Анджелина Джоли с важна мисия

Британският външен министър Уилям Хейг и актрисата Анджелина Джоли си стиснаха ръцете в името на една отговорна и благородна кауза
Снимка: Getty/Guliver

Британският външен министър Уилям Хейг ще обедини усилията си с американската актриса Анджелина Джоли в борбата им с изнасилванията във военните зони в Африка.

Хейг и Джоли, която е специален пратеник на ООН за бежанците от 2012 г. насам, вече се срещнаха с оцелели от сексуално насилие по време на тяхната обща визита в Демократична република Конго и Руанда, съобщи британското външно министерство.

Според доклад на ООН на всеки четири минути бива изнасилена по една жена на територията на Конго, а от ООН обявиха, че това е най-опасното място за живеене, особено за представителките на нежния пол.

По време на срещите си с местните политически лидери, адвокати и лекари двамата призоваха правителствата по цял свят да се борят със сексуалното насилие в зоните на конфликти.

Джоли продължава съвместната си работа с Хейг, започнала в Лондон миналата година, когато двамата дадоха началото на британската инициатива за предотвратяване на сексуалното насилие.

Да припомним, че филмът от 2011 г. "В земя на кръв и мед", който е режисьорски дебют за Анджелина, разказваше историята именно на изнасилена жена в бежански лагер по време на етническото прочистване в Босна и Херцеговина, когато между 1992 и 1995 г. са били изнасилени над 50 хиляди жени. Британското външно министерство съобщи, че лентата е дала силно начало на инициативата, подкрепена от Хейг и Джоли.

"Вече разговаряхме с хора, преживели сексуално насилие в Демократична република Конго, където размириците са всекидневие. Искаме да открием как международната общност може да им помогне да възстановят живота си. Ако светът не предприеме действия, ние винаги ще реагираме на жестокостите, ще лекуваме оцелелите вместо първо да предотвратим самите актове на изнасилвания. Приветствам усилията на Великобритания в тази насока, които са толкова необходими", заяви Джоли.

На този етап британското правителство е отпуснало 1 милион паунда и е изпратило над 70 обучени полицаи, лекари, адвокати и психолози, за да помагат на бедстващото население в Конго.

Актрисата разкри, че по време на пътуванията й в Африка по никакъв начин няма да се ползва със специални привилегии, а ще живее в еднакви условия наравно с останалите участници в мисията.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти