Невероятните български любовни истории от миналото

Каналът “Top of The Tops” разказва за невероятните любовни истории от българското минало. Прочетете повече за тях в статиите след всеки абзац.

 

Боян Пенев и Елисавета Багряна

Снимка: netinfo

Когато любовта между литературният критик и поетесата пламва, и двамата са семейни. Боян Пенев е женен  за Дора Габе, а Елисавета Багряна е омъжена за царския офицер Иван Шапкарев. Поетесата получава първа развод. Пенев също иска да сложи официално край на семейните си отношения с Дора Габе и да узакони връзката си с Багряна, но само месец преди делото той внезапно умира. Макар и Дора Габе да остава законната му съпруга, Елисавета е тази, която му казва последно „сбогом“. Може и да звучи невероятно, но и  двете поетеси остават приятелки за цял живот.

► Елисавета Багряна и Дора Габе - писателки, приятелки и влюбени до болка в един и същи мъж

Цар Борис III и царица Йоанна

любовни истории
Снимка: Bulgarianhistory.org

Три години след първата им среща царят ѝ прави предложение за брак, на което Йоанна казва „да“. Но тъй като царицата е католичка, а той православен християнин, двете църкви първоначално отхвърлят брака им, а после го приемат, с уговорката да направят две венчавки. Бракът им е пример за силата на взаимните им чувства, които надживяват политическите превратности на епохата.

► Красивата любовна история на цар Борис ІІІ и прелестната Йоанна Савойска

Пейо Яворов и Лора Каравелова

Снимка: netinfo

За любовната история между Лора Каравелова и поета Пейо Яворов се говори и до ден днешен, като навсякъде се споменава, че причината за смъртта им е тяхната пламенна любов, граничеща с лудост от ревност. В хрониките се описва, че ежедневието им е било пълно със скандали, като най-запомнящият е този, след който Лора взима револвера на Яворов и се прострелва в гърдите. Яворов също прави опит за самоубийство, но оцелява. Измъчван от терзания, Яворов слага край на живота си година по-късно.

► Лора Каравелова - момичето, което умря от любов

Бойка и Никола Вапцарови

любовни истории
Снимка: Bulgarianhistory.org

Историята на Бойка и Никола е поредица от трудности и загуби. Една от тях е смъртта на седеммесечния им син. А малко преди смъртта на самата Бойка Вапцаров оставя стихотворението „На жена ми“ до нея. За това стихотворение обаче има много спекулации. Говори се, че жената, на която е посветено, не е Бойка, но за това няма почти никакви доказателства.

Мара Белчева и Пенчо Славейков

любовни истории
Снимка: Bulgarianhistory.org

Връзката на Славейков и Мара Белчева предизвиквала недоумение и неодобрение. Причината е, че Пенчо не е бил сред най-красивите, бил е особняк, а тя – светска дама и любимка на княза. Въпреки това любовта им действа вдъхновяващо – те не спират да творят и да пишат един за друг.

► Разтърсващата любовна история на Пенчо Славейков и Мара Белчева

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти