„Имах любовта на живота си. Ако си имал най-доброто, кому е нужно останалото?“: историята на Бети Уайт и Алън Лъдън

С характерните си очила с рогови рамки Алън Лъдън изглежда като човек, който е по-скоро би се чувствал добре на семинар по квантова физика, отколкото в телевизионно студио.

Въпреки вида му на някой, забил носа си в книгите, той притежава заразителна енергия, която го превръща в един от най-популярните водещи на телевизионни игри от 50-те до 70-те години на миналия век. Тайната на чара му?

Това беше неговият ентусиазъм, казва Бети Уайт за съпруга си по време на интервю с Пиърс Морган през 2012 г. по CNN. „Той се интересуваше от всичко.“

Невероятният живот на Бети Уайт

Родом от Минерал Пойнт, Уисконсин, и израснал в Сан Антонио, Лъдън, роден на 5 октомври 1917 г., учи английски език в Тексаския университет. Служи като офицер от армията по време на Втората световна война и в крайна сметка си намира работа в радиомрежата CBS. По това време се жени за приятелката си Марта Макглойн и започва да увеличава семейството им.

бети алън
Снимка: Wikimedia Commons

В желанието си да разработва образователни идеи за учениците, през 1953 г. Лъдън започва да води телевизионното предаване за игри G.E. College Bowl. След това продължава с поредицата „Парола“ на CBS, която се излъчва от 1961 до 1967 г., въвеждайки идеята известни личности да работят в екип със състезателите. Тя го запознава и с Уайт, която се появява в първия сезон.

Макглойн умира от рак през 1961 г., оставяйки Лъдън с три деца - Дейвид, Марта и Сара. Лъдън скоро се увлича по Уайт и след като ѝ предлага няколко пъти, през 1963 г. Уайт, която е била омъжена два пъти преди това, най-накрая казва „да“.

„Просто нямах намерение да рискувам отново“, казва Уайт в интервю за CNN през 2012 г. Тогава си помислих: „Бих ли прекарала целия си живот без този мъж?“. Слава Богу, че се оженихме, когато го решихме.“

През 1976 г. Лъдън все още изглежда, че има усещането за победител. Той взима първата си „Еми“ награда като най-добър телевизионен диктор през деня и впоследствие започва да „гали егото“ на известни личности в игралното шоу на NBC „Stumpers“.

„Той е идеалният водещ!“, възхищава се продуцентът Лин Болен в интервю за People през 1976 г. „Не можеш да напишеш толкова добри реплики, колкото тези, които той измисля спонтанно.“

Но съдбата му скоро се променя. В края на 70-те години на миналия век Лъдън е диагностициран с неизлечим рак на стомаха. Болестта прогресира бавно, което дава време на него и Уайт да построят мечтания дом за почивка в Кармел, Калифорния.

В последните му дни „го заведохме отново там, за да види завършената къща“, спомня си Уайт в интервю за сп. People през 1999 г. „Той преспа там две нощи.“ Лъдън умира на 63 години на 9 юни 1981 г.

Уайт си спомня, че дни след това е била сама вкъщи: „Качих се на горния етаж, а кучетата ни лежаха върху халата му. Просто се разпаднах и седнахме заедно на пода“.

Мъдрите и простички думи на Бети Уайт

Актрисата така и не се омъжва повторно, защото, както казва пред Андерсън Купър през 2011 г.: „Имах любовта на живота си. Ако си имал най-доброто, кому е нужно останалото?“.

Днес звездите на Уайт и Лъдън стоят една до друга както на холивудската Алея на славата, така и на небето. Великата актриса почина на възраст от 99 години в последния ден от 2021 г. 

„Не мога да изразя какво означава за мен този ден“, казва разплакана Уайт на откриването на звездата на Лъдън през 1988 г.

„Не се учудвайте, ако в малките часове на сутринта нашите звезди се заиграят.“ – казва закачливо тя.

 

Прочетете още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти