Как да преобразуваме грамовете в калории

Неравностойно положение
Снимка: Thinkstock

Теглото ни зависи от общото количество калории, които консумираме всеки ден, затова и да умеем да преобразуваме грамовете във въглехидратите в калории е от особена полза. Това ще ни помогне да определим какъв процент от общите калории във всяка храна идват от съдържанието на въглехидрати, пише "Здраве.bg".

Стъпка 1: Да идентифицираме общия брой калории в продукта. Въглехидратите често са разделени по етикетите на фибри, захари и захарни алкохоли. За да определим колко грама въглехидрати има в един продукт, трябва да вземем общото им количество.

Стъпка 2: Умножаваме общия грамаж въглехидрати по 4, защото въглехидратите съдържат по 4 калории в грам. Например, една храна, съдържаща 21 г въглехидрати, се равнява на 84 калории. Ако целта ни е просто да определим количеството калории, които идват от въглехидратите, това е последната необходима стъпка в процеса.

Някои съвети и предупреждения
Важно е да обърнем внимание на размера на порциите. Грамовете въглехидрати, посочени на етикета на продукта, са за определената порция. Ако ядем повече или по-малко от една порция, това ще изкриви изчисленията ни.

Трябва да внимаваме за храни, в които се съдържат несмилаеми въглехидрати или фибри - те не участват в калорийното съдържание на продукта. Тъй като специфичният вид фибри – разтворими или неразтворими, обикновено не е посочен на етикета, трябва да приемем, че всеки грам от въглехидратите, указани на етикета на храната, ще ни осигури 4 калории, независимо от смилаемостта си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти