Ако днес е последният ден от живота ти?

Ако днес е последният ден от живота ти?
Снимка: Thinkstock

Рая Синева

Как бих постъпил, ако днес е последният ден от живота ми? Този въпрос си задава Стив Джобс, когато трябва да избира между важен делови ангажимент и първата среща с красиво момиче, с което се е запознал буквално преди часове на своя лекция в университета.

Не се колебае много и избира момичето, което по-късно става негова съпруга.

Ако днес е последният ден от живота ми, какво бих направила? Не е като да не съм си задавала този въпрос. Тъй като обаче решавам, че някак си не е актуален – та нали утре пак ще се събудя – бързо го пропъждам от ума си, без да настоявам за отговор.

Сякаш утрето ми е даденост – то няма къде да отиде, нито пък аз. Тук ще съм си. И аз, и любимите ми хора, и хилядите възможности, от които да се възползвам. Тук ще са, нали? Нали?!?! Живеем много повече утре, отколкото днес. А трябва да е точно обратното. Защото утре може и да има, но може и да няма. 

Затова не отлагайте важните неща. Бъдете с любимите си хора днес. Казвайте „Обичам те“ днес. Обаждайте се на родителите си днес. Благодарете им днес. Носете си новите дрехи днес. Сложете си най-красивата рокля, защото днес е денят, в който да бъдете красиви. 

В който да пиете от онова скъпо вино, което все не си купувате. Денят, в който да бъдете смели и да взимате решения. Не чакайте „да стане по-нататък“, „да дойде удобният“ момент, защото той може и да не дойде.

Не се колебайте и не губете време. Не се подавайте на страховете си и не хабете енергия в спорове и негативни мисли. Не пазете нищо за утре. Всичко случвайте днес – и щастието, и любовта, и грешките, и радостта, и безценното време с любимите хора. Себе си случвайте днес. Защото времето никога не е било и няма да бъде на наша страна. Бъдещето не ни принадлежи, защото никой не знае колко от него ни е отредено.  

Снимка: Thinkstock

И все пак, в редките случаи, в които съм се питала: „Ако днес е последният ми ден, какво ще направя?“, мисълта, която първа ми минава, е, че ще го прекарам със семейството си.  Истината обаче е, че не съм докрай честна пред себе си. Че може би, ако живея с посочен срок на годност, ще подредя живота си малко по-пълноценно.

Ще бъда по-откровена. По-смела. По-настоятелна пред самата себе си да случвам нещата. Да не мисля прекалено много, защото прекаленото мислене изхабява времето. А времето е живот. Затова задайте си въпроса: „Ако днес беше последният ми ден?“. И си отговорете. Ама честно.

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти