Как да си приготвим лекове срещу кашлица

Бързо овладяване на ситуацията
Снимка: Thinkstock

Мнозина ще потвърдят, че бабините и народни илачи са достатъчно ефективни при кашлица и простудни заболявания и затова в някои случаи могат да са успешна алтернатива на традиционно прилаганите лекарства, пише "Здраве.bg".

Предлагаме ви три от тях, често използвани при симптоми на кашлица.

Домашен сироп
Приготвя се на основата на 250 мл бира, към която се добавят 100 г небет шекер и един предварително измит, почистен и по желание настърган или смлян лимон. Когато се смесят, съставките се варят на водна баня за около 30 минути. След свалянето от огъня се прецеждат. За да се засили лечебният ефект на сиропа, се прибавят 2 супени лъжици алкохол – коняк, ром, мастика, благодарение на който съдовете и най-вече бронхите се разширяват.

Дозировката на домашния сироп за кашлица се определя в зависимост от силата й – по една супена лъжица се взема на всеки 15, 30 или 60 минути.

Лековит чай
Три счукани, но непочистени ореха се сваряват в 400 мл вода. Когато се свали съдът от огъня, се добавя 1 чаена лъжичка босилек и още толкова индрише. Отварата се връща отново на котлона, за да поври около 10 минути, и по желание се подслажда с небет шекер.

Отвара с вино
За приготвянето му са необходими около 750 мл бяло вино, 200 г кромид лук и около 100 г мед. Лукът се почиства и настъргва, а после съставките се събират на едно и се оставят да престоят за около 5 дни. След това сместа се прецежда през ситен тензух.

Профилактичен курс с вино може да се приложи и преди началото и след края на зимния сезон, ако човек е предразположен към различни хронични белодробни заболявания – бронхит, астма и др.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти