„А дано, ама надали“ - най-добрата романтична комедия по кината за последните години

филм
Снимка: Източник: Lionsgate/Разпространител за България: Лента

Романтичната комедия по всяка вероятност е сред най-експлоатираните филмови жанрове в историята на киното. Начинът, по който редица жени разглеждат безкрайния поток от супергеройски проекти и еднотипни екшъни по киносалоните, е същият, по който много мъже възприемат повтарящите се, клиширани ленти за малко вероятен романс между двама души, които на пръв поглед не си пасват.

Е, господа, в кината в момента ви очаква чудото: оригинална, забавна, симпатична, очарователна романтична комедия с реалистичен хумор, препратки към актуалността и безпогрешни изпълнения в главните роли, които нито веднъж няма да ви накарат да потръпнете от неудобство. Оригиналното заглавие на филма е Long Shot, но у нас се разпространява като „А дано, ама надали“.

филм
Снимка: Източник: Lionsgate/Разпространител за България: Лента

Да, за съжаление, не се шегувам – оригиналността на българските филмови разпространители и преводачи очевидно няма край. Но отвъд нелепото си заглавие, лентата по всяка вероятност е най-добрата романтична комедия, излизала по кината през последните няколко години.

Сет Роугън и Чарлийз Терон блестят в главните роли на персонажи, които очевидно са написани с идеята да бъдат изиграни именно от тях. Той е брадясал, наскоро уволнен журналист с идеалистични либерални принципи и нулево чувство за стил; тя е държавният секретар на Съединените щати, има амбицията да стане първата жена президент в историята на страната и е точно толкова елегантна, зашеметяваща и съвършена, колкото можете да очаквате Чарлийз Терон да бъде.

филм
Снимка: Източник: Lionsgate/Разпространител за България: Лента

Сами виждате, че предпоставките са налице за... ами именно за малко вероятен романс между двама души, които на пръв поглед не си пасват. В ядрото си сюжетът на лентата е именно това. Дори най-добрият приятел на главния герой, изигран страхотно от О‘Шей Джаксън Младши, заявява още в началото на действието, че ситуацията му изглежда като „Хубава жена“, но с обърнати роли.

Ала Long Shot всъщност е заблуждаващо многопластов филм с ясен политически подтекст, откровени, макар и повърхностни, наблюдения върху журналистическата професия и валидни коментари относно намирането на любовта в модерното забързано ежедневие. Не бих си позволил да цитирам конкретни шеги или сцени от филма, тъй като в случая това би било непростим спойлер.

филм
Снимка: Източник: Lionsgate/Разпространител за България: Лента

Но все пак не мога да подчертая достатъчно дебело колко неразривно свързана с реалността ни е лентата и колко уместна е всяка една препратка към политическата актуалност и популярната култура. Никой не е в безопасност от химикалката на номинираната за „Златен глобус“ сценаристка Лиз Хана.

Находчивият, остроумен сценарий е поднесен от първокласен актьорски състав, какъвто рядко можете да видите събран на снимачната площадка на романтична комедия.

Роугън и Терон са не просто идеални за ролите си поотделно, двамата притежават и безспорна химия заедно пред камерата, с която правят всеки диалог помежду си десетократно по-автентичен.

филм
Снимка: Източник: Lionsgate/Разпространител за България: Лента

Терон е особено ефективна в ролята си на политик, която няма време за интимен живот заради бесния ритъм на ежедневието си и заради факта, че плаши мъжете около себе си с безкомпромисната си интелигентност, ослепителната си красота и ръста си от около 180 сантиметра. Защо ли? Ами защото това е тя и в собствения си живот – 43-годишна носителка на „Оскар“, която няма партньор в живота си в момента поради много сходни причини, често посочвани от нея в интервюта.

Сет Роугън на свой ред блести в традиционното си комично амплоа, което тук определено има по-сериозни и по-политически мотивирани очертания, отколкото в повечето му предишни проекти. Не по-малко точни в изпълненията си са и актьорите от поддържащия състав.

филм
Снимка: Източник: Lionsgate/Разпространител за България: Лента

Вече споменатият О‘Шей Джаксън Младши, синът на добре познатия рапър и актьор Айс Кюб, очевидно следва бързо стъпките на баща си. След като изгря в биографичната драма „Директно от Комптън“, 28-годишният актьор прави втората си поява на големия екран тази година и е далеч по-ефикасен в амплоато си тук, отколкото в ролята си в катастрофалния „Годзила: Кралят на чудовищата“.

Персонажът му е преобърнат стереотип, обратното на всичко, което сме свикнали да очакваме от чернокожия най-добър приятел на главния герой в който и да е традиционен американски филм. В амплоато Джаксън заковава всяка своя реплика с видимо голямо желание и няма минута с него на екрана, която да не е забавна.

филм
Снимка: Източник: Lionsgate/Разпространител за България: Лента

Почти същото важи и за Боб Оденкърк, познат от сериалите Breaking Bad и Better Call Saul. Той пък играе очевидна карикатура на Доналд Тръмп в ролята на глуповатия американски президент, от когото зависи кариерата на героинята на Чарлийз Терон и който е спечелил изборите вследствие на успешното си участие в телевизионен сериал, а не заради политическите си квалификации.

филм
Снимка: Източник: Lionsgate/Разпространител за България: Лента

Трудно бих могъл да напиша още нещо, с което да ви препоръчам по-горещо Long Shot, без да описвам в прав текст абсурдните комични ситуации във филма или да цитирам страхотните шеги. Независимо дали сте мъж, жена, обвързан, необвързан, либерално или консервативно настроен, нищо не би могло да ви имунизира срещу страхотния чар на лентата. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти