Виена: коледната столица на Европа

Всяка година от средата на ноември и чак до Коледа най-красивите площади във Виена се превръщат в приказни коледни базари, дърветата на много места в парковете са украсени с фантастични орнаменти и създават усещане за уют и топлина като в коледна приказка.

Коледните базари в миналото

Твърденията, че коледните базари във Виена са на повече от 600 години, не отговарят на действителността. През 1382 г., която в някои текстове се посочва като начало на тези базари, херцог Албрехт III просто разрешава официално провеждането на базари или по-скоро панаири два пъти в годината. Става дума за базари 14 дни преди и след Възнесение Господне и 14 дни преди и след Св. Катерина, който се празнува на 25 ноември. Както се вижда, тези базари нямат нищо общо с коледните празници. Просто в средновековна Виена не е имало такива базари.

Снимка: netinfo

Коледен базар, който се е наричал базар за Никулден и Коледа и се е провеждал на площад Фраюнг, се споменава за първи път през 1722 г. Но тъй като на същото място е имало и постоянен пазар, са се появили конфликти между търговците и в средата на 19-и век базарът е преместен на площад Хоф, а през 1872 г. са отменени годишните панаири, защото те нямат място в съвременния град. Оставен е единствено коледният базар на Хоф, който през 1903 г. е модернизиран, построени са нови 128 щанда и са осветени за първи път с електрически лампички. След много смени на мястото, през 1975 коледният базар се мести на площада пред кметството - първо временно, но се оказва, че мястото е изключително подходящо и може би най-известният виенски коледен базар и до днес е там.

Снимка: netinfo

Базарите през 2018 - за всеки вкус

Тази година в австрийската столица ще бъдат открити 20 големи коледни базара с общо 1000 щанда, без да броим множеството малки благотворителни базари и празнично украсени будки за греяно вино. Най-известният базар е на площада пред виенското кметство, който тази година беше открит на 16 ноември. 152 щанда, коледна работилница за най-малките и след няколкогодишна пауза отново Дърво на влюбените.

Снимка: netinfo

Дървото, украсено с червени сърца, е любимо място за среща и за снимки на влюбените. И другите дървета около кметството са украсени празнично, а някои от тях и тематично: едно е посветено на сладкишите, а друго - на железничарите. Коледният базар е любимо място и за децата, които със сигурност няма да скучаят там, защото е пълно с най-различни развлечения - въртележки, разходка с пони и елени, разнообразни игри, коледен експрес, пощенски офис на Дядо Коледа, музикален павилион с кукли, които пеят коледни песнички...

Снимка: netinfo

Непосредствено до базара, на площ от 3000 кв. м., се намира и романтичната ледената пързалка, така наречената "Малка ледена мечта". И тя е само предвестник на голямата "Ледена мечта", която се открива на 18 януари.

Снимка: netinfo

Но главният герой на базара пред кметството е огромната коледна елха. Традицията датира от 1959 г. като част от инициативата "Коледна елха за всички" и оттогава всяка от осемте австрийски провинции и Южен Тирол (най-северната италианска провинция) се редуват като доставчици на дървото. Тази година това е 28-метров смърч на 150 години от Каринтия, който за три дни пропътува разстоянието от 337 км, за да бъде празнично украсен, а на 17 ноември официално бяха запалени и светлините му. Традиционно коледните дръвчета остават украсени до Богоявление на 6 януари, а базарите са отворени до Коледа.

Снимка: netinfo

Друга традиция на коледните базари във Виена е изборът на Младенеца Христос, който е пръв помощник на Дядо Коледа и също носи подаръци. Всяка година във Виена се провежда своеобразен кастинг за ролята на младенеца, която се дава само на млади момичета. Тази година за втори път това е 28-годишната студентка по медицина Щефани, която ще трябва отново да се погрижи за коледното настроение на малки и големи, болни и здрави. През дните до Коледа Щефани ще посещава старчески домове, болници и детски градини, а всяка неделя от 16 до 19 ч. тя ще бъде в кметството, където са детските работилници, ще разказва приказки на малките и естествено ще приема писмата им до Дядо Коледа.

Снимка: netinfo

Близо до кметството е още един коледен базар, който си заслужава да бъде посетен. Това е "Коледното село" на площад "Мария Терезия", между Музея за история на изкуствата и Природонаучния музей. За празничното настроение тук освен щандовете с коледни играчки ще има и концерти. А на 27 декември на същото място се открива "Новогодишно село". Друг любим на виенчани базар е Старовиенският базар на площад Фраюнг. Тези, които предпочитат романтика на фона на имперската култура, могат да посетят базарите пред двореца Шьонбрун и в градините на бароковия дворец Белведере. Базарите на Карлсплац и Шпителберг са специализирани в продажбата на произведения на художествените занаяти. Любителите на съвременния дизайн не бива да пропускат да посетят базара в двора на музейния комплекс "Музеумсквартир", който преминава под мотото "Зима в Музеумсквартир".

Снимка: netinfo

Това е и базарът за най-нетърпеливите, защото той отвори врата още на 8 ноември. На площада пред Виенското колело в Пратера базарът ще премине под звуците на изпълнения на живо - поп, госпел, рок и естествено коледни песни. А за тези, които търсят по-спокойна атмосфера, градът предлага малкия и уютен базар на централния Щефансплатц пред катедралата "Свети Стефан". Там щандовете са само 40, но предлагат само висококачествени австрийски продукти. За любителите на кулинарните изкушения е задължително посещението на коледния кулинарен базар до Виенската опера.

Снимка: netinfo

Всеки базар има своята прелест, но общото между тях е празничната атмосфера в очакване на Рождество Христово. За виенчани те си остават място за среща с приятели и близки. Изчислено е, че те посещават коледния пазар средно по три пъти годишно и харчат там по около 20 евро.

Снимка: netinfo

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти