27-годишна мистерия: Екипът на “Титаник” бил дрогиран от незнаен извършител

Алексия Петрова

Преди 27 години филмът “Титаник” на Джеймс Камерън спечели сърцата на зрителите с трогателно разказаната любовна история на фона на майсторски пресъздадено трагично историческо събитие. Снимките на толкова мащабен филм се славят с не една и две куриозни случки, но никоя от тях не се доближава до една потулена история - за това как екипът на “Титаник” бил упоен. И до ден днешен не са изяснени подробностите около случая. 

Когато часовникът удря полунощ на 9 август 1996 г., снимачната площадка на “Титаник” в Халифакс, Нова Скотия избухва в хаос. Халифакс било мястото, където Камерън заснема сцени от „Титаник“, включващи актьора Бил Пакстън като лидер на експедиция, която търси огърлицата на Роуз. 

Заснемането е прекратено. Причината - една на пръв поглед безобидна супа от миди, която екипът на продукцията похапвал сладко малко по-рано. Супата  била толкова вкусна, че някои хора изяли три-четири купи от нея. Те не знаели, че това е голяма грешка. 

Усещайки масово объркване, помощник-режисьорът разделя всички на две групи: „добър екип“ от едната страна, „лош екип“ от другата. Разделянето обаче няма нищо общо с качеството на нечия работа, а с вещество, наречено фенциклидин (PCP). 

Объркахме ли ви? Имайте търпение, всичко ще се изясни (или почти всичко). 

Оказва се, че кетъринг фирмата е предоставила супа от морски дарове, подправена с фенциклидин. Фенциклидин е опасен наркотик, първоначално разработен като анестетик. Известен също като “ангелски прах”, наркотикът е използван главно за развлечение поради значителните му променящи съзнанието ефекти. Той може да причини халюцинации, изкривено възприемане на звуци и агресивно поведение.

„Едно от момчетата започна да говори наистина хиперактивно“, казва Джейк Кларк, член на екипа. „Той беше едър човек, около шест-четири фута висок, и каза: „Момчета добре ли се чувствате? Защото аз не се чувствам добре. Имам чувството, че съм на нещо и повярвайте ми, щях да знам ако е така.“ Той просто си бърбореше така. И точно докато казваше това, видяхме Джеймс Камерън да тича до вратата с един от статистите зад него. Той каза: „Има нещо в мен! Извадете го!“ 

В този момент всички осъзнават, че нещо не е наред. Първоначално Камерън подозира, че проблемът е в нещо, известно като „червен прилив“ - естествено срещащ се токсин, който може да направи мидите опасни за ядене. Но впоследствие се разбира, че някой е сипал упойващо вещество в супата.  

Двадесет и пет години по-късно никой не знае кой и защо. Дори полицейското разследване не успява да открие виновника. Така че теориите продължават. Бил ли е кетъринг служител със свои собствени подли мотиви или шега, отишла твърде далеч? Може би някой се е опитал да даде тласък в погрешна “парти” посока на това, което трябвало да бъде последната нощ на “Титаник” в Нова Скотия, преди продукцията да се премести в Мексико?

Как се промениха актьорите от „Титаник“ 25 години след премиерата на филма

Тъй като инцидентът се случил на снимачната площадка на филма в Халифакс, главните актьори Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет не били засегнати. Именно затова злощастната случка успява да не достигне до медиите веднага. Обаче Камерън, Пакстън и много други изяждат опасната супа.

В рамките на един час групата на „лошия екип“ се увеличава. Докато трезвите се опитват да задържат ситуацията под контрол, групата в нетрезво състояние, която включва режисьора Джеймс Камерън и актьора Бил Пакстън, се изсипва дружно в близката болница в Дартмут.

Някои от упоените били ужасени. Други пък си прекарвали добре. „Бил Пакстън беше истински сладур“ - разказва декораторът Клод Русел пред Vulture - „Той седеше до мен в коридора на болницата и някак се наслаждаваше на цялото бръмчене." Междувременно останалите дрогирани хора дивеели в инвалидни колички из коридорите на болницата. 

Медицинските сестри раздали на всеки течен въглен, надявайки се да ги предпазят от това, което първоначално смятали за хранително отравяне. Един човек, който изял цели четири купи от супата, стоял в болницата до 10:00 на следващата сутрин.

Джейк Кларк си спомня, че е видял Камерън и Пакстън по-късно, докато истерията отшумявала - „Очите им бяха червени като цвекло, невероятно“.

Самият Джеймс Камерън си припомня инцидента в интервю от 2009 г. за Vanity Fair, в което казва: „Хората стенеха и плачеха, ридаеха, рухваха върху маси и колички.”

Титаник: зловещите истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки

 

Прочети още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти