За прошката

За прошката
Снимка: Thinkstock

Привет на целия екип на Еdna.bg!

Днес е денят, в който всеки от нас ще поиска и даде прошка от близките си. Дълбоко вярвам, че сме добри хора и можем да прощаваме, и можем да поискаме прошка. Изпращам ви свой текст, събрал моите мисли и убеждения за този красив акт на доброта и човечност, какъвто е прошката - поискана и дадена.

Поздрави, Христина

Прошка - дума, пълна с толкова дълбоко съдържание, пълна с вяра, с обещание, с пълно освобождаване на съзнанието.

Да простим...Толкова ли е трудно? Какво ни носи прошката на нас и на тези, на които я даваме?

Прошката, онази искрената, дълбоката, онази, която сваля от плещите ни товара на собственото ни его. Онази, която премахва бремето на пресметливостта за даденото и полученото, за обещаното и изпълненото, за грешките – чуждите и нашите.

Днес е денят, в който, според православните обичаи, искаме и даваме прошка. Но замисляме ли се какво всъщност е прошката, какво влагаме в нея? Дали изричаме просто "Прощавам ти", без никакво съдържание и без вътрешно убеждение, което да ни донесе онова спокойствие на душата, което само прошката може да даде. Дали е празна дума за успокоение на хората около нас? Не!

Смисълът ѝ е много по- дълбок. Тя трябва да дойде отвътре, от душата ни. Тя трябва да носи със себе си не само чуждото спокойствие, но и нашия душевен мир.

От друга страна, думите "Прости ми" – те истински ли са, подплатени с искреност и молба да приемат и разберат грешките ни. Защото прошката е точно това – да осмислиш, да приемеш и разбереш грешката на другия. Да я възприемеш не като грешка. Да освободиш мислите си от теглото на тази "грешка", която много често е "грешка" само за нас, пречупена през нашия ум, нашето разбиране за света и сложена в сандъка на разума ни с надпис "грешки".

Често една "грешка" за нас е просто различно възприемане и интерпретация на света за другия. И тази разлика ние отчитаме и приемаме за себе си като "грешка" и очакваме да ни поискат прошка, а ние да си помислим и да простим. В този смисъл, когато някой ни поиска прошка, трябва да помислим за казаното от него през призмата на стореното и винаги отчитайки различията във възприятията ни с тези на искащия прошка.

Какво имам предвид?

Не ви ли се е случвало да ви помолят за прошка за нещо, което след това, от дистанцията на времето, не ви се струва вече тъй неприемливо и грешно, защото сте променили мирогледа си. Никой не остава все същият, времето ни променя, дава друг поглед към света.

Но ако все пак нечия постъпка или дума ни е наранила, прошката е най доброто лекарство за тази рана, защото "ако не простиш, постоянно ще си спомняш за страданието, което той ти е причинил и тази болка няма да отмине никога" (Паулу Коелю).

Когато простим ние не само освобождаваме другия от чувството за вина, но и себе си от разяждащото чувство, че някой нещо ни дължи, че ни е взел, направил или казал. Прощавайки му, приемаме стореното към нас по друг начин – вече не като грешка, а като още едно стъпало по пътя на житейския опит, което ни е направило по-силни и мъдри.

Да поискаме прошка също е момент на себеосъзнаване, както и да дадем прошка. Щом поискаме прошка ( но искрено и от душа), то значи сме възприели постъпките си като неправилни, опитали сме да влезнем в синхрон с мирогледа на този, който молим за прошка, опитали сме да погледнем през неговия прозорец и да разберем неговия свят.

Искането и даването на прошка е двустранен процес, но не само в буквалния смисъл (искам-давам). Двустранен е, защото моментът на себеосъзнаване е нужен и на двете страни, за да кажат "Прости ми - Прощавам ти".

Не е трудно да поискаш прошка, всеки има своите трудни моменти, в които постъпва не така, както би постъпил при нормални обстоятелства. Все пак всички грешим.

Не е трудно да простим – просто трябва да си спомним моментите, когато ние искаме прошка с надежда да бъдем разбрани, простени.

Нека разбираме хората до себе си. Нека простим и поискаме прошка, защото "най-красивият подарък е прошката" (Майка Тереза).

Подарете го!

Автор: Христина Георгиева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти