"Отиде си без болка": какво се е случило в последните часове на кралица Елизабет II

Бележка на личния секретар на кралица Елизабет II ще бъде включена в нова книга, която ще бъде публикувана със заглавието „New King. New Court. Charles III. The Inside Story“.

Така се появяват нови подробности около последните часове на кралица Елизабет преди трагичната смърт на Нейно Величество през септември 2022 г.

Според книгата на кралския биограф Робърт Хардман не е имало почти никаква индикация, че кралицата ще почине точно на 8 септември 2022 г. Член на кралския персонал коментира пред биографа: „на този етап хората все още мислеха с дни, а не с часове – да не говорим за час-два."

кралица елизабет
Снимка: Getty

В книгата, част от която е цитирана от The Daily Mail, всички в замъка Балморал се подготвят за неизбежното, но никой не си представя, че смъртта на кралицата ще настъпи точно в този ден.

Става ясно още, че принц Чарлз (сега крал Чарлз) бил навън, „събирайки гъби, и мислите си, – докато херцогинята [на Корнуол] била излязла на кратка разходка“. Така те имали за цел да оставят кралицата да си почине, докато свещеникът на Нейно Величество ѝ чете от нейната Библия.

Скоро след това лекарят на кралицата получава спешно обаждане, малко след 15 часа, с което го викат да се качи горе в покоите на кралицата. В същото време Чарлз също получава такова, скача в колата си и да се втурва обратно към замъка.

„Вече беше въпрос на минути. Докато д-р Глас стигна до спалнята на кралицата, тя изглежда бе спряла да диша – макар че само лекар можеше да каже със сигурност“, пише Хардман в книгата си.

Междувременно личният секретар на кралицата сър Едуард Йънг чака пред спалнята на кралицата.

„Най-накрая лекарят се появи, за да потвърди най-лошото“, пише Хардман. „Той съгласува времето на смъртта със сър Едуард, който записа последователността на събитията. Сега тя е депозирана в Кралските архиви.“

кралица елизабет
Снимка: Getty

Според книгата кратката бележка гласи: „Д-р Глас влезе в 3.25. Много спокойна. В съня си. Отиде си. Старост. Смъртта трябва да бъде регистрирана в Шотландия. Час: 3.10 следобед. Тя едва ли е усетила каквото и да било. Без болка.“

Въпреки че Чарлз вече се връща към Балморал по това време, „първото задължение“ на сър Едуард Йънг е незабавно да се свърже с новия крал по телефона и да го информира за смъртта на майка му.

„Беше важно на новия крал да бъде казано преди всеки друг“, обяснява високопоставен служител в книгата.

крал чарлз
Снимка: Getty

След множество опити сър Едуард Йънг най-накрая се свързва с Чарлз чрез помощник, който дава телефона на своя шеф. Според Хардман Чарлз добре е знаел какво следва, когато е спрял на улицата зад имението. Тогава за първи път към него се обръщат с „Ваше Величество“ и не са необходими допълнителни обяснения.

В смъртния акт на кралица Елизабет се посочва, че тя е починала от „старост“. Тя беше на 96 години.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти