Как да: Банска капама

Днес в рубриката "Как да" ще ви покажем как да си направите една прекрасно и обичано българско ястие, което всички харесваме - банска капама.

Как точно нашата да стане разкошна на вкус указания ще ни даде Диди от канала didiskitchen на Vbox7.com.

Необходими продукти:

2 средни зелки кисело зеле
250 гр. ориз
½ кг. пилешко месо (бутчета, бяло месо)
1 суров суджук (от тези които се продават за сушене)
½ кг. свинско месо от врат
½ кг. телешко от бут
малко сланинка
сушени сливи
черен пипер, червен пипер, дафинов лист
чаша бяло вино

Начин на приготвяне:

Първо се отделят няколко външни листа от зелката (за отгоре), взема се глинен съд – гювеч. Трябват ни 2 средни зелки (кисело зеле), нарязват се на не много ситно. Ако зелето е много кисело се изкисва за 10-15 мин.

Слага се около 250 гр. ориз, който се запържва с малко червен пипер, черен пипер и дафинов лист.

В съд се слага зелето + ориза и се омесва. Добавят се и на око сушени сливи.

Трябва ни ½ кг. пилешко месо (бутчета, бяло месо), 1 суров суджук (от тези които се продават за сушене), ½ кг. свинско месо от врат, ½ кг. телешко от бут и малко сланинка.

На дъното на гювеча се слагат цели листа зеле, отстрани на гювеча също и там се слагат и парченца филийки сланинка върху тях (придава плътност и вкус).

Снимка: didiskitchen

Върху листата на дъното се изсипва половината от микса зеле с ориз, върху него се слагат месата и суджука, а върху тях  - останалата част от зелевия микс.

Залива се с чаша бяло вино и се покрива с листа зеле.

Затваря се капака и се облепя с тесто.

Снимка: didiskitchen

Слага се да в студена фурна на 150 градуса без вентилатор отгоре и отдолу, когато се стигне температурата се засичат 5 часа за печене.

Това ястие е перфектно за новогодишната вечеря, ако решите да празнувате вкъщи.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти