Любовта като табуретка...

Любовта като табуретка...
Снимка: Thinkstock

Рая Синева

Достоевски казва: „С всичко свиква подлецът човек“.

С гузната си съвест, с мисълта за несбъднатите мечти, с житейската си неудовлетвореност, с нещастния си живот. И най-вече, с илюзията за любов, превърнала се отдавна в духовно престъпление.

Самодостатъчна – това звучи гордо

Те са от няколко години заедно. За пред хората са симпатична и доволно щастлива двойка. Помежду си обаче отдавна са съквартиранти по изгода. Не правят секс от години. Той си го набавя от други жени.

Тя най-вероятно го открива у други. И двамата осъзнават, че имат проблем (да не се пожелаете физически с години си е сериозен проблем), но никой не повдига темата. Така връзката им продължава да съществува, в осъзнат фалш и лицемерие.

На въпроса: „Защо изобщо са заедно?“, отговорът е прагматичен: „Ами сигурно, защото не им пречи“. Питам се кога успяхме да принизим любовта до удобното „не ми пречи“.

За сексапила и чек листите...

Все едно е табуретка, която случайно си стоварил насред хола си. Спъваш се в нея, подритваш я, удряш я къде нарочно, къде без да искаш, псуваш я от време на време, но въпреки това, няма да я преместиш. Защото тя там си стои, ти си си свикнал и... тя всъщност въобще не ти пречи.

Снимка: Thinkstock

Готови сме да лъжем себе си и другия само и само да не нарушим навика, с който така удобно сме свикнали. Ако признаете един пред друг, че връзката се е изчерпала, ще трябва да се разделите. Ако се разделите, отново ще сте в режим „търсещ“. Ако сте в режим „търсещ“, означава да започнете отначало. Я, по-добре да си траем. Нали не си пречим.

Бъдете глупави!

На въпроса, а защо след като осъзнават, че имат проблем, не говорят за него и не се опитват да го разрешат, получавам недвусмислен поглед, казващ: „Да, бе? И да отворят „Кутията на Пандора?“ Да работиш по връзката си, означава да признаете проблема, да си кажете неща, които и двамата знаете, но отказвате да приемете и още по-малко да чуете.

Снимка: Thinkstock

Означава да се разровите в чувства, а да се заровиш в чувствата означава да усложниш нещата и да си създадеш главоболия. На кого му се занимава с това? Така всеки симулира любов, просто защото не му се занимава. А и нали никой на никого не пречи?

Мисълта да разбуташ удобното си ежедневие се оказва по-ужасяваща от мисълта, че осъзнато и доброволно си затънал в огромна и безперспективна лъжа. Всеки мами другия и от това не му става грам неудобно.

Хич да не ти пука

Не знам кое надделява в този личен избор – силата на навика и природата ни да свикваме с всичко или страхът, че слагайки картите на масата, рискуваш да останеш отново сам. И в двата случая обаче не е честно нито спрямо теб, нито спрямо човека, когото така лицемерно наричаш своя половинка.

Снимка: Thinkstock

Любовта не ни е дадена, за да я превръщаме в табуретка. Ненужна и досадна вещ, която всеки побутва и подритва, но на никой не му стиска да я премести, защото под нея отдавна се е насъбрала бая мръсотия. По-добре да си стоим там. Ще се спънем няколко пъти и ще свикнем. А щом можем да свикнем с една табуретка, с една фалшива любов ли няма да успеем.

Ти просто не го кефиш!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти