Как да предпазим електроуреди от повреда при гръмотевични бури?

гръмотевици
Снимка: Thinkstock

Гръмотевичните бури са едно от най-атрактивните природни явления – за някои страшно, за други романтично. Факт е, че климатът напоследък става по-агресивен, а това означава и повече, и по-силни бури с гръмотевици.

И макар да се чувстваме достатъчно защитени в комфортните си домове, сега е моментът да помислим как да защитим ценните си инвестиции под формата на електроника вкъщи.

Със сигурност за никого няма да е приятно да установи, че пренапрежението от мълния е „убило“ супер скъпия смартфон, забравен на зарядното или чисто новия телевизор, чийто щепсел просто не е удобно да изключвате преди всяка буря.

гръмотевици
Снимка: Thinkstock

Малки, полезни и не непременно скъпи „пазители“

Решение, разбира се, има и за щастие то далеч няма да ви разори. Не си представяйте, че трябва да похарчите сума, наполовина на техниката, която искате да защитите, за да не се стигне до фаталните щети от токови удари, които за съжаление в България не са нещо необичайно.

Затова най-добрият съвет е да не се предоверявате на строителя на сградата или електроразпределителното дружество, че защитава ценната ви техника, а да вземете нещата в свои ръце.

гръмотевици
Снимка: Thinkstock

Още преди да е започнал сезонът на светкавиците трябва да изберете решение, което осигурява защита от пренапрежение. Така наречените surge протектори са най-простите устройства, които не позволяват на ток с прекомерно напрежение да стигне до уредите. Предлагат се устройства с едно или повече гнезда (5 или 8 например).  Цените са разнообразни и по джоба на всеки.

Удължете живота на чувствителната електроника

Ако и без друго живеете на място, където колебанията в напрежението са ежедневие, можете в пъти да намалите риска от дефекти на чувствителните електронни устройства като компютри, телевизори и аудио техника като си вземете устройство за защита със стабилизатор на напрежението. Така не само няма да се страхувате от токов удар, но ще осигурите и по-благоприятни параметри на работа, близки до препоръчваните стойности.

гръмотевици
Снимка: Thinkstock

За да не ви изненадват неприятно честите спирания на тока

Ако спирането на тока се случва често и вече ви е оставило без нерви, със сигурност трябва да разгледате друга категория продукти – UPS-ите. Те осигуряват възможно „най-добрия“ ток с минимално отклонение от номиналните параметри.

В зависимост от капацитета, те могат да поддържат работата на един или няколко компютъра, така че да няма загуба на данни или часове труд на вятъра.

Реална гаранция

Какво по-хубаво от това някой да носи истинска отговорност за риска от повреда вследствие на пренапрежение от електрическата мрежа. С повечето устройства за защита получавате своеобразна застраховка на включената към тях техника.

гръмотевица
Снимка: Thinkstock

Сумите, които производителите им предлагат никак не са малки, като обезщетенията не са мит. Важно е просто да разучите добре коя компания предлага по-добрите уреди и условия.

Надяваме се нито една от 3,6-те трилиона мълнии, които падат на Земята годишно (средно по 100 в секунда), да не ви засегне smiley

Ако все пак решите да не разчитате единствено на късмета и благосклонността на природата, вече знаете как да се защитите. 

Прочетете още:

Вдъхнете живот на вашата кухня

Невидимите врагове в дома

Как се пренасят заразите в кухнята

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти