„Царското“ актьорско съзвездие зад новия „Цар Лъв“

цар лъв
Снимка: Walt Disney Studios. Разпространител за България: Форум Филм.

Най-горещият филмов сезон е в разгара си и наближава своя пик. След като в началото на месеца по киносалоните излезе статистически най-очакваният филм това лято, „Спайдър-Мен: Далече от дома“, сега светът брои дните до премиерата на сигурния номер 2 в тази класация. Става дума, разбира се, за „Цар Лъв“.

Лентата ще бъде третата игрална адаптация на класическа анимация на Disney за тази година след „Дъмбо“ и „Аладин“. Двете предходни ленти излязоха съответно през март и през май, но „Цар Лъв“ безспорно е проектът, на който се възлагат най-високи очаквания заради присъдените награди на анимационния оригинал.

„Дъмбо“: Тим Бъртън отново твори магия в човешки вид

Уил Смит и Гай Ричи съчетават музика, кино и магия в „Аладин“

Новият филм лесно би могъл да надскочи половинчатите проценти на критическо одобрение на гореспоменатите два проекта на Disney, но няма да достигне с лекота отчетените дотук финансови постъпления на „Аладин“, които се доближават все повече до смайващата сума от един милиард долара. Това е ефектът от присъствието на Уил Смит като водеща звезда в който и да е актьорски състав.

За синия Дух, новия Черен рицар и токсичния Интернет

Но невероятният ансамбъл зад направата на „Цар Лъв“ изглежда повече от готов да отговори на предизвикателството. Всъщност именно присъствието на толкова звезди пред камерата на режисьора Джон Фавро е водеща причина за завишените очаквания към предстоящата лента.

Движенията и гласът на главния герой Симба се изпълняват от Доналд Гловър, една от най-нашумелите знаменитости отвъд океана през последните няколко години. От 2017-та до днес Гловър е бил номиниран за девет награди „Еми“, от които е спечелил две, и за три награди „Златен глобус“, от които също е спечелил две, за работата си по сериала Atlanta като режисьор, сценарист, продуцент и актьор.

цар лъв
Снимка: Walt Disney Studios. Разпространител за България: Форум Филм.

Няма как да се пренебрегнат и успехите му в музикалния бранш предвид многото песни в „Цар Лъв“, някои от които вече са достъпни за слушане през платформата YouTube. Под псевдонима Childish Gambino, Гловър е бил номиниран за 12 награди „Грами“, от които е спечелил пет – четири от тях са за хитовия му сингъл “This Is America” и гениалния му видеоклип.

С други думи, дори и по нашите географски ширини да не е особено известно име, Гловър е сред най-влиятелните фигури в Холивуд днес и изглежда като идеален избор за амплоато на Симба предвид разпознаваемата си личност и певческите си спососбности. Но номинациите и присъдените му награди бледнеят в сравнение с постиженията и репутацията на главната му екранна партньорка в „Цар Лъв“.

Бионсе – нужно ли е да казвам нещо повече от името ѝ? Популярността на Кралица Би е от такива галактически мащаби, че самото ѝ присъствие на червен килим предизвиква овации на крака от всички присъстващи, както разказа наскоро в свое интервю комикът Сет Роугън, който играе глигана Пумбаа в „Цар Лъв“.

Наградите ѝ са повече, отколкото бих могъл да изброя в енциклопедия, камо ли пък в журналистическа статия, която дори не е изцяло посветена на нейната личност. В „Цар Лъв“ тя ще играе лъвицата Нала и ще изпълнява както класически песни от саундтрака на оригиналната анимация като “Can You Feel The Love Tonight”, така и нови парчета, написани специално за изпълнение от нея, като “Spirit”.

цар лъв
Снимка: Walt Disney Studios. Разпространител за България: Форум Филм.

Ако присъствието на две толкова големи звезди в главните роли не е достатъчно за някои, злодеят в действието ще се играе от номинирания за „Оскар“ актьор Чюител Еджиофор, който ще изпълнява движенията и гласа на лъва Скар. Няма съмнение, че задачата му да изиграе роля, озвучена в анимационния оригинал от легендарния Джереми Айрънс, ще бъде тежка, но главният актьор от „12 години робство“ е многократно доказан талант, на когото може да се има вяра.

цар лъв
Снимка: Walt Disney Studios. Разпространител за България: Форум Филм.

Известният тандем Тимон и Пумба пък ще се играе съответно от Били Айхнър и вече споменатия Сет Роугън. И двамата са успешни комици, макар и популярността на Айхнър да се ограничава основно до участията му в онлайн шоута. За сметка на това, Роугън компенсира с популярни роли в редица проекти на големия екран като „50/50“, „Това е краят“, „Стив Джобс“ и тазгодишния хит „А дано, ама надали“.

„А дано, ама надали“ - най-добрата романтична комедия по кината за последните години

В постъпилите дотук критически отзиви за „Цар Лъв“ личат най-много похвали именно за изпълненията на двамата комици, от които явно ще очакваме оригинални и безкрайно забавни шеги. Компания ще им прави и британския им колега Джон Оливър, познат от известното комедийно шоу за разследваща журналистика на НВО, Last Week Tonight. Той ще играе мъдрата птица Зазу.

цар лъв
Снимка: Walt Disney Studios. Разпространител за България: Форум Филм.

На последно място, но не и по важност, Джеймс Ърл Джоунс отново ще предостави митичния си глас на стария лъв Муфаса и ще бъде единственият актьор от състава на оригиналната анимация, който ще озвучи персонажа си и в новата версия. Джоунс е заплашителният глас зад един от най-великите злодеи в историята на киното, Дарт Вейдър, и, честно казано, това е единственото му постижение, което има нужда да изброяваме.

Цялото това съзвездие от талантливи изпълнители е под ръководството на режисьора Джон Фавро, човекът зад невероятната игрална адаптация на „Книга за джунглата“ от 2016 година. Няма съмнение, че Фавро отново ще твори визуална магия с образите на различните животни – адаптацията му на „Цар Лъв“ вече се определя от редица критици като труд на National Geographic.

Сами разбирате защо лентата се очаква с такова нетърпение и защо ще се гледа така масово от петък нататък. В България филмът ще се разпространява в дублирана и в субтитрирана версия, тъй че внимавайте да не си купите билети за прожекция, в която гласовете на изброените в този текст суперзвезди ще бъдат заменени от тези на безименни български озвучители. Любовта се усеща най-добре в оригинал.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти