Честит рожден ден на edna божествена жена: Теодора Духовникова

Любимата на мнозина българска актриса Теодора Духовникова е родена на 14 декември 1977 г. в София.

Възпитаник е на Националната гимназия за древни езици и култури, а по-късно завършва и НАТФИЗ със специалност Актьорско майсторство за драматичен театър. Веднага е поканена да се присъедини към трупата на Народен театър „Иван Вазов“, от която остава част и до днес.

Вижте повече снимки на Теодора Духовникова в галерията тук >>>

Там играе в представленията „Дон Жуан“, „Ръкомахан в Спокан“ (което през 2012 г. ѝ носи „Аскеер“ за ролята на Мерилин), „Лисичета“, „Когато гръм удари, как елхото заглъхва“, „Бащата“, „Синът“, „Neoдачниици“, „Капитална грешка“ и др.

Сред първите ѝ роли пред камера са във филмите „Леден сън“ (2005) и „Прогноза“ (2008), а по-късно отбелязва участие в сериали като криминалния „Под прикритие“ (2012) и историческия „Дървото на живота“ (2013).

Междувременно отбелязва участия и в чуждестранни продукции като “Cult of Fury” (2003), “Hannibal” (2006), “Trade Routes” (2007), „Конан Варварина“ (2011), „Бойка: Фаворитът“ (2016) и др.

През последните години я виждаме по-често на голям екран във филми като „Събирач на трупове“ (2015), „Въздесъщият“ (2017) и „Дъвка за балончета“ (2017), в които пленява още повече зрители с присъствието и таланта си. Нейният глас звучи и като разказвача в късометражния филм „Сляпата вайша“, чиято продукция по романа на Георги Господинов получава номинация за „Оскар“ за Най-добър анимационен късометражен филм през 2017 г.

Вижте повече снимки на Теодора Духовникова в галерията >>>

Теодора Духовникова част от проекта „Поетите“, в който от 2019 г. насам изпълнява на сцена любими български стихотворение в компанията на някои от най-популярните в момента актьори у нас като Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Луиза Григорова, Весела Бабинова и др.

Последно я гледахме като агент Мия Язова в хитовия българския сериал „Дяволското гърло“. Припомнете си интервюто ни с нея по по този повод тук:

► Теодора Духовникова за женската сила и актьорството: „Много години минаха, за да възприема себе си като артист“

Очаква се през 2024 да излезе и дългоочакваният втори сезон на успешния сериал ► Всичко, което знаем досега за вълнуващия втори сезон на „Дяволското гърло“

Омъжена е за Стефан Духовников, от когото има две момичета.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти