"Щастието не е приложение, което да свалиш на телефона си"

"Щастието не е приложение, което да свалиш на телефона си"
Снимка: Thinkstock

Рая Синева

Не може да не признаем – добре го каза папа Франциск на тийнейджърите.

„Щастието не е приложение, което можеш да свалиш на телефона си“.  Което честно казано, си е доста несправедливо. Предвид, че има приложение за месечен цикъл, можеха да измислят и поне едно за щастие. Изчисляваш си коефициента на житейска удовлетвореност и си спестяваш философските размисли поне за 5 години напред.

Така работата с приложението все повече заприличва на колелото на Миташки – ще ни го направят, ама друг път. Дотогава може да се запасим с шоколад, книги за щастие и заклинания и всеки да се спасява, както може.

h
Снимка: Thinkstock

То, щастието, ще си дойде, когато му дойде времето. Или пък когато най-малко го очакваш. А може и след нещастието, защото те двете нали са на ротационен принцип – първо едното, после другото. Важното е, че все някога ще дойде, нали?! Пу-пу! Дай Боже! Тихо, че да не урочасаме работата. И така, докато не минат още няколко години и не осъзнаем, че май-май няма да станат така нещата. Ами как ще станат?! С чакане не идва дори автобусът (а там си е бая чакане), та камо ли щастието. За него си трябва работа и постоянство. Ако не става с работа и постоянство, значи е нужно МНОГО работа и постоянство.

Щастието е като къща – градиш го тухла по тухла. Започваш от нищото, докато не стигнеш до покрива. Понякога основите се разклащат, стените падат и а-ха ще рухне. Тогава се захващаш още по-здраво, за да я направиш стабилна и устойчива. Около теб се навъртат разни зяпачи и сеирджии. Всеки се прави на майстор и ти дава акъл как да я направиш.

h
Снимка: Thinkstock

Някои ще изгониш, други ще послушаш, трети може да поканиш да влязат вътре... за кратко или за по-дълго. Ти ще си решиш. Понякога ще ти писне, ще се измориш и ще ѝ теглиш една. Но рано или късно пак ще се върнеш, защото това си е твоята къща, твоето щастие. Не можеш да се откажеш. Писано ти е да си я построиш.

Дори когато я завършиш и я обзаведеш по свой вкус, работата по нея няма да спре. Нещо ще се счупи и ще трябва да го поправиш. Ще се измърси и ще трябва да я почистиш. Ще влязат лоши хора и ще трябва да проветриш. Ще влязат добри хора и ще трябва да се научиш да живееш с тях. И така цял живот.

h
Снимка: Thinkstock

Щастието не се търси – то се създава. Формираш си отношение и светоусещане. Учиш се да го откриваш първо в себе си и после в другите. Да го създаваш там, където мислиш си, че не съществува. Да палиш искрата, когато е тъмно, и сам да поддържаш огъня, въпреки вятъра. Да го съграждаш отново, когато основите падат, а стените се рушат. Да го строиш тухла по тухла. Цял живот.

Сигурно затова има приложение за цикъл, но никога няма да има за щастие. Цикълът все някога идва.

Щастието обаче никога не идва от само себе си. Номерът е да си го създадеш сам. 

h
Снимка: Thinkstock

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти