Зловещa красота: Какво представлява вампирският лифтинг

Жените понякога са готови на всичко в името на красотата. Дори да пролеят кръв... Ще разясним. Имаме предвид една набираща популярност козметична процедура, носеща име, от което могат да те побият тръпки - вампирски лифтинг. Какво означава това и какво общо има с вампирите, обясняваме в днешната статия. 

Какво е това?

Вампирският лифтинг, понякога наричан лифтинг с богата на тромбоцити плазма, е козметична процедура, която използва кръвта на пациента за потенциална борба с признаците на стареене. Тази иновативна процедура привлече за пръв път много внимание през 2013 г., когато Ким Кардашиян публикува селфи в Instagram на лицето си, покрито с кръв. Но как работи?

Не купувай тези 10 ненужни продукта за красота

След като бъде взета кръв от ръката ви, медицинският специалист ще отдели тромбоцитите от останалата кръв с помощта на центрофуга (машина, която се върти бързо, за да отделя течности с различна плътност). Богатата на тромбоцити плазма (PRP) ще бъде инжектирана заедно с пълнител с хиалуронова киселина. 

►За по-свежа и красива кожа: 10 алтернативи на ботокса, които имат страхотен ефект 

Процедурата може да намали бръчките, да направи кожата ви по-плътна, да намали белезите от акне и да изсветли и матира кожата. Безопасна е за хора от всяка възраст, но ако приемате разредител на кръвта, имате рак на кожата или каквото и да е медицинско състояние, свързано с кръвта, като ХИВ или хепатит С, вампирският лифтинг на лицето не се препоръчва.

Колко струва вампирският лифтинг?

Според нашето кратко проучване, цената на вампирския лифтинг в България варира, но обикновено струва между 350 и 500 лева на процедура. В някои случаи може да струва и повече в зависимост от това колко пълнител е необходим.

Имайте предвид, че ако решите да се възползвате от ефектите на вампирския лифтинг, ще са ви нужни поне три инжекции, за да видите най-добри резултати.

►Често забравяме за тях, а не трябва: съветите на дерматолозите при бръчки по шията   

Тъй като вампирският лифтинг е козметична процедура, той не може да бъде покрит от застраховка.

Как работи?

Има ограничени изследвания върху вампирския лифтинг, но едно проучване установява, че текстурата на кожата се подобрява значително повече с PRP, отколкото с инжекции с физиологичен разтвор.

Ефикасността на вампирския лифтинг се дължи на плазмата, която е жълта. Тя е богата на протеини и пренася хранителни вещества, протеини и хормони до останалата част от тялото.

►Микронидлинг за по-красива кожа: всичко, което трябва да знаете

Плазмата също така съдържа растежни фактори, които могат да увеличат обмяната на клетките, производството на колаген и еластин за по-стегната и по-млада кожа.

Как протича процедурата?

Вампирският лифтинг обикновено протича в следните стъпки:

1. Първо, лекарят ще почисти кожата ви. Вероятно ще нанесат и локален обезболяващ крем.

2. След това ще вземат кръв (най-малко 2 чаени лъжички) от ръката ви. Някои лекари може да изберат първо да инжектират лицето с пълнител, насочвайки се към области с дълбоки гънки или бръчки.

3. Кръвта ви ще отиде в центрофуга. Това отделя PRP от останалата кръв.

4. С помощта на малка игла PRP ще бъде инжектиран в лицето ви.

9 хранителни навика за по-млада кожа

Целеви области

Вампирският лифтинг е насочен специално към лицето, но PRP може да се използва и върху други части на тялото. Изследванията показват, че PRP може също да помогне за стимулиране на растежа на косата, да облекчи остеоартрита и да лекува сухожилия и други остри спортни наранявания. Има дори вампирски лифтинг на гърдите.

Има ли рискове или странични ефекти?

Както при всяка козметична процедура, и при вампирския лифтинг са възможни някои странични ефекти, макар и доста минимални. Те могат да включват: подуване, сърбеж, синини, изтръпване или леко усещане за парене.

Реакциите към пълнители с хиалуронова киселина са редки, но могат да възникнат.

Какво да очаквате след вампирски лифтинг?

Може да забележите малко зачервяване на лицето си след вампирски лифтинг, но самата процедура е неинвазивна и трябва да изисква минимално време. Опитайте се да избягвате да докосвате лицето си в часовете след процедурата.

Ако вашият лекар каже, че всичко е наред, можете да използвате компрес с лед или да вземете обезболяващо, за да успокоите подуването и болката.

Ще видите незабавни резултати от пълнителя, а блясъкът и равномерността от PRP ще бъдат видими след 2 до 3 седмици. Резултатите не са постоянни и обикновено продължават от 1 година и до 18 месеца.

Всичко за пептидите: тайната за млада и красива кожа

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти