Иглика - любимото село на Невена Коканова, в което тя прекарва последните си дни

В сърцето на Габровския Балкан се е сгушило едно китно и живописно селце - Иглика. В него някога живели дюлгери и ковачи. Преди повече от 300 години тези занаятчии превърнали безводните и неплодородни земи в скалите на Предбалкана в свои домове. Запазените и до днес многовековни къщи изглеждат като етнографски музеи, но за съжаление в тях живеят само петима постоянни жители.

Днес обаче ще ви разкажем за най-видния жител на село Иглика. Намиращо се само на 13 км от Габрово, селцето е известно като любимото място на първата дама на българското кино - Невена Коканова. И до днес това земно кътче е свързано с името на актрисата и всяка година събира нейни роднини, приятели и почитатели. Защото Иглика е мястото, на което Невена се е чувствала най-много себе си, най-спокойна, най-защитена и щастлива. Именно затова тя избира да посрещне тук последните си години живот. 

"Помня първия път, когато прекрачих каменния зид на селската къща на Невена Коканова. Бяхме със Стоянка Мутафова и нейния шофьор. Невена работеше в двора и нищо във външния ѝ вид не издаваше, че пред мен стои първата дама на българското кино. Освен очите. Очите на Невена - дълбоки, топли , говорещи. Сякаш за миг тя заряза дворната работа и подреди масата под сайванта. Каква домакиня беше Невена! Как посрещаше гости! Невена Коканова е безкрайна тема…" - това си спомня журналистът Георги Тошев за срещата му с великата българска актриса в Иглика.

село
Снимка: trip.dir.bg

Никой не знае от кога датира това прелестно село, осеяно със стари каменни къщи. Известни са само двете му последни имена: Чомаците (по време на османското владичество) и Иглика (дадено му след Освобождението).

Ако се разсъждава според археологическите проучвания и находки в района, там е имало населено място още от древността, но едва ли то е съществувало непрекъснато до наши дни, пише Тошев. 

Магнетичната природа и прохладата в емблематичните за селото каменни къщи привлича Невена Коканова. През 1984 г. тя отива да живее там и остава до последните години от живота си. През 2000 г. тя напусна този свят, след като изгуби нелеката битка с тежката болест рак. До последно покрай нея е един от днешните жители на Иглика - Дикран Балабанян. Двамата стават приятели много преди да се преселят в Иглика.

Дикран е легенда за Иглика. Именно той е човекът, който събужда интереса на Невена към селото и ѝ помага да си купи имот там. Това се превръща в къщата, в която Невена се чувства истински щастлива.

„Има най-различен вид приятелства, за мен най-ценното приятелство е мълчаливото приятелство, онзи контакт, който прави излишно многословието. Невена ми беше такава приятелка – разбираща, прощаваща…“, казва Балабанян за предаването "Тази събота и неделя" през 2020 г. 

В къщичката си в Иглика Невена се отдава на другата си голяма страст в живота - рисуването. Всички в селото знаят коя е и се гордеят с факта, че имат такава известна съседка. Но не с известността, с друго нещо Невена печели истински сърцата на хората от Иглика - с милото си и добро сърце и блага дума.

7 изненадващи факта за живота на Невена Коканова

„Tя докато стегне нейната къща, почти две години живя тук. Невена беше Божествена. Самата тя,  с маниерите си, с умението си да рисува. Тя изглежда в рисунките намираше своето лекарство срещу самотата. Невероятни са рисунките. Обичаше много животните. Аз се смущавах с нея да ходя по покупки. Водил съм я на Димитровградския пазар, когато беше при мен в Хасково. Еми то я спират, искат да говорят с нея, цветя ѝ поднасят. Тя проявяваше едно огромно мило отношение към хората, самият ѝ глас беше галещ. Тук колко хора идваха да ѝ чукат на вратата и тя на никого не е отказала. Само последният път, това беше около 6 ноември 1999-та година, беше с приятелка лекарка и каза: "Дики, знаеш ли  - днес отказах на едни хора" И това ѝ тежеше" - разказва още Дикран.

село
Снимка: trip.dir.bg

За съжаление съдбата на много красиви български села е застигнала и Иглика. Много от къщите са изоставени спомени за отминали дни. Засега необитаема е и самата къща на Невена Коканова. Дворът е зашубрачен, но постройката е в добро състояние. Някога актрисата поддържала градината си старателно и отдадено. Не се плашела от това да си изцапа ръцете и две години сама строила оградата си камъче по камъче, разказват местните и споделят, че ще я помнят като изключителен човек. Благодарение на нея селото живеело втори живот, а името ѝ привличало все повече и повече туристи през последните години.

След смъртта на Коканова дъщеря ѝ Теодора подарява цялата ѝ библиотека на селото. Днес книгите се намират в читалището, носещо нейното име.

7 изненадващи факта за живота на Невена Коканова

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти