Бог да пази краля! Чарлз III и Камила са новите монарси на Великобритания

70 години след последната коронация, Великобритания има нов крал. Чарлз III положи своята клетва като крал на историческа церемония в Уестминстърското абатство преди минути.

„Скъпи почитаеми, ние сме се събрали, за да се поклоним и да възхвалим Всемогъщия Бог, да отпразнуваме живота на нашите народи, да се помолим за Чарлз, нашия крал, да признаем и да благодарим за живота му в служба на тази нация, на кралствата и на Британската общност и да станем свидетели с радост на неговото помазване и коронясване, на това, че е отделен и посветен в служба на своя народ", каза архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби.

Неговото встъпление беше последвано от изпълнение на „Kyrie eleison” - за първи път музикално произведение на уелски език се изпълнява на коронация. Застанал до 700-годишния стол за коронация, Чарлз се обърна с лице към четирите страни на абатството, за да бъде провъзгласен за „несъмнен крал” пред паството.

Чарлз положи коронационната клетва - законово изискване, тъй като законът, приет през 1689 г., задължава крал Уилям и кралица Мери да обещаят да поддържат протестантската вяра.

„Аз, Чарлз, тържествено и искрено в присъствието на Бога изповядвам, свидетелствам и заявявам, че съм верен протестант и че според истинското намерение на постановленията, които осигуряват протестантското наследяване на престола, ще подкрепям и поддържам споменатите постановления в рамките на силите си според закона”, каза той.

крал чарлз камила
Снимка: Getty

„Винаги, според предназначението на тази церемония за възкачване на трона, ще поддържам и изпълнявам, доколкото мога и според закона, всичко, което обещах”, закле се Чарлз III. 

Малко по-късно тържествено на главата му бе поставена и кралската корона.

Вижте моменти от коронацията ТУК:

Коронацията на крал Чарлз III

 

Още от коронацията: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти