина Джоли.

► Голямото завръщане на Бранджелина под светлината на прожекторите

В този период Пит се фокусира над продуцентството и спечели „Оскар“ за най-добър филм като една от водещите фигури зад проекта „12 години робство“. Но съдбата на Пит безспорно е да бъде филмова звезда и със спечелването на „Оскар“-а за „Имало едно време в Холивуд“ и края на развода му с Анджелина, популярността му веднага пое към висини, недостигани от първото десетилетие на 21 век насам.

Брад Пит
Снимка: Getty

Засиленото му екранно присъствие тази година накара дори TikTok поколението, за което Пит вероятно известно време беше звезда от времето на родителите им, да го припознае като истинска сила във филмовата индустрия и днес. Първият му проект за тази година, романтичната комедия „Изгубеният град“ с Чанинг Тейтъм и Сандра Бълок, бе комерсиален и критически успех, а ролята на Пит във филма несъмнено беше един от най-забавните му елементи.

Актьорът води ансамбъла в най-актуалния хит по кината в момента, „Убийствен влак“, екшън, в чието френетично темпо и колоритна палитра от персонажи човек много лесно може да се изгуби, ако главната роля не се играе от истинска суперзвезда. На този етап от кариерата си Пит е безспорно такава звезда. И като такава, именно той е главният отговорник за успешния премиерен уикенд на лентата с приходи от над 30 милиона долара.

В края на годината ще го видим и във „Вавилон“ на Деймиън Шазел, режисьорът на хитове като „Ла Ла Ленд“ и „Камшичен удар“. Сюжетът на филма ще е фокусиран над историята на Холивуд, с което автоматично се превръща във фаворит за много награди, включително и за „Оскар“-и, предвид добре известната склонност на Академията да награждава ленти, занимаващи се с историята на... Академията.

Във филма ще участват още имена като Марго Роби, Ерик Робъртс, Оливия Уайлд и Тоби Магуайър, но, също както и в „Убийствен влак“, няма съмнение кой води ансамбъла. Поддържайки подобни темпове, Брад Пит не изглежда точно като кретащ актьор в последната фаза от своята кариера. Изглежда като филмова звезда в своя зенит. И Слава Богу, тъй като има толкова малко оставащи от тях.

► Филмовата звезда: Един изчезващ вид


Още снимки на Брад Пит вижте в галериите тук:

Прасковено за настроение: Брад Пит в Париж за премиерата на „Убийствен влак“
Брад Пит в розово за пресконференция в Берлин
Брад Пит в пола за немската премиера на „Убийствен влак“
Брад Пит на премиерата на филма „Убийствен влак“ в Лос Анджелис

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти