Има ли смисъл да се прочиства организмът

Има ли смисъл да се прочиства организмът
Снимка: Thinkstock

Какви ли не ползи от "очистването" могат да бъдат прочетени?! Че се намалява теглото, че премахва целулита и подутия корем, че прави кожата блестяща. Това обаче – само ако вярвате.

Смисълът на т.нар. очистване на организма е на практика една – да се изхвърлят възможно най-много токсини, които в противен случай се натрупват и водят до вредни последици.

Най-важното на практика е при необходимост да се смени режимът на хранене. Независимо, че няма универсални за всички хора списъци за това какво е добре и какво не бива да се яде, все пак препоръчителни за всички са плодовете и зеленчуците като цяло, бобовите култури, орехите,билковите чайове, голямото количество вода.

В повечето случаи специалистите изключват храни като месо, млечни продукти, яйца, кофеин, алкохол, захар, консерви – все неща, които много хора предпочитат.

И все пак какъв е смисълът да се "чисти" организма чрез прием на различни медикаменти или хранителни добавки?

Според изследване, проведено в Университета на Саутхамптън, смисъл няма – във всички средностатистически случаи организмът се справя най-добре сам, без нашата помощ.

"Все пак обаче трябва да се поясни какво следва да се разбира под "средностатистически случай", казват британските учени. За тях това е всеки човек, който не злоупотребява с никоя храна, нито пък с нейното количество, и води относително здравословен начин на живот.

Затова модата по "очистването" на организма от токсините (детоксификацията) на практика в много от случаите е просто "залитане" по тенденция, която е безспорно актуална при съвременния начин на живот, но в много случаи – излишна, а във всички – за ползата от различните методи напълно липсват научни доказателства.

"Затова, ако сте привърженици на модните тенденции да водите война с отровите в организма си, внимателно", съветват учените от Саутхамптън.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти