Защо Елизабет II „не се чувстваше напълно облечена без дамската си чанта“

Не само ярките нюанси и характерните силуети допринасят за непоколебимо демонстрираните стил и уравновесеност. Малко от тоалетите на покойната кралица Елизабет са завършени без някоя от нейните вечни чанти Launer.

Елизабет носи различни модели, създаден от британската марка, на почти всеки кралски ангажимент през цялото си 70-годишно управление. Тя дори държи една от чантите на последната ѝ снимка, направена в Балморал, два дни преди да почине на 96 години.

Връзката на кралското семейство с Launer датира от 50-те години на миналия век, когато кралицата майка прави първата си покупка. Тя подарява чанта Launer на дъщеря си, която от своя страна бързо се превръща в лоялен клиент.

Компанията, основана през 1940 г. от Сам Лаунър, получава кралска заповед през 1968 г. Джералд Бодмър, главен изпълнителен директор на Launer, казва за MailOnline: „Няма съмнение, че връзката ни с Нейно Величество кралица Елизабет позволи на нашите ръчно изработени чанти да станат тема за разговори. Ние сме изключително горди от трайната връзка, която кралица Елизабет има с Launer и това помага за превръщането на чантите в икони на стила сред световната публика, незабавно разпознаваеми.“

Елизабет притежава редица дизайни на Launer в черно, като Travita (нейният най-често срещан стил), Sophia, Violetta, Madelaine, Royale, Bellini, Encore и Jubilee. Нейно Величество също така има доста чанти в характерния за марката бял цвят. Чантите на кралската особа са направени по поръчка с по-дълги дръжки, така че да не закачат дрехите й или да й пречат при ръкостискане. Идват с огледало, подходяща чанта и калъф за очила.

Чантите се поръчват всяка година от дизайнера на кралицата Анджела Кели. И за двете жени е важно чантите със запазена марка на Нейно Величество да са произведени в Обединеното кралство. За специални поводи марката има по-малка версия на чанта, като дизайна на Lisa, който кралицата носи за сватбата на принц Уилям и Кейт през 2011 г.

Джералд Бодмър, който придобива компанията през 1981 г., преди това разкрива, че монархът „не се чувства напълно облечена без дамската си чанта“. Към края на царуването на Елизабет той прави дизайните си по-леки, за да гарантира, че са удобни за нея.

Изпълнителният директор на Launer потвърждава, че е подарил чантата Faith на кралица Елизабет за нейния 85-и рожден ден през 2011 г. Отклонявайки се от обичайния й стил, тази вечерна чанта е изработена от лъскава сребриста кожа, включваща солидна сребърна емблема, украсена с циркони.

Въпреки че класическите чанти са доста скъпи, те са носени от Елизабет десетилетия наред. Тя носи всяка чанта безброй пъти за ангажименти и предпочита при проблем да бъдат поправени, вместо да се пръска пари за нови модели.

Например чанта, която е забелязана на ръката й за първи път през 1970 г., по време на среща с президента Никсън, е видяна отново през 2017 г., докато преглежда Кралската конна артилерия на войските на краля.

Според няколко кралски специалисти чантите на кралица Елизабет са служили като завършек на визията ѝ, така и като средство да сигнализира на нейните асистенти, когато иска разговорите да приключат. Например, преместването на чантата от лявата ръка в дясната, докато е ангажирана в разговор, показва готовността й да приключи дискусията. 

По същия начин, поставянето на чантата й на масата по време на вечеря предполага, че кралската особа ще бъде готова да си тръгне след пет минути. Най-значимият сигнал обаче е, когато тя постави чантата си на пода. Това се тълкува като знак, че кралицата не се наслаждава на разговора и желае да бъде спасена от своята придворна дама.

Като се имат предвид засилените мерки за сигурност, които служителите й трябва да са въвели, използването на скрити сигнали с чанта е не само учтиво, но и изключително практично.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти