Необичайната съдба на edna кралица: Летисия Ортис на 50

кралица Летисия Ортис
Снимка: Getty

Летисия Ортис Рокосолано се ражда на 15 септември 1972 г. в семейството на журналиста Хесус Хосе Ортис Алварес и медицинската сестра и представител на синдикат Мария де ла Палома Рокосолано Родригез.

Испанската кралица има две по-малки сестри – Телма и Ерика, която умира на 31-годишна възраст през 2007 г. заради умишлен прием на свръхдоза лекарства.

Летисия завършва бакалавърска степен по Журналистика в Мадридския университет Комплутенсе, а след това и магистратура по Аудиовизуална журналистика. През това време тя работи за ABC, Bloomberg TV, испански ежедневник и агенцията EFE.

След десетилетие познанство през 1998 г. Летисия Ортис се жени за Алонсо Гереро Перез – учител и писател. Макар че бракът с него продължава само година, той пише книгата „Любовта на Пени Робинсън“, където освен че главният герой носи неговото име, се смята, че образите на двете жени, описани вътре, се основават на бившата му съпруга.

Малко по-късно като репортер Летисия става част от CNN+, 24-часов новинарски канал на испански език. След като напуска, бъдещата кралица работи за новинарската агенция TVE и отразява едни от водещите световни теми, сред които атентата от 11 септември в САЩ и войната в Ирак през 2003 г.

кралица Летисия Ортис
Снимка: Getty

За изненада на мнозина на 1 ноември 2003 г. е обявен годежът на тогавашния принц Фелипе с Летисия Ортис. Той ѝ предлага брак с пръстен, състоящ се от 16 правоъгълни диаманта със златен обков.

Двойката се венчае на 22 май 2004 г. в Катедралата Санта Мария ла Реал де ла Алмудена в Мадрид, където за първи път се провежда кралска сватба. Булчинската рокля е дело на испанската дизайнерка Мануел Партегас, а булото, направено от бяла коприна, тюл и ръчно изработени бродерии, е подарък от младоженеца

За сватбата на Фелипе и Летисия католическата църква не изисква анулиране на предишния брак на бъдещата кралица, тъй като той е сключен единствено с гражданска церемония.

кралица Летисия Ортис
Снимка: Getty

Двойката има две дъщери – Леонор, принцеса на Астурия, родена през 2005 г., и инфанта София, която посрещат две години по-късно.

До 19 юни 2014 г. Летисия носи титлата Принцеса на Испания. След като тогавашният крал Хуан Карлос абдикира, съпругът ѝ Фелипе сяда на трона, а тя се превръща в първата кралица от 19 век насам, която е родом от Испания, и първата, която е родена в обикновено семейство.

Въпреки това британски генеалози подозират, че Летисия все пак има благороден произход. Макар и да липсват категорични доказателства, се смята, че по бащина линия испанската кралица е потомък на средновековно семейство, служило като управител на замъка в Кастилия. Хората на тази позиция са били вторите по власт в страната след краля, командвайки военните сили в негово отсъствие.

кралица Летисия Ортис
Снимка: Getty

Мнозина харесват Летисия заради нейния отличен усет към модата. Макар семпъл и ненатрапчив, елегантният ѝ стил не остава незабелязан, а понякога тя обича да поема рискове в избора си, които се оказват печеливши. Тя често носи дрехи на испански марки като Mango и Zara и не се притеснява да бъде забелязвана с бели коси.

Вижте повече от стила на испанската кралица през изминалата година в галериите тук:

Небрежни на почивка: кралица Летисия, крал Фелипе и двете им дъщери в Палма де Майорка
Делова елегантност от кралица Летисия
Испанската кралица Летисия посрещна в Мадрид първата дама на САЩ Джил Байдън
Десислава Радева и Румен Радев гостуват на кралица Летисия и крал Фелипе
Летисия Ортис: елегантност в цвят фуксия
Кралица Летисия в нежно пролетно съчетание
Кралица Летисия в червено от глава до пети
Кралица Летисия с първа поява през 2022

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти