Балкански феминизъм или криворазбрана еманципация?

Калин Вельов
Снимка: Красена Ангелова

Калин Вельов

Напоследък се получи някак си така (явно от годините :) ), че общувах по-често със значително по-млади от мен жени  - мои лични познати или такива на приятели, с които сме били в общи компании.

Слушах истории, някои разказвани почти като вицове.  Разгръщах списания, четях интервюта... гледах снимки... пътьом се отбих за 5 години в Холандия, още една в Индонезия и още две на някои други места и се завърнах пак тук...

И в голяма част от младата аудитория забелязах през последните 10 години една повторяемост в начина на мислене, един нов модел в поведението – явно модерен или заразен. По разбираеми причини интересът и разсъжденията ми са насочени към нежния (и по-красив) пол :)

Да, не съм правил статистика колко процента са изключенията. И се надявам да стават все повече. Знам също, че е много вероятно в нежната половина от читателите вече да се надига омраза :)

Равно на самоубийство е да сравняваш цветята в градината! Но аз - като мъж живял в страната на лалетата, ще си го позволя. Стъпвайки много внимателно, за да не нараня крехките кокичета, поникнали след дълга зима! 

Някъде в края на 90-те като че ли започнахме да говорим за женска еманципация в България... а само няколко години по-късно темата вече не е толкова интересна. За сметка на това, обаче, днешното поведение и последиците от вчерашното, е в пъти по-интересна тема за разсъждение... поне за мен!  

По телевизии и списания се разнесоха женски писъци, че истинските мъже са на привършване. Момчетата станаха плашливи и комплексирани... момичетата агресивни и нахакани. Нещо объркано се случи за кратко време... Какво ли?

Желанието на модерната българка със сигурност е да бъде независима  - и финансово, и емоционално! Да прави своя избор неподвластна на грубия и твърд (до скоро) балкански нрав на българския мъж. Ами да, време е за промяна!

Но какво се случва на практика в тази малка страна, стъпила с единия крак в Европа, с другия в Ориента... а със средния в телевизора, излъчващ американския сериал "Сексът и Градът“. 

Като че ли се получи криворазбрана по балкански женска еманципация... Нещо от рода на:

- Искам да ти казвам какво да правиш и в каква посока да мислиш, но искам ти да си активният в отношенията ни...
- Искам да сме равнопоставени във взимането на решения! - Какво от това, че ти носиш парите в семейството... това е нормално, в края на краищата ти си такъв късметлия да ме срещнеш... аз съм най-красивата, умна и добра!
- Искам да се държиш с мен като с принцеса, но да си мъж с характер...  "защото са ми много меки тези чужденците“ :) 
- Също така искам да използвам модерния уличен жаргон с всичките му грубости, но ти ми говори и се дръж с мен нежно!
- Искам да съм независима финансово, но ти си избраният да ме направиш такава!
- Искам и да съм образована, и с диплома, нищо че повечето ми време отива по заведения и молове... В края на краищата тази диплома може по много начини да се вземе, важно е да е от модерно или добре звучащо заведение

А да, искам и да работя... но по-скоро така, между другото... за да може да си излизам на кафе с приятелки и ако може да ставам в сряда по-късно, защото във вторник вечер е R&B партито и много обичам да слушам тази музика... нищо че не знам, че името идва от "Ритъм & Блус“... което пък няма нищо общо (нито географски, нито музикално) с поп-фолк партито, на което съм в петък вечер.

Всъщност, ако не знаете, част от тази модерна бг еманципация е да се смесват стиловете (по горе изброеният начин... но освен музикално, може да включим дрехите, колите, храната, речника и др.) и по този начин да изненадаме световната култура с нов уникален стил, идващ от тази малка и незначителна на пръв поглед държава. 

А дали тази криворазбрана в България жеснка еманципация не тръгна по правилния начин някъде от Скандинавия през 70-те... или в Щатите през 80-те? От където и когато и да е почнала, няма толкова значение, но в тази идея всичко опира до това да има равнопоставеност!

Жените са започнали да работят много повече, да учат повече,  да бъдат много по-активни в нови за тях сфери... да бъдат финансово и сексуално независими и в резлутат на това с много по-силни позиции, както в обществото, така и в семейството.

Което пък по естествен път е довело до това мъжете да бъдат по-толерантни, внимателни и отстъпчиви... и все по-често да бутат бебешката количка, вместо майката! :)

И някак си разпознаваш хармонията в отношенията на двата пола, когато всичко се е развило по естествен начин до тук. Всичко изброено изглежда и звучи нормално. Да ти е кеф жена ти да ти звънне от офиса, докато ти дундуркаш бебето в парка :) 

А на тези момичета, на които последното им изглежда смешно, може да си изберат и стария "Old Fashion” вариант!

Само изчистете стила! :)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти