Леда Милева - добрата фея на нашето детство

леда милева
Снимка: БГНЕС

Казват, че е хората, които умират на датата, на която са родени са били истински добри и са благословени. Че в тях е имало нещо чисто и добро, което са запазили до самия край.

На днешната дата през 1920 година е родена голямата българска поетеса Леда Милева. На същата дата през 2013 година тя си отива завинаги от този свят. Но оставя следа в живота на всеки един от нас, защото едва ли има дете, чиято първа научена песничка не е била "Зайченцето бяло".

Леда Милева, дъщерята на Гео Милев, е още преводачка, общественичка и дипломат. 

Получава средно образование в Американския колеж в София (1938 г.). Завършва Софийския университет "Св. Климент Охридски".

След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София (1944-1951), главен редактор на списания "Пионерска самодейност" и "Дружинка", редактор в издателствата "Народна младеж" и "Български писател". От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия.

От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел "Печат и културно сътрудничество" при Министерството на външните работи. След това, до края на 1978 г., е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж.

От 1979 до 1989 г. е председател на Съюза на преводачите в България, създател на списанието за чуждестранна литература "Панорама" и негов главен редактор от 1980 до 1991 г., дългогодишен председател на българския център на Международния ПЕН клуб. Депутат е в Седмото велико народно събрание.

Прочетете ТУК най-прекрасните цитати от Леда Милева >>>

Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици.

Автор е на множество статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество. Преводач е на съвременна американска, английска и африканска поезия.

През 2008 г. е удостоена с националната награда "Константин Константинов" за цялостен принос в детското книгоиздаване.

Последвайте ни и в Инстаграм ТУК, за да откриете още материали на Edna.bg!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти