Кралица Мария Единбургска, която се влюби в Балчик

Мария Единбургска е британска принцеса и кралица на Румъния, съпруга на румънския крал Фердинанд I и създателка на една от най-популярните забележителности по българското северно Черноморие – Дворецът в Балчик, разказват от канала Royal News на Vbox7.

Родена е на 29 октомври 1875 г. в Истуел Парк, графство Кент, като принцеса Мария Александра Виктория Единбургска. Тя е най-възрастната дъщеря на херцога на Единбург Алфред и на великата руска княгиня Мария Александровна. По бащина линия тя е внучка на британската кралица Виктория, а по майчина – на руския император Александър II.

Мария Единбургска
Снимка: Picryl/Library of Congress

През 1893 г. бащата на Мария наследява херцогската титла на германското княжество Саксония-Кобург и Гота и семейството се премества да живее в новите си владения в Германия. На 10 януари същата година Мария се омъжва за румънския кронпринц Фердинанд.

По време на брака им тя ражда пет деца, за които в историята има различни теории. За историците няма съмнение, че един от нейните синове принц Мирча е от нейния дългогодишен любовник принц Барбу Щирбей.

През 1914 г. след смъртта на крал Карол I на престола се възкачва съпругът на Мария – Фердинанд I. Поради войната обаче коронацията на новата румънска кралска двойка се отлага до 1922 г.

По време на войната Мария се проявява като голям патриот и упражнява силно влияние върху политиката на страната. Това кара някои да смятат, че не Фердинанд I, а съпругата му управлява Румъния. Кралицата изиграва и голяма роля за решението Румъния да се включи във войната на страната на Антантата.

двореца в Балчик
Снимка: iStock

Посещавайки за първи път Балчик през 1921 г., румънската кралица Мария остава очарована от красотата и спокойствието на живописния морски бряг и не след дълго решава да се върне и остане там завинаги. Така през 1924 г. по проект на италиански архитекти започва изграждането на дворцовия комплекс на кралицата.

Мария имала строго изискване – сътвореният от човешката ръка дворец да не нарушава красотата и великолепието на местността, пленила сърцето ѝ.

Най-напред бива построена резиденцията на кралица Мария, която тя нарича „Тихото гнездо“. След това биват изградени православен паракликс, нови самостоятелни вили, традиционна възрожденска къща, вътрешни дворове в мавритански стил и чешми, върху които са изобразени митологични герои. Така дворцовият комплекс на кралица Мария се превръща в изящно произведение на изкуството.

двореца в Балчик
Снимка: iStock

Съгласно последното желание на кралицата, сърцето ѝ е погребано в нейния любим дворец в Балчик. След връщането на Южна Добруджа на България съгласно Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г. сърцето на кралицата е препогребано в замъка Бран.

15-те най-удивителни замъци в Европа (един от тях е в България)

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти