Защо жителите на Хонконг не могат да гледат сериала с Никол Кидман, заснет в града им?

Най-новият проект на Никол Кидман се развива в Хонконг, но хората, които живеят там, не могат да го гледат, което предизвиква спекулации за цензура. 

Първите два епизода на „Expats“ (драма от шест епизода за жени емигранти) бяха пуснати в Amazon Prime на 26 януари. Когато обаче зрителите в Хонг Конг се опитаха да го гледат, получиха съобщение, че този видеоклип в момента не е наличен за гледане на тяхното местоположение. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prime Video (@primevideo)

Градът засили контрола си върху политическите изказвания, след като през 2019 г. антиправителствени протести разтърсиха Хонконг. Тогава милиони хора организираха в продължение на месеци антикитайски и продемократични протести, което се превърна в най-смелото и многолюдно предизвикателство към лидерите на Пекин от 1989 г. насам.   

Първият епизод на „Expats“ включва кратка сцена, в която хора на митинг скандират на кантонски „Искаме истински избори“. Трейлърът включва тълпа, държаща чадъри, което е препратка към Движението на чадърите и масовите продемократични протести през 2014 г. 

Преди това Walt Disney Co. премахна епизод от анимационния сериал „Семейство Симпсън“, който включваше препратка към „принудителни трудови лагери“ в Китай. И в двата случая не е ясно дали властите са участвали в решението за изтегляне на съдържанието или компаниите са действали сами. 

През юни 2021 г. правителството на града промени филмовата цензура, за да се даде правомощието да се премахват филми, които включват „изобразяване на всякакво действие, което може да представлява престъпление, застрашаващо националната сигурност“.  

Ролята на Кидман в сериала предизвика полемика през 2021 г., по време на разгара на пандемията, когато правителството й даде разрешение да пропусне задължителната карантина, когато дойде в Хонконг, за да снима сериала. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти