Джералдин Чаплин идва в България напролет за София Филм Фест!

Джералдин Чаплин
Снимка: Getty

Джералдин Чаплин идва в България за първи път през 2023 г. за София Филм Фест. По време на кинофестивала тя ще представи филма на Джесика Удуърт „Лука“ със свое участие и ще получи Наградата на София на Столична община.

Дъщерята на легендарния Чарли Чаплин досега се е опитвала да дойде у нас на два пъти. През 2011 г. по време на кинофестивала в Москва актрисата остана впечатлена от българския филм „Кецове“. Тогава тя бе председател на журито, но филмът не успя да се сдобие с някое от основните отличия. Тя обаче съчета черната си рокля за закриването на фестивала с кецове, като използва жеста не само за да покаже публично колко харесва лентата, но и в знак на протест, че „Кецове“ не е получил голямата награда.

Пред кореспондента на БНР в Москва Васил Михайлов тогава актрисата сподели: „Цялото жури обожава този филм, той е необикновен и възхитителен. Вижте, дори аз съм с кецове - нося ги, защото харесвам вашия филм. Нима мислите, че обикновено слагам кецове в съчетание с тази прекрасна вечерна рокля? Така реших да покажа своето отношение към великолепния филм. Много искахме да го отличим, но организаторите не разрешиха да дадем още една награда - за съжаление, те са само пет. Трябваше да спазим определен баланс при наградите. Нищо, следващия път, а дотогава аз ще бъда с кецове.“

Тогава Джералдин дори пожела да пътува до България за премиерата на филма през октомври 2011 г., но снимки в Рим ѝ попречиха. Актрисата впоследствие не забрави българската публика, като изпрати специално видеообръщание към екипа на продукцията и зрителите.

През март 2020 г. Джералдин Чаплин трябваше да гостува на София Филм Фест, за да представи филма „Босият император“. Пандемията от коронавирус обаче осуети плановете.

След двете си роли в „Босият император“ (копродукция на Белгия, Холандия, Блъгария и Хърватия), Джералдин Чаплин изиграва Генерала в „ЛУКА“ (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения) на носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт („Хадак“, „Белгийският крал“, „Босият император“), който имаше световна премиера и провокира публиката и критиката на кинофестивала в Ротердам. Филмът е вдъхновен от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“.

Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. „Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба“, споделя режисьорката. „Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен.“

Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е уникалната Джералдин Чаплин. „Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала“, споделя Джесика Удуърт.

Нейното изпълнение е знаменито! Взискателните заповеди и сурови наказания илюстрират неизменните окови, налагани от йерархията, която задушава любовта и човешката грижа под знамето на добродетели като подчинение, издръжливост и саможертва. Въпреки това Чаплин оживява тази роля с точното количество финес, за да намекне за уязвимостта на нейния персонаж…“ (Савина Петкова, The Playlist)

Джералдин Чаплин – със силата на своето присъствие, образ, блясък и изпълнение обгръща събитията с аурата на гръцка или Шекспирова трагедия.“ (Нийл Йънг, Screendaily).

На младия Йонас Смълдърс, една от многообещаващите „изгряващи звезди“ на Берлинале, е отредено да се превърне в главния герой Лука. В актьорския екип са още Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, Брюно Жорис и др. В една от ключовите роли е и българският актьор Валентин Ганев. Впечатляващата черно-бяла визия е дело на Виржини Сурдеж – с много филми, представяни в Кан; музиката е на Техо Теардо – композирал за филми на Паоло Сорентино и Габриеле Салваторес.

Българското участие е особено креативно с ролята на художника-сценограф Сабина Христова и художника по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е Арт Фест (Мира Сталева, Стефан Китанов), финансирането е осигурено от ИА „Национален филмов център”. Проектът е подкрепен от програма „Творческа Европа“ Медиа на Европейския съюз и Евроимаж. Продуцент е Петер Бросенс.

Джералдин Чаплин е първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О’Нийл и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл. Родена е в Санта Моника през 1944 година. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски пансион. Първоначалната амбиция на Джералдин е да стане професионална балерина. Тя решава да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е приета през 1961 година.

Тя танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в „Доктор Живаго“ (1965). По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура се снима в едни от най-успешните си филми, между които „Ментовка с лед“ (1967), „Ана и вълците“ (1973), „Елиса, живот мой“ (1977). „Да отгледаш гарвани“ (1976) е филмът, който ѝ донася световна слава.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти