За първи път без трона на принц Филип: кралица Елизабет откри британския парламент

кралица Елизабет
Снимка: Getty

Кралица Елизабет Втора изпълни първия си публичен ангажимент след смъртта на своя съпруг, принц Филип, откривайки британския парламент във вторник.

Събитието премина без обичайната тържественост както заради мерките, свързани с коронавируса, така и заради загубата на принца консорт. 95-годишният монарх предпочете да пътува до парламента с кола, а не с карета, без придружаващ военен оркестър или Почетна гвардия, които да участват в шествието от Бъкингамския дворец до Уестминстърския, разказват от Entertainment Tonight.

Кралицата този път избра да не носи корона и официално облекло за случая. Вместо това Елизабет Втора се появи с флорална рокля, люляково палто с бродерии на жълти цветя по яката, както и шапка в същия нюанс.

Промяната, която направи най-голямо впечатление, безспорно бе липсата на трона, заеман от херцога на Единбург, до този на монарха.

Филип придружава Елизабет на събитието в продължение на десетилетия преди да се оттегли от официални задължения през 2017 г. Причината за премахването на неговия трон в Уестминстър обаче се оказва не смъртта на принца консорт, а избягването на „ненужно превозване“. Тронът се съхранява в Хотън Хол, Норфолк, като се пренася единствено за държавното откриване на Парламента, отбелязват от HELLO!

кралица Елизабет
Снимка: Getty

Тази година принц Чарлз, синът на Елизабет и наследникът на британския трон, я придружи в Парламента, както прави и през последните години, но беше разположен на разстояние от своята майка заедно със съпругата си, херцогинята на Корнуол.

„Тъй като Принцът на Уелс седеше отделно от кралицата, и от съображения за избягване на ненужни пътувания, по изключение се почувства, че тронът не е необходим по този повод“, разкриват източници, близки до двореца.

От тях става ясно още, че ако до следващото държавно откриване нещата се върнат към нормалното и принц Чарлз може да седи до кралицата, тронът ще бъде там, за да бъде ползван от Негово височество.

Вижте още снимки от събитието в галерията долу:

Кралица Елизабет на първия си публичен ангажимент след смъртта на принц Филип

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти