Къде е истинската Бритни Спиърс? Странните конспиративни теории, свързани с поп иконата

На върха на поп превъзходството на Бритни Спиърс в края на 1990-те и началото на 2000-те години, певицата беше с една от най-разпознаваемите и фотографирани усмивки в света. Сега, в някои ъгълчета на TikTok, тя се превърна в обект на трескави спекулации и умопомрачителни теории. Част от феновете започнаха да се питат: това всъщност все още ли е същата усмивка? Те сравняват стари снимки от червения килим на тийнейджърката Бритни заедно с по-нови изображения от нейния акаунт в Instagram. В "разследването" си забелязват лека празнина между предните зъби на певицата и стигат до там, че дори се съмняват дали тя изобщо има долни зъби.

►Предадена и изоставена: Най-тъжните разкрития от биографията на Бритни Спиърс

Но защо е манията по зъбите на Бритни? И не е ли съвсем нормално усмивката да се променя естествено с течение на времето? За феновете, които изследват прецизно размити снимки на „новите“ зъби на Бритни Спиърс има друго, много по-мрачно обяснение. Промяната, твърдят те, е ярък предупредителен знак, доказателство, че Бритни, която виждаме да танцува в Instagram, е фалшива. Тя може да е неин двойник. Може и да е творение на изкуствения интелект или дийпфейк технологиите. Но тя определено не е Бритни Джийн Спиърс, твърдят те, защото „истинската“ Бритни е другаде.

Добре дошли в преобърнатия свят на движението #ОсвободетеБритни 2.0, където теориите на конспирацията относно местонахождението и благосъстоянието на една от най-големите поп икони изглежда само се засилиха, откакто певицата беше освободена от ограничаващото правата ѝ попечителство през ноември 2021 г. За част от феновете изглежда възможно обектът на тяхната преданост да остава под някаква форма на контрол дори и след решението на съда. Някои предполагат, че тя може да е в болница или в психиатрично заведение – така че в предполагаемото ѝ отсъствие, според тях, нейният Instagram е пълен с видеоклипове и снимки на друга, фалшива Бритни.

►Искри между бивши: Бритни Спиърс отговори на провокация на Джъстин Тимбърлейк

Има и други, противоречиви хипотези: че Бритни използва своите социални платформи, за да изпраща предупредителни знаци, давайки сигнали „SOS“, докато танцува. Или че кукловоди зад кулисите споделят видеоклипове, които са предназначени да накарат обществеността да постави под въпрос нейното душевно състояние (така че тя да може отново да бъде поставена под надзор). Някои правят още по-тревожно твърдение: че тя вече не е жива. Хаштагът се измести от #ОсвободетеБритни на #БритниНеЕСвободна и #КъдеЕБритни?.

Привържениците на конспиративните теории усърдно сканират публикациите на Бритни, идентифицирайки „бъгове“, които може да подскажат, че нещо не е наред: изкривяване на снимките ѝ, изчезващи татуировки, очи, променящи се от кафяви (цвета на Бритни) към сини. 

Пресилените теории за знаменитостите не са нещо ново. Помислете за феномена „Пол е мъртъв“, когато феновете на Бийтълс се убедиха, че Пол Маккартни е починал през 1966 г. и тайно е заменен от двойник от MI5, за да се предотврати Великобритания (и светът) да бъдат пометени от колективна скръб. Или „срещите“ с Елвис Пресли след смъртта му, което кара някои поклонници да вярват, че Кралят на рока изобщо не е напуснал този свят, а просто се е укрил. Или по-скоро странното предположение, че пънк принцесата Аврил Лавин днес не е познатата ни звезда с широки панталони, която изпя „Sk8er Boi“ през 2002 г., защото е заменена от клонинг на име Мелиса.

►Бритни Спиърс отмъсти на Сам Асгари за развода, ето как

Има безброй причини хората да падат в конспиративната заешка дупка. Има го „факторът на забавлението“, мотивиран от вълнение и любопитство, което може да ви накара да се почувствате все едно сте част от филм или телевизионно шоу, вместо да съществувате в по-досадната реалност. Има усещане за общност, за работа заедно с цел разобличаване на скрит сюжет. Но когато фокусът на една конспирация е любима известна личност, има и други импулси.

Най-тъжните разкрития от биографията на Бритни Спиърс

„До голяма степен става въпрос за фенове, които искат да запазят своя обект на привързаност и обожание жив [в съзнанието си], дори ако ги убиват по други начини, като „Пол е мъртъв“, обяснява Клеър Бирчал, професор по съвременна култура в King's College London, чиито изследвания се фокусират върху теории на конспирацията, оспорвани знания и дигитална култура. Конспирациите, добавя тя, могат да бъдат „начин за поддържане на разговора“ около идол и продължаване на разказа.

За да разберем защо бившето златно момиче на попа Бритни Спиърс се превърна в толкова мощен магнит за мрачни спекулации, трябва да си припомним нейната сложна и тревожна лична история. През февруари 2008 г., след период на проблеми с психичното здраве, документиран с щателни подробности в таблоидните медии, Бритни беше принудително поставена под попечителство. Това съдебно разпореждане първоначално поставя контрола върху финансите и ежедневния ѝ живот в ръцете на баща ѝ Джейми Спиърс и адвоката Андрю Уолет. Други, включително тогавашният бизнес мениджър на Бритни Лу Тейлър, бяха назначени за съконсерватори.

Певицата продължи да работи със зашеметяваща скорост, издавайки албуми, предприемайки международни турнета и чупейки рекорди с четиригодишното си пребиваване в Лас Вегас. Във форумите на феновете нейните почитатели започнаха да задават въпроси: Как може Бритни да бъде считана за достатъчно добра, за да прави концерти с песни и танци на живо, умствено и физически изтощително постижение за всеки изпълнител, но същевременно да бъде негодна да взема други важни решения ? През 2019 г., когато се появиха твърдения, че Бритни е била отведена в психиатрична клиника по принуда, движението #ОсвободетеБритни наистина започна да се разгаря.

Разкритията на Бритни Спиърс за пълното попечителство над нея

Дори толкова преувеличена теория като, да речем, предположението, че Бритни е била заменена от двойник, се корени в проста, но въздействаща истина: феновете искат да мислят, че „познават“ истинската Бритни, жената, чийто талант и красота са оформили живота им, и да вярват, че „тяхната“ Бритни няма да се държи или изглежда по определен начин.

„Често изглежда, че хората всъщност искат бляскавата измислица на Бритни Спиърс пред реалността на Бритни Спиърс след консерваторството“, казва д-р Ед Катрак Спенсър, научен сътрудник в Университета на Манчестър. За тях, обяснява той, "автентичната Бритни е всъщност лъскавата, стилизирана, внимателно управлявана." Трагедията около конспирациите за Бритни е, че просто не можем да приемем истинския човек пред нас: жена със сложни проблеми, която невинаги се появява пред камерата на телефона си като готова за червения килим.

Как се промени Бритни Спиърс през годините

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти