Шокиращата история на Бритни Спиърс, която живее като заложница

бритни спиърс
Снимка: Getty/Gulliver

Всички знаем коя е Бритни Спиърс - иконичната поп звезда от края на 90-те и началото на 21-ви век, която бе идол за не малко момичета и блян на доста момчета по света. Песните ѝ бяха абсолютни хитове, които честичко си припяваме и до днес. 

Но зад славата, парите и милионите фенове, стои една изключително мрачна и извратена история, която малцина знаят. За съжаление, всичко това не е шега, а самата истина. Дами и господа, това е животът на Бритни Спиърс...

Пригответе се, защото дупката е наистина дълбока.

Бритни се насочва към славата още на невръстна възраст. На 4 години тя вече е дете звезда на Бродуей, а след това започва да се изявява с Клуба на Мики Маус на Дисни, а след това започва и соло кариера, с която е позната и до днес. Кариерата ѝ е била на автопилот през целия ѝ живот. Ако погледнем песните ѝ и се вслушаме в текста им, ще видим, че тя се опитва да ни подскаже, че е била контролирана и насочвана през цеия си живот. Примери са текстове на песни като Lucky, Overprotected, My Perogative, Circus, Piece of Me и Gimme More. В клиповете, изявите си на сцена, фотосессите си и плакатите за турнетата, тя най-често е показвана в клетка или окована във вериги.

От по-старите ѝ видеа, в които пее, ясно може да се усети, че гласът ѝ много наподобява този на Кристина Агилера, а това не се харесвало на музикалната компания, която стояла зад нея. По това време и двете били част от Клуба на Мики Маус на Дисни и им предстояло да издадат дебютните си албуми. По тази причина те настояли Бритни да опита да промени звученето си. Вярвали, че по-различната бленда ще ѝ даде по-разпознаваем имидж и по-успешна кариера и това е гласът на Бритни, който познавам и до днес. Макар тя изобщо да не е звучала така в началото на кариерата си...

Тази промяна в начина на пеене реално е изключително нездравослвона и опасна за един изпълнител и с годините това само съсипва гласа на Бритни Спиърс. По тази причина изпълнителката все по-често започва да прибягва до плейбек. През 2006г. Бритни има желание да запише акустичен албум, използвайки истинския си глас, но идеята пропада, след като от музикалната компания разбират, че тя иска да пее с истинския си глас. Не й е позволено да пее на живо, защото или гласът ѝ ще я предаде или ще трябва да пее с истинския си по-дълбок глас, което не е в услуга на музкалната компания. През цялата си кариера, Бритни е третирана като стока, която трябва да се продава.

бритни спиърс
Снимка: Getty/Gulliver

И сега стига до съществената част. Всички помним кризата на Бритни през 2007, когато певицата обръсна главата си. Преди това да се случи, изпълнителката трябваше да премине през доста публичен развод, имаше 2 деца под 2-годишна възраст и всяка нейна стъпка се следеше зорко от фенове и папараци. Психическият ѝ срив беше на кориците на всички вестници и списания. Снимки и видеа на нея и малките ѝ деца, плъзнаха в интернет. Има десетки видеа, на които се вижда как Бритни е безмилостно преследвана и тормозена от папараците. Опитваха да я снимат, докато е в тоалетната, докато плаче и ги умолява да спрат да я преследват, снимаха я гола в линейка, която я кара към психиатрична клиника.

След психическия срив и бръсненето на главата Бритни се затвори у дома с децата си, започна да говори с британски акцент, носеше розова перука навсякъде и дори бе засечена да пазарува гола. По това време певицата влиза 2 пъти в болница. В този момент баща ѝ решава да поиска от съда временно попечителство над нея, само докато се възстанови. 6 месеца след кризата, Бритни пуска сингъла си Womanizer и издава нов албум, който ѝ печели 131 милиона долара. Ако певицата е толкова зле, защо продължава да работи на пълни обороти?

бритни спиърс
Снимка: Getty/Gulliver

Година по-късно, баща ѝ иска от съда попечителството над дъщеря му да премине от временно в постоянно. Той твърди, че Бритни, която се намира в средата на 20-те си години, страда от начална фаза на деменция.Съдът му позволява и от този момент нататък бащата на Бритни Спиърс има пълен контрол над живота ѝ. Цели 12 години.

А ето какво точно значи това:

Днес Бритни Спиърс е 38-годишна жена, която не може да прави следните неща без легалното позволение на баща си или може да бъде затворена в психиатрична клиника - не може да кара кола, да гласува, да се омъжи, да има деца, да харчи парите си, да знае как се харчат парите ѝ, да вижда децата си (има едва 30% попечителство над тях), да напуска дома си, да си наеме адвокат, да контролира кариерата си, да говори за попечителството в интервюта, да дава интервюта, които не са с предварително подадени въпроси, одобрени от баща ѝ, да използва телефона без да бъде следена, да използва социалните мрежи без да бъде следена,  да контактува с някого преди той да бъде претърсен и одобрен, да ходи на пазар, да излиза на разходки...

бритни спиърс
Снимка: Getty/Gulliver

Този вид специален надзор е създаден за хора със сериозни психични проблеми. Най-вече за много възрастни хора, които имат сериозна форма на деменция или друго подобно заболяване. Създаден е за хора, които буквално не могат да се грижат за себе си. Ако Бритни е толкова зле и не е способна да се грижи за себе си, защо все още работи?

От началото на специалния ѝ надзор тя е издала 4 албума, направила е 3 световни турнета, цели 4 години е имала шоу във Вегас, била е жури в X-Factor, пуснала е собствена марка парфюми и бельо на пазара и е изкарвала по 138 милиона долара на година.

През януари миналата година, Бритни е затворена в психиатрична клиника, защото е видяна на шофира до ресторант заедно с приятеля си, без да има разрешение за това от баща си и защото е отказала да приема лекарствата, които "я държат под контрол". Пред съда споделя, че е държана у дома от баща ѝ против волята ѝ. Нейното твърдение веднага се появява в пресата и така започва движението #FreeBritney или #ДаОсвободимБритни. Съдът започва разследване по случая, а самата майка на певицата признава, че Бритни е държана като заложница в собствения ѝ дом. От екипа на Бритни отвръщат със заплахи за съд към всеки, който използва хаштага и подкрепя движението за свобода на изпълнителката.

бритни спиърс
Снимка: Getty/Gulliver

Всяка година певицата плаща по 1 милион долара в такси, за да продължава нейния специален надзор и попечителство. Налага ѝ се също да плаща заплата от 100 хиляди долара на баща си, както и да плаща за адвокат, който дори няма право да избере. Полага ѝ се издръжка от около хиляда долара на седмица, с които да плаща сметки и да си купува необходимото. А е пресметнато, че богатството ѝ възлиза на 250 милиона долара.

Историята зад Бритни Спиърс определено е доста обезпокоителна, мрачна и неясна, но едно е сигурно - никое човешко същество не заслужава да бъде държано в плен и да няма право на глас. Това са основните човешки права, които са ѝ били отнети, а дори не е ясно дали всичко това се е случило по обективни причини. Предстои да разберем дали движението #FreeBritney ще успее и дали изпълнителката ще има волята да докаже, че е способна да контролира живота и кариерата си.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти