Обречена да бъде любовницата: Как Камила повтаря съдбата на своята баба

Въпреки че горещият любовен триъгълник нa принц Чарлз, принцеса Даяна и Камила Паркър Боулс разбуни духовете през 90-те години на миналия век и продължава да вълнува хората и до днес, за любителите на британската история той е просто пример за повтаряща се история.

►Проклятието да повтаряш историята или как Елизабет обрича Чарлз да предпочете Камила пред Даяна

Сегашната кралица консорт на Великобритания съвсем не е първата в семейството ѝ, която е имала извънбрачна връзка с кралска особа. Нейната пра-пра-баба Алис Кепел е известна като любимата любовница на крал Едуард VII. Точно така, пра-пра-дядото на Чарлз и пра-пра-бабата на Камила също са имали незаконна връзка!

Алис Кепел била черешката на тортатата на едуардианското общество

Алис Фредерика Едмънстоун, която носила прякора Фреди (или дори „флиртуващата Фреди“) е родена във високопоставено семейство през 1868 г.: баща ѝ е баронет и адмирал в Кралския флот. Тя израства в замъка Дънтрит в Шотландия и се омъжва за подполковник Джордж Кепел, британски кралски офицер, на 23 години. Тя била известна красавица с кестенява коса, бледа кожа, големи сини очи, малка талия и големи гърди... всички женски черти, които били силно желани по онова време.

Алис била известна и като изключително мил човек, дори към враговете си. „Тя беше светеща, бляскава... Тя не само имаше дарбата да бъде щастлива, но превъзхождаше в това да прави другите щастливи. Тя приличаше на коледна елха, отрупана с подаръци за всички“, спомня си за нея дъщеря ѝ Вайълет.

Когато Алис и мъжът ѝ Джордж се преместили в Лондон, те били част от най-добрите социални кръгове в града и Алис започнала да има афери, за да се придвижи нагоре по социалната стълбица. Парите и връзките ѝ позволили да процъфтява като домакиня на събития във висшето общество. Така тя срещна принц Албърт Едуард през 1898 г., когато той бил на 56, а тя на 29. Двамата останали заедно в продължение на дванадесет години - през коронацията му като крал Едуард VII до смъртта му през 1910 г.

9 любовни афери, които промениха света

Джордж Кепел знаел за аферите на съпругата си

Алис и Джордж имали щастлив брак, макар и нетрадиционен според съвременните стандарти. Те отглеждали двете си дъщери заедно, Вайълет и Соня (Соня Кепел е прабабата на Камила), които описват брака на родителите си като пълен с любов и смях.

Джордж също имал няколко свои афери и когато го попитали за съпругата му, казвал: „Нямам нищо против това, което прави, стига накрая да се връща при мен“. Винаги, когато получавали вест, че кралят ще се отбие в дома им, Джордж дискретно напускал. Все пак той също се облагодетелствал от аферата, тъй като кралят подарил на Алис акции в компания за каучук (възлизащи на около 7 милиона долара днес), давал ѝ дарения чрез приятелите си и повишил Джордж на високоплатена работа при сър Томас Липтън.

Кралицата-консорт Александра и Алис Кепел били съюзници

За разлика от принцеса Даяна, която смятала, че бракът ѝ е „пренаселен с нас тримата“, кралицата консорт намирала Алис за полезна и я предпочитала пред предишната любовница на краля, Дейзи Уоруик.Алис била дискретна относно отношенията си с краля и била известна с това, че укротявала непостоянното му поведение. Тя дори посъветвала краля да поръча скъпа колекция от животни на Фаберже за Александра, знаейки, че тя ги колекционира и често избирала прекрасни подаръци за кралицата.

Алис имала ключово влияние върху кралската политика

Можело да се разчита на Алис да поддържа краля в добро настроение, което влияело добре на кралските дела. Самата тя била домакин на множество събития с Либералната партия като доверен съветник. Вицекралят на Индия веднъж я похвалил, като казал: „Имаше един или два случая, когато кралят не беше съгласен с външното министерство и аз успях чрез нея да посъветвам краля с оглед на приемането на политиката на правителството. Тя беше много лоялна към краля и в същото време патриот."

След смъртта на краля Алис напуска двора

Въпреки призивите на Алис да се грижи по-добре за себе си, кралят не бил в добро здраве и починал на 6 май 1910 г. Алис изпаднала в истерия на смъртния му одър и трябвало да бъде изведена от стаята. Овдовялата кралица Александра не намерила място за Алис в кралския двор, така че семейство Кепел било на път в продължение на няколко години. През 1925 г. Джордж и Алис се установяват във вила, някога собственост на Галилео Галилей близо до Флоренция, Италия, и продължават да приемат видни членове на британското общество, включително Уинстън Чърчил.

►Тъгата на кралицата: Изоставената италианска вила, в която Камила прекарва детството си

Алис беше последната от ерата, в която кралските метреси се смятали за жени с приемлива роля в кралския двор. През 1936 г., когато внукът на Албърт Едуард VIII абдикирал от престола, за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън, се говори, че Алис заявила: „По мое време нещата се правеха много по-добре“.

Алис Кепел умира през 1947 г., последвана от съпруга си Джордж два месеца и половина по-късно след 56 години брак.

Най-могъщите кралски метреси в историята

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти