15 суперхрани за отслабване

р
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Суперхраните укрепват костите и ставите, предпазват от хронични заболявания, подобряват зрението, координацията и паметта. Но знаете ли, че редовната консумация на някои от тях помага за отслабване?

Когато избирате кои храни да включите в диетичния си режим, доверете се на тези, които не само помагат в борбата с излишните килограми, но и зареждат организма с жизненоважни хранителни вещества. И обратното, избирайки суперхрани, следете за енергийното им съдържание и за нутриенти, които съдействат за регулиране на теглото.

Аз ще ви улесня в избора с 15 суперхрани с качествата, които ги правят подходящи за сваляне на килограми: 

Черен, бял и червен боб

Една чаша черен боб съдържа 15 грама пълноценен протеин, без никакви наситени мазнини, които има в останалите протеинови източници, като червено месо. Червеният и белият боб също са богати на протеини и на фибри, както и на устойчиво нишесте – трудносмилаем въглехидрат, който ускорява метаболизма и помага за отслабване. 

р
Снимка: Thinkstock

Овесени ядки

Изключително богати на фибри и устойчиво нишесте, овесените ядки са съвършена храна за ускоряване на метаболизма и изгаряне на мазнини. Ниското съдържание на глутен ги прави леки за храносмилане. 

р
Снимка: Thinkstock

Авокадо

Няма причина да се страхувате да хапвате мазнини, особено, ако са правилните мазнини. Олеиновата киселина, част от мононенаситените мазнини в авокадото, намалява апетита. Само четвърт или половин авокадо на ден води до редуциране на коремните мазнини. Кремообразният плод с качества на ядка и зеленчук, съдържа и много фибри и протеини. 

р
Снимка: Thinkstock

Сьомга

Около 50% от жените на възраст между 18 и 50 години не приемат достатъчно протеин от необходимата дневна доза. Сьомгата съдържа по-лек протеин от червеното месо и огромно количество омега 3 и омега 6 ненаситени мазнини. 

р
Снимка: Thinkstock

Боровинки

Известни със своя противостареещ ефект, боровинките са и мощен помощник в борбата за отслабване. Една купичка ще ви донесе само 80 калории, а ще ви зареди с 4 грама фибри. 

р
Снимка: Thinkstock

Броколи

Сурови, варени, на пара или запечени, броколите са популярни с антираковите си свойства. Но богатото съдържание на фибри и само 30 калории на порция, предпазва от напълняване. 

р
Снимка: Thinkstock

Кафяв ориз

По-здравословната алтернатива на белия ориз, богат на фибри и устойчиво нишесте. Бавен за храносмилане, но беден на калории, кафявият ориз засища и намалява чувството за глад. 

р
Снимка: Thinkstock

Круши

Една круша осигурява 15% от дневната нужда от фибри. Американско проучване разкрива, че жените, които ядат по три круши на ден, консумират по-малко калории и отслабват по-бързо от тези, които не го правят. Важно е да не ги белите, защото фибрите са в обвивката. 

р
Снимка: Thinkstock

Червено вино

Ресвератрол, популярният антиоксидант открит в обвивката на гроздето, стопира складирането на мазнини. Проучвания доказват, че умерените консуматори на червено вино имат по-малко коремни мазнини и по-фини талии от консуматорите на ликьори и твърд алкохол. Чаша червено вино на ден ускорява изгарянето на калории с 90 минути. 

р
Снимка: Thinkstock

Грейпфрут

Дори да не промените нищо друго във вашия хранителен режим, ако хапвате по половин грейпфрут преди всяко хранене, може да ви помогне да сваляте по половин килограм седмично. Грейпфрутът съдържа нутриенти, които намаляват инсулина, хормона отговорен за складирането на мазнини и това помага за отслабване. Освен това е добър източник на протеин и 90% от съдържанието му е вода, така че пълни стомаха и увеличава чувството за ситост. 

р
Снимка: Thinkstock

Зелен чай

Тази гореща напитка хидратира като вода, но и съдейства за отслабване. Антиоксидантите в зеления чай ускоряват изгарянето на мазнини и на калории. Според едно проучване пет чаши зелен чай на ден помагат да свалите двойно повече килограми, отколкото ако не го пиете. 

р
Снимка: Thinkstock

Черен шоколад

Шоколадови фенки, ликувайте! Парченце черен шоколад или какаово зърно забавя храносмилането и увеличава усещането за ситост, така че да изкарате до следващото хранене. В същото време богатото съдържание на ненаситени мазнини помага на организма да изгаря повече мазнини и калории. Само парченце шоколад ще отклони апетита ви за солени, захарни и мазни снаксове, които пречат на спазването на диетични режими.

р
Снимка: Thinkstock

Кедрови ядки

Тези дребни ядки със специфичен вкус имат огромни ползи за организма. Освен здравословните предимства за сърцето, ненаситените мазнини, които съдържат, контролират хормоните на глада и помагат за изгаряне на коремните мазнини. 

р
Снимка: Thinkstock

Киноа

Още един борец с хормоните на глада. Нискокалорична и засищаща, киноата е уникална суперхрана. Като прибавим всичките й здравословни качества, не се колебайте да я консумирате редовно.

р
Снимка: Thinkstock

Люти чушки

Лютите чушки дължат пиперливия си вкус на веществото капсаицин. Точно то е виновно, както за изгарящото усещане в стомаха, така и за изгарянето на допълнителни калории. Може да ги включите към диетичния си режим под всякаква форма – сурови, сушени, готвени, на прах или в сос. 

р
Снимка: Thinkstock

Кафе

Вероятно вече знаете от личен опит, че кафето намалява апетита. Но знаете ли, че ускорява метаболизма? Кафето съдържа мощния антиоксидант хлорогенова киселина, който стимулира преобразуването на мазнините в енергия. Допълнителни изследвания разкриват, че хлорогеновата киселина забавя отделянето на глюкоза и намалява инсулиновата резистентност като подтиска качването на тегло след хранене.

р
Снимка: Thinkstock

Припомнете си и:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти